UA | RU
07 лютого 2024, 15:55

Справа Порошенка: чого добивається влада та які варіанти розвитку подій

фото: facebook.com/petroporoshenko

Українська влада зараз, навряд чи намагатиметься довести зараз справу п'ятого президента Петра Порошенка до "посадки", адже під час війни важливо демонструвати суспільству політичну єдність у країні. При цьому є висока ймовірність того, що справу використовують для того, щоб "підвісити на гачок" Порошенка як можливого конкурента чинної влади

Таку думку висловив у коментарі RegioNews директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик.

Експерт зазначає, що ознаки можливих злочинів, про які заявляє слідство, таки проглядаються. Тому процес встановлення істини має бути прозорим та публічним. Водночас він сумнівається, що зараз треба доводити цю справу до посадки Порошенка.

"Те, що стосується безпосередньо кримінальної відповідальності Порошенка, то тут є питання, чи потрібно це саме зараз, під час воєнного стану, в ситуації, коли країні потрібна політична єдність. Сам Порошенко нікуди не втече від правосуддя. Навряд чи він буде політичним емігрантом, навіть якщо йому буде винесена підозра", – каже Кулик.

Він додає, що є висока ймовірність того, що справу Порошенка використовують для того, щоб "підвісити його на гачок" як можливого конкурента чинної влади. При цьому експерт наголошує, що сьогодні Порошенко не становить електоральної загрози чинному президенту.

"Ми розуміємо, що рейтинги Порошенка вже далеко позаду і якоїсь серйозної електоральної загрози для чинної влади він не становить. Але фактором постійної нестабільності він цілком може розглядатися. Тому як "підвішування" Порошенка, найімовірніше, цими справами його намагатимуться зробити договороздатним, або щоб він розумів, що робить, у контексті можливого винесення підозри і затримання. Адже Порошенку пред’являють державну зраду, і це не про внесення застави, а виключно перебування у СІЗО", – каже експерт.

Кулик все-таки не виключає того, що колишньому президентові можуть винести підозру і затримати. Однак такий розвиток ситуації може зіграти не на користь нинішній владі. Чимало українців можуть стати на захист п'ятого президента, адже тут уже йдеться про політичне переслідування.

"Але чи створить це ситуацію зниження рейтингу Порошенка і його дискредитації, як про це думають на Банковій? Ні. Більше того, навіть ті люди, які розчарувалися у експрезидентові, повернуться до нього, адже вважатимуть, що його справа – це політичне переслідування", – резюмував Кулик.

Нагадаємо, напередодні в українських ЗМІ з'явилася інформація про те, що Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування у так званій "вугільній справі" Петра Порошенка та Віктора Медведчука.

Наголошувалося також, що доступ до матеріалів слідства вже відкрили адвокатам експрезидента. Після того, як сторона захисту з ними ознайомиться, ДБР має направити обвинувальний акт до суду. В цьому разі Порошенко змінить статус і стане підозрюваним.

Читайте також: Чи зможе Зеленський посадити Порошенка

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Одного чоловіка вбив, а іншого вдарив ножем: мешканець Миколаєва влаштував криваву різанину
06 травня 2024, 06:00
На Житомирщині чоловік живцем згорів у власній квартирі
06 травня 2024, 04:00
Суми атакували "шахеди": місто перевели на резервне живлення
06 травня 2024, 02:10
РФ атакувала енергетичні об'єкти Сумщини — ОВА
06 травня 2024, 01:46
У Харкові та області оновили графіки відключень світла на 6-10 травня
05 травня 2024, 18:30
Росія вдарила 5 ракетами по Слов'янській ТЕС — які наслідки
05 травня 2024, 17:57
Прокурори показали наслідки російських авіаударів по Харкову
05 травня 2024, 17:22
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00