UA | RU
30 червня 2023, 14:01

Омбудсмен розповів про знущання та жахливі умови у "Будинку милосердя" на Полтавщині

фото: t.me/dmytro_lubinetzs

На території приватного закладу в села Трояни, яким опікується ГО «Всеукраїнський рух» Будинок Милосердя», виявили кричущі порушення прав людини

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець опублікував фото, які дають у явлення про "милосердя" у будинку для немічних літніх людей на Полтавщині у селі Трояни, передає RegioNews.

"До мене надійшла інформація про ймовірні порушення прав людини, факти застосування психологічного та економічного насильства в цьому закладі. За моїм дорученням працівники Офісу Омбудсмана спільно з представниками громадськості здійснили позаплановий моніторинговий візит", — розповів Дмитро Лубінець.

За його словами, на території приватного господарства розташований житловий будинок на дві кімнати та п’ять господарських приміщень зі свійськими тваринами.

У закладі перебували 12 людей, четверо з них — особи з інвалідністю.

"У будинку — повна антисанітарія, брудний посуд. У кімнаті, площею майже 15 кв.м., мешкає 5 жінок. Ліжка — впритул одне до одного, біля кожного — судно. Вікна — без шибок, повітря затхле. На території садиби — літня кухня, яка в аварійному стані, похилена, всередині брудний посуд, господарський інвентар. На подвір’ї — сморід", — описав реалії закладу омбудсман.

Він повідомив, що при особистому спілкуванні люди просили хліба та води.

"Їхні документи, банківські картки та телефони, які в них забрали, знаходяться в адміністрації закладу. Стан мешканців закладу — неохайний, вони були знесилені та потребували лікування", — розповів подробиці Дмитро Лубінець.

В результаті — моніторингова група викликала поліцію та бригаду "швидкої допомоги". Шістьох осіб госпіталізували, в однієї жінки діагностували зламану тазостегнову кістку.

Усім мешканцям закладу запропонували оформлення на постійне місце проживання до державних закладів.

Надалі зберуть необхідні документи для оформлення путівок в будинок-інтернат.

Представник Офісу Омбудсмана написав до поліції заяву про вчинення кримінального правопорушення. За результатами моніторингового візиту буде направлено лист до ГУНП у Полтавській області.

Нагадаємо, як повідомлялося раніше, під час перевірки Дніпровського дитячого будинку-інтернату, у якому нині перебуває понад 70 вихованців, виявили антисанітарні умови проживання дітей.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності