UA | RU
27 червня 2024, 01:17

Продавали трофейну зброю криміналітету: СБУ затримала "чорних зброярів"

фото: СБУ

СБУ запобігла незаконному продажу зброї у трьох регіонах України. У Київській, Миколаївській та Львівській областях затримали шістьох організаторів нелегального бізнесу

Про це повідомляє пресцентр СБУ, інформує RegioNews.

Зловмисники намагались продати криміналітету бойові засоби ураження, які були знайдені в деокупованих регіонах України.

Серед вилученого у фігурантів – російські гранатомети, автомати Калашникова та понад 20 тисяч боєприпасів до них.

Так, на Львівщині викрили двох керівників місцевого благодійного фонду, які підпільно торгували зброєю. Один із них під виглядом "волонтерських поїздок" обʼїжджав місця колишніх боїв, де збирав засоби ураження. Знайдені "трофеї" він передавав своєму спільнику, який зберігав їх у спеціально облаштованому схроні на горищі власного будинку.

Фігуранти намагались потім продати озброєння місцевому криміналітету. Так, наприклад, автомати АК-74 та АКС-74 вони пропонували за 500 доларів за одиницю.

Під час обшуків у зловмисників вилучили:

  • гранатомет РПГ-26;
  • 6 автоматів АК-74 та АКС-74;
  • протипіхотну міну МОН-50;
  • гранати РГД-5 та Ф-1;
  • десятки тисяч патронів до стрілецької зброї.

На Київщині "на гарячому” затримали місцевого ділка, що намагався продати бойовий арсенал, до якого входило більше ніж 20 осколкових гранат та ручних протитанкових гранатометів.

Після затримання були проведені обшуки в гаражі зловмисника, де додатково виявили автомат Калашникова та понад 1,5 тис. набоїв різного калібру.

За наявними даними, вилучене озброєння він збирав у місцевих населених пунктах, які були під окупацією на початку повномасштабного вторгнення рф.

На Миколаївщині викрили трьох ділків, які торгували трофейною зброєю та боєприпасами, знайденими на колишніх бойових позиціях окупантів.

Для зберігання військової продукції фігуранти облаштували схрон у лісосмузі поблизу обласного центру. Під час його огляду виявлено бойові гранати та партію набоїв.

Наразі за всіма викритими фактами тривають розслідування для притягнення винних до відповідальності.

Усе вилучене озброєння та боєприпаси буде передано на потреби ЗСУ.

Нагадаємо, раніше правоохоронці запобігли продажу трофейних гранатометів та вибухівки представникам кримінальних кіл у Полтавській, Одеській та Житомирській областях.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...