UA | RU
14 червня 2023, 19:14

У Дніпрі завели кримінальну справу проти інтернату: дітей зв'язували та тримали у антисанітарії

фото: Дмитро Лубінець

Під час перевірки Дніпровського дитячого будинку-інтернату, у якому нині перебуває понад 70 вихованців, виявили антисанітарні умови проживання дітей

До підопічних закладу застосовували фізичне насилля й утиски, повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

Нині в інтернаті перебуває 22 дитини та 53 повнолітніх підопічних.

Під час перевірки співробітники моніторингової групи виявили докази систематичного побиття й фізичного обмеження дітей. Зокрема, один хлопчик лежав у ліжку зі зв'язаними руками.

Крім того, у закладі не вистачає персоналу.

За даними омбудсмена, діти мали забруднену постіль, зношений одяг й потребували термінового санітарно-гігієнічного догляду.

Зазначається, що у доповідних записках персоналу йдеться про те, що діти нібито "отримують травми внаслідок падіння з ліжок й самопошкодження під час психомоторного збудження".

Втім, адміністрація не надала підтверджень щодо огляду травмованих дітей лікарями.

"Такі дії адміністрації та персоналу закладу можуть бути розцінені як прояви катування, жорстокого або такого, що принижує гідність, поводження або покарання, згідно зі статтею 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод", – коментують ситуацію в службі омбудсмена.

За підсумком перевірки зазначили, що вихованці живуть у надто маленьких кімнатах, які потребують ремонту.

У харчоблоці інтернату виявили тарганів.

Для транспортування дітей з інвалідністю в інтернаті використовували ліфт, непридатний для експлуатації.

Також у закладі відсутнє укриття, тому під час повітряної тривоги діти залишалися в кімнатах чи в коридорі.

"Задля поновлення порушених прав вихованців та підопічних дитячого будинку-інтернату скеровані відповідні листи реагування до правоохоронних органів та Дніпропетровської ОВА", – повідомляє Дмитро Лубінець.

За підсумком перевірки у Дніпровській обласній прокуратурі розпочали кримінальне провадження.

"За результатом моніторингу місцевого телеграм-каналу перевіряється інформація щодо факту неналежного виконання своїх професійних та службових обов’язків щодо охорони та здоров’я вихованців одного із дитячих будинків-інтернатів у м. Дніпро", – зазначають в прокуратурі.

Санкція 137 статті КК про неналежне виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я вихованців дитбудинку передбачає позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що в Київській області вихователька одного з дитбудинків застосовувала тортури проти неповнолітніх. Їй було повідомлено про підозру.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності