UA | RU
21 квітня 2023, 20:14

Військовослужбовцеві, який брав участь у спробі переманити російський літак, оголосили підозру

фото: СБУ

Правоохоронці повідомили про підозру колишньому виконувачу обов'язків командира однієї з частин Сил спеціальних операцій Роману Червінському. Він брав участь у невдалій операції, яка призвела до обстрілу аеродрому на Кіровоградщині

Про це повідомляє СБУ.

Червінського підозрюють у перевищенні службових повноважень (ч. 5 ст. 426-1 Кримінального кодексу). За це загрожує до 12 років ув'язнення.

За даними слідства, Червінський разом з іншими людьми вирішив провести операцію та заволодіти літаком повітряно-космічних сил рф. російський пілот нібито погодився перейти на бік України. Однак операція провалилася.

Правоохоронці кажуть, що ворог отримав дані про розміщення на аеродромі "Канатове" українських літаків та військових. Тож самовільні дії Червінського призвели до ракетного обстрілу аеродрому "Канатове" влітку 2022 року, йдеться в повідомленні.

Тоді загинув командир військової частини, ще 17 українських військових зазнали поранень. Також були повністю знищені 2 бойові винищувачі Повітряних сил, а злітна смуга, техніка та будівлі зазнали значних пошкоджень.

Також у СБУ наголошують, що операція проводилася без погодження з ними та іншими державними органами.

"СБУ і ГУР МО відразу висловили свої зауваження до такого плану, його не погодили інші державні органи. Адже спецоперація приховувала в собі багато ризиків. Але окремі люди вирішили діяти на власний розсуд… Хочу наголосити, що ніякі хитрощі не допоможуть уникнути відповідальності", — сказав очільник спецслужби Василь Малюк.

Західні ЗМІ 30 березня повідомили, що група українських волонтерів у співпраці з розвідкою майже переконала трьох російських пілотів дезертирувати разом зі своїми військовими літаками в обмін на 1 мільйон доларів за штуку.

Отримати російські літаки так і не вдалося через втручання Федеральної служби безпеки рф — українська сторона підозрювала, що російська спецслужба розкрила план та почала спілкування від імені пілотів рф, з якими вдалося встановити контакт. Українська сторона все ж мала вигоду: зібрала цінну технічну інформацію про російські ВПС і скомпрометувала трьох військових, принаймні один із них відтоді не виконував бойових завдань.

СБУ відкрила кримінальну справу через провальну операцію, оскільки вона пов'язана з російським ракетним обстрілом околиць Кропивницького в липні 2022 року. Одного із трьох російських пілотів мали зустріти 23 липня на аеродромі "Канатове" в Кіровоградській області. Туди, як зазначається, прибули організатори операції, кілька десятків військових ССО. До того ж там несли службу бійці інших військових частин.

Та зранку 23 липня в Кропивницькому та ще низці міст України пролунали вибухи. Обласна влада підтвердила, що окупанти запустили по Кіровоградській області 13 ракет, поціливши, зокрема, у військовий аеродром.

Результати обстрілу правоохоронці вважають наслідками дій Романа Червінського — експрацівника ГУР, який брав участь в операції з літаками, а раніше відповідав за операцію щодо затримання найманців ПВК "Вагнера", також відому як "Вагнергейт".

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Кривому Розі викрили чиновників, які вкрали 900 тисяч гривень на ремонті мосту
07 травня 2024, 18:56
Легковик зім'яло від удару: у моторошній ДТП на Сумщині загинуло двоє людей
07 травня 2024, 18:32
Кількість постраждалих внаслідок зіткнення маршрутки та КамАЗа у Києві зросла до дев'яти
07 травня 2024, 18:03
Повідомлення про мінування будівлі Рівненської ОДА виявилося хибним
07 травня 2024, 17:58
Житель Києва за 200 доларів погодився продати чужу квартиру, тепер йому загрожує в'язниця
07 травня 2024, 17:42
На Запоріжжі Росія вдарила авіацією по Комишувасі: постраждав цивільний
07 травня 2024, 17:23
Смерть чоловіка у ТЦК в Кривому Розі: правоохоронці розпочали кримінальне провадження
07 травня 2024, 17:13
На війні загинув "азовець" та оборонець Маріуполя Назарій Гринцевич, який пройшов російський полон
07 травня 2024, 16:40
Над Одещиною працювала ППО: у Повітряних силах розповіли про знищені ворожі цілі
07 травня 2024, 16:28
Аеророзвідники знищили ще один російський комплекс спостереження "Муром-П": відео
07 травня 2024, 16:05