UA | RU
28 лютого 2020, 11:27

У ВЦА не буде виборів, поки не приймуть зміни у виборчому кодексі - голова комітету децентралізації в ВРУ

Поки триває війна, створені ВЦА не ліквідують. А виборів там не буде, допоки не приймуть зміни у виборчий кодекс
Поки триває війна, створені ВЦА не ліквідують. А виборів там не буде, допоки не приймуть зміни у виборчий кодекс
Фото: freeradio.com.ua

В коментарі "Вільному радіо" очільник комітету в Верховній Раді України, який займається питаннями децентралізації, розповів, що перед тим, як провести у військових адміністраціях вибори, потрібно внести певні зміни до законодавства.

"З виборами трішки почекаємо з вами. Спочатку приймемо рішення зі змінами до виборчого кодексу. І після цих змін ми зможемо говорити про те, яким чином там можна провести вибори”, - розповів голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко.

Однак, чи будуть вибори в цьому році, політик не відповів.

Зазначимо, східні області мають чимало особливостей реформування через війну на своїй території. Так, на Донеччині та Луганщині є військово-цивільні адміністрації. Це тимчасовий варіант влади в населених пунктах. І ВЦА не можуть вирішувати жодних питань щодо об’єднання.

"З одного боку, ВЦА напевно і не повинно приймати якихось стратегічних рішень, бо це не колегіальний орган. Є ризики прийняття якихось не дуже правильних рішень. Але, якщо ми бачимо, що це надовго, то що робити тоді? Вся країна об’єднується, вся країна починає отримувати вигоду від децентралізації, а чому ці райони, які і так потерпають від бойових дій, не мають перспектив розвитку? Вони будуть відставати від іншої території України на скільки років?”, - каже заступник голови ВЦА м. Торецьк Сергій Винник.

Якщо вибори на території нинішніх ВЦА дозволять, то вже восени 2020 року місцеві шукатимуть собі депутатів. А після - військово-цивільні адміністрації передадуть всі свої повноваження обраним представникам влади. З одного боку, це розблокує ряд питань на місцях. З іншого, є ризик погіршення ситуації з контролем кордону, вважає керівник ВЦА прифронтового с. Зайцевого Володимир Весьолкін.

"Я навіть не маю сумніву, що це буде надалі територія сприятлива для подальшого втручання. Все розхитають. Депутатів не будуть чіпати, щоб не накаляти. Воно буде потрохи гнити, і те, що було там (на непідконтрольній території, - ред.) в 2014 році та тут, може повернутися”, - каже Весьолкін.

Даних щодо проведення голосування по всій території Донеччини офіційно немає. Але керівники військово-цивільних адміністрацій Зайцевого та Волновахи говорять про місцеві вибори-2020 на їхніх територіях як про вже вирішене питання.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...