UA | RU
06 лютого 2024, 16:42

Справою про стеження за журналістами Bihus.Info буде займатися ДБР

фото: zmina.info

Офіс генерального прокурора України (ОГПУ) доручив розслідувати справу про стеження за журналістами Bihus.Info співробітникам Державного бюро розслідувань

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Telegram-канал ОГПУ.

Як зазначили правоохоронці, ДБР займеться досудовим розслідуванням кримінального провадження, яке розпочали після заяви представника журналістської редакції Bihus.Info про незаконне встановлення та використання засобів негласного отримання інформації у заміському комплексі на території Київської області.

"З огляду на те, що до скоєння зазначеного кримінального правопорушення імовірно причетні співробітники правоохоронного органу, досудове розслідування у кримінальному провадженні підлягає винятковій підслідності Державного бюро розслідувань", - уточнили в ОДП.

У свою чергу генпрокурор Андрій Костін заявив, що порушення прав журналістів підлягають ретельному розгляду та належній реакції.

В Офісі генпрокурора нагадали, що раніше було запущено платформу захисту прав журналістів. У її рамках, зокрема, правоохоронці обговорюють із журналістами подібні ситуації.

Остання зустріч прокурорів та журналістів відбулася у січні 2024 року, а наступну проведуть найближчим часом.

Нагадаємо, 16 січня у мережу злили відео, де співробітники Bihus.Info ймовірно вживають наркотичні речовини. Керівник проєкту Денис Бігу заявив, що за членами редакції Bihus.Info стежили близько року, а камери в номерах заміського комплексу, де члени команди святкували корпоратив, встановили представники "поки невстановленої служби".

Водночас видання Bihus.Info увечері 5 лютого заявило, що ідентифікувало тих, хто реалізовував операцію зі встановлення прихованих камер у готельні номери, де редакція видання перебувала 27 грудня 2023 року. Зробити це вдалося завдяки відео з камер безпеки відпочинкового комплексу.

Зокрема журналісти заявили, що "за операцію відповідав Департамент захисту національної державності (ДЗНД) СБУ. Судячи з відео, до встановлення техніки імовірно залучали і Департамент оперативно-технічного забезпечення СБУ".

У Службі безпеки України 5 лютого заявили, що ухвалили певні кадрові рішення щодо Департаменту захисту нацдержавності після скандалу зі стеженням за журналістами видання Bihus.Info.

Після розслідування Bihus.Info про незаконне стеження за журналістами народні депутати хочуть заслухати у парламенті голову СБУ Василя Малюка. Відповідну пропозицію сьогодні, 6 лютого, підтримали голосуванням народні депутати.

Голова СБУ Василь Малюк розкритикував дії співробітників Департаменту захисту національної державності, які стежили за журналістами Bihus.Info. Він назвав ці дії неприпустимими.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності