UA | RU
07 лютого 2024, 14:30

Чи зможе Зеленський посадити Порошенка

Петро Порошенко незабаром може опинитися на лаві підсудних та отримати реальний термін. Його підозрюють у фінансуванні терористичних організацій та державній зраді, які в умовах воєнного часу є найтяжчими злочинами та передбачають найвищу міру покарання. Звинувачення за цими статтями п'ятого президента, а нині чинного нардепа може стати подією колосального масштабу. Розбираємось, чи ризикне нинішня влада посадити Порошенка так, як це свого часу зробив Віктор Янукович із Юлією Тимошенко
Петро Порошенко незабаром може опинитися на лаві підсудних та отримати реальний термін. Його підозрюють у фінансуванні терористичних організацій та державній зраді, які в умовах воєнного часу є найтяжчими злочинами та передбачають найвищу міру покарання. Звинувачення за цими статтями п'ятого президента, а нині чинного нардепа може стати подією колосального масштабу. Розбираємось, чи ризикне нинішня влада посадити Порошенка так, як це свого часу зробив Віктор Янукович із Юлією Тимошенко
Фото: фейсбук-сторінка Петра Порошенка

Напередодні в українських ЗМІ з'явилася інформація про те, що Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування у так званій "вугільній справі" Петра Порошенка та Віктора Медведчука.

Наголошувалося також, що доступ до матеріалів слідства вже відкрили адвокатам експрезидента. Після того, як сторона захисту з ними ознайомиться, ДБР має направити обвинувальний акт до суду. В цьому разі Порошенко змінить статус і стане підозрюваним.

Ілля Новіков, адвокат Порошенка, закликає ЗМІ не створювати "сенсації на пустому місці". За його словами, офіційна відповідь ДБР на запит видання "Главком" насправді означає, що "в нас зараз нічого не відбувається, відстаньте від нас, будь ласочка".

Новіков запевняє, що досудове розслідування "вугільної справи" завершили ще у вересні 2022 року. Тоді до адвокатів п'ятого президента звернулося ДБР і запропонувало ознайомитись із матеріалами. "Ми їм відповіли, що вони не мали права закривати слідство до розгляду всіх наших клопотань, яких за той час набралося чимало, і всі вимагали змістовної відповіді. Все, більше за останні півтора року нічого не було, і в лютому 2024 теж ніяких новин в справі не було", – констатує Новіков.

Він ще раз наголосив, що насправді жодної новини в опублікованій інформації немає. Мовляв, "це була учбова тривога, можна розходитись", ніхто жодних змін не готує, а "в Порошенка все гаразд і так буде далі, але дякуємо за вашу увагу ".

У чому звинувачують Порошенка

Навесні 2021 року в мережі оприлюднили "плівки Медведчука" – 30 годин записів телефонних розмов, які протягом 2014-2017 років вів проросійський політик Віктор Медведчук із кремлівськими чиновниками та функціонерами терористичних угруповань. Розмови стосувалися закупівлі вугілля на непідконтрольній території Донбасу для українських теплових електростанцій. Медведчук неодноразово зазначав, що узгоджує всі питання з "головним", мабуть, маючи на увазі саме тодішнього президента Порошенка.

Вже в грудні того ж року, слідом за Медведчуком, підозру оголосили й колишньому гаранту. Слідство заявило, що Порошенко, Медведчук, а також екс-міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин та бізнесмен Сергій Кузяра організували купівлю вугілля на державних шахтах Донецької та Луганської областей, саме тоді, коли ці підприємства фактично перебували під контролем російських найманців та терористичних угруповань "ДНР" та "ЛНР". Як повідомляли правоохоронці, Україна заплатила на рахунки "Луганськвугілля" та "Шахти імені Кисельова" понад 205 млн грн. Ще понад 3,1 млрд грн сплачено готівкою.

Загалом слідство дійшло висновків: Порошенко, Медведчук, Демчишин та Кузяра та інші невстановлені слідством особи "умисними діями здійснили сприяння діяльності терористичних організацій "Л/ДНР" (…), поставивши енергетичну сферу України в залежність від росії та терористичних організацій "Л/ДНР", чим підірвали економічну безпеку держави, позбавивши її можливостей для диверсифікації джерел постачання енергетичних ресурсів".

Сам Порошенко вже на початку 2022 року назвав "вугільну справу" проти себе "постановочним шоу" і заявив, що не здійснював жодних операцій із постачанням вугілля з ОРДЛО. Це робив, як він зазначив, чинний на той момент уряд без порушення закону.

"Задайте собі запитання: а чи було там порушення закону? Ви знайдете відповідь, що ні. Чи можна купувати вугілля там? Можна, можливо. Чи давало це роботу українцям, які проживали на окупованих територіях? Давало. Не дали б ви цю роботу – вони би брали зброю та йшли вбивати українців. Це так", – повідомив Порошенко.

Він також зазначив, що вугілля завозилося не з окупованої території, а із державних шахт, зареєстрованих на підконтрольній території України, які сплачували податки до держбюджету України. За логікою правоохоронців, як додав Порошенко, виплату пенсій пенсіонерам на окупованій території також можна назвати тероризмом.

Порошенко для ОП: загрози не становить, але залишається дестабілізуючим фактором

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик у коментарі Regionews зазначає, що ознаки можливих злочинів, про які заявляє слідство, таки проглядаються. Тому процес встановлення істини має бути прозорим та публічним. Водночас він сумнівається, що зараз треба доводити цю справу до посадки Порошенка.

"Те, що стосується безпосередньо кримінальної відповідальності Порошенка, то тут є питання, чи потрібно це саме зараз, під час воєнного стану, в ситуації, коли країні потрібна політична єдність. Сам Порошенко нікуди не втече від правосуддя. Навряд чи він буде політичним емігрантом, навіть якщо йому буде винесена підозра", – каже Кулик.

Він додає, що є висока ймовірність того, що справу Порошенка використовують для того, щоб "підвісити його на гачок" як можливого конкурента чинної влади.

"Ми розуміємо, що рейтинги Порошенка вже далеко позаду і якоїсь серйозної електоральної загрози для чинної влади він не становить. Але фактором постійної нестабільності він цілком може розглядатися. Тому як "підвішування" Порошенка, найімовірніше, цими справами його намагатимуться зробити договороздатним, або щоб він розумів, що робить, у контексті можливого винесення підозри і затримання. Адже Порошенку пред’являють державну зраду, і це не про внесення застави, а виключно перебування у СІЗО", – каже експерт.

Кулик все-таки не виключає того, що колишньому президентові можуть винести підозру і затримати. "Але чи створить це ситуацію зниження рейтингу Порошенка і його дискредитації, як про це думають на Банкові? Ні. Більше того, навіть ті люди, які розчарувалися у експрезидентові, повернуться до нього, адже вважатимуть, що його справа – це політичне переслідування", – резюмує Кулик.

Заразом не можна не помітити і той факт, що "справу Порошенка – Медведчука" підняли якраз на тлі запланованої відставки головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. Можна припустити, що "вкид" цієї справи до загальнонаціонального порядку денного намагаються використати, щоб змістити акценти, знизити та розмити градус напруги в суспільстві, що, безсумнівно, провокують чутки про звільнення головкому.

Офіс президента також і не відмовиться від можливості використовувати "вугільну справу", щоб надіслати чіткий сигнал усій команді п'ятого президента, яка не втрачає жодного шансу "вколоти" Зеленського і надалі розглядає можливість вступити в серйозне політичне протистояння з чинною владою. Мовляв, "Європейській солідарності" доведеться кілька разів подумати перед тим, як вступати в гру. Сама ж команда Порошенка, судячи з їхніх коментарів, дуже легковажно ставиться до ситуації та не враховує того факту, що в посадку Юлії Тимошенко свого часу також ніхто не вірив.

У будь-якому разі можливий арешт Порошенка за собою спричинить серйозні проблеми насамперед із міжнародними партнерами, які, ймовірно, розцінять це як політичне переслідування. Чи це розуміють в Офісі президента і чи готовий піти на подібний і кардинальний крок Володимир Зеленський, судити складно. Але й заперечувати не доводиться той факт, що в деяких моментах нинішня влада готова користуватися методами пізнього періоду "правління" Віктора Януковича.

Але поки що все говорить про те, що з великою ймовірністю "вугільна справа" стане черговою можливістю вставити палиці в колеса Порошенку та його партії, які залишаються певним подразнюючим фактором для Офісу президента.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Росіяни атакували два енергооб’єкти на Львівщині: є руйнування
27 квітня 2024, 10:53
Росіяни вночі вдарили ракетами С-300 по Харкову: наслідки
27 квітня 2024, 10:26
Повітряні сили вночі знищили 21 із 34 ворожих ракет
27 квітня 2024, 10:13
Найбільше ворог атакує на Авдіївському напрямку: дані Генштабу про ситуацію на фронті та втрати росіян
27 квітня 2024, 09:47
У Херсоні засудили чоловіка за зґвалтування падчерки
27 квітня 2024, 06:34
Придавив спиляний ясень: на Запоріжжі під час незаконної вирубки дерев загинув чоловік
27 квітня 2024, 03:42
На Полтавщині суд визнав ухилянтом сімейного лікаря: проігнорував "бойову” повістку
27 квітня 2024, 01:14
На Житомирщині потяг на смерть збив 33-річну жінку
27 квітня 2024, 00:11
Найбільший пакет військової допомоги від США на 6 млрд доларів: що отримають ЗСУ
26 квітня 2024, 22:24
СБУ відреагувала на заяву представників Білорусі про удари по лікарнях Києва
26 квітня 2024, 21:25