UA | RU
28 серпня 2020, 17:46

Кличко застерігає від урізання бюджетів ОТГ на користь районів в 2021 році

Він вже знайшов вирішення цій можливій проблемі
Він вже знайшов вирішення цій можливій проблемі

Проєкт закону про Державний бюджет України на 2021 рік може містити обмеження фінансової спроможності бюджетів територіальних громад на користь районів.

Про це мер Києва, голова Асоціації міст України Віталій Кличко заявив під час засідання правління Асоціації міст України, що відбулося сьогодні в Києві, передає RegioNews з посиланням на УНІАН.

"Чинна редакція бюджетного кодексу передбачає дублювання доходів та видатків на одній і тій же території одночасно до бюджетів міст обласного значення та районів. Вже 15 вересня уряд має подати до Верховної Ради проєкт закону про Державний бюджет України на 2021 рік, який може містити обмеження фінансової спроможності бюджетів територіальних громад на користь районів, адже відсутній розподіл бюджетів між районами та громадами. Отже, є нагальна потреба у розмежуванні бюджетів між базовим та районним рівнем", – сказав Віталій Кличко.

Він зауважив, що для вирішення цієї проблемної ситуації АМУ спільно з окремими народними депутатами розробили та зареєстрували законопроєкт "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо приведення у відповідність положень бюджетного законодавства у зв’язку із завершенням адміністративно-територіальної реформи" (№3614).

Останній встановлює рівні умови формування дохідної бази бюджетів місцевого самоврядування для "нових" сільських, селищних, міських територіальних громад в обсягах, що були у міст обласного значення та ОТГ. Доходи та видатки районних бюджетів суттєво обмежуються.

Законопроєктом практично закладається основа дворівневого місцевого самоврядування: громада – область. Наразі проєкт схвалений тільки в першому читанні.

"Асоціація міст України працюватиме над тим, аби при підготовці проекту Державного бюджету на 2021 рік не допустити формування районних бюджетів за рахунок бюджетів територіальних громад та домогтися схвалення необхідного для розв'язання цих питань законопроекту №3614", – додав Віталій Кличко.

Нагадаємо, Кабінет міністрів України затвердив перспективні плани формування територій громад Вінницької, Донецької, Черкаської й Чернівецької областей.

Згідно з розпорядженнями, у Вінницькій області передбачено 63, у Донецькій – 66, у Черкаській – 67, у Чернівецькій – 52 здатні (об'єднані) територіальні громади.




18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
29 лютого 2024
"Дія" для військових: яким буде новий додаток "Армія+" та чи надсилатимуть там електронні повістки
У Міністерстві оборони анонсували запуск окремого додатку для військовослужбовців – "Армія+". Новинка буде дещо схожою на "Дію", але спочатку користуватися нею зможуть лише чинні військовослужбовці. R...
Піротехніки показали, як розміновують Херсонщину
19 березня 2024, 03:12
У Полтаві поліція розслідує замах на вбивство 34-річного місцевого чоловіка
19 березня 2024, 02:04
Немовля померло у лікарні на Хмельниччині: акушер-гінекологу повідомили про підозру
19 березня 2024, 01:56
Одружись за $10 тис для виїзду за кордон: мешканка Львівської області організувала "весільний" бізнес
19 березня 2024, 00:29
У селі на Бериславщині загинули три особи, які розбирали FPV-дрон
18 березня 2024, 22:17
П'ять схем для ухилянтів: СБУ викрила нових організаторів "втечі" від мобілізації
18 березня 2024, 21:56
У Києві лише 25% переходів відповідають стандартам інклюзивності, — дослідження
18 березня 2024, 21:19
Ворог сім разів разом з авіацією атакував ЗСУ на Донеччині та Запоріжжі, — Генштаб
18 березня 2024, 20:43
У Чернівцях затримали лікарку та вилучили у неї готівку на 8,4 млн грн
18 березня 2024, 20:17
"Має бути вісім осіб, які забезпечуватимуть воїна": Стефанчук про бронювання від мобілізації
18 березня 2024, 19:42