UA | RU
24 листопада 2023, 13:39

Отримав "героя" за розстріл цивільних у Бучі: СБУ ідентифікувала командира рф

Фото: СБУ

Служба безпеки ідентифікувала командира російської армії, який здійснював воєнні злочини на території України. Встановлено, що цей фігурант віддав наказ розстріляти чотирьох цивільних мешканців Бучі

Як інформує RegioNews, про це йдеться у повідомленні пресцентру СБУ.

"Зловмисником є підполковник Олександр Досягаєв – командир 2-го батальйону 104-го полку 76-ї десантно-штурмової дивізії повітряно-десантних військ рф. Після втечі загарбників з Київщини вище військово-політичне керівництво рф нагородило Досягаєва "орденом мужності" та зіркою "героя росії", - йдеться у повідомленні.

Встановлено, що на початку березня 2022 року він керував діями ворожих десантників, які захопили Бучу.

Підпорядкований йому підрозділ брав активну участь у так званих "зачистках" та фільтраційних заходах, спрямованих на придушення руху опору та залякування мешканців регіону.

У ході одного з таких каральних заходів за наказом свого командира ворожі десантники впродовж двох годин розстріляли на проїжджій частині 4-х мирних мешканців. Постраждалі ‒ місцевий житель і троє волонтерів, які проїжджали повз на власному авто.

Усі жертви загинули на місці від завданих множинних вогнепальних поранень.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили Досягаєву про підозру за ч. 2 ст. 438 Кримінального кодексу України (порушення законів та звичаїв війни, поєднане з умисним вбивством).

Наразі перевіряється інформація про можливу загибель Досягаєва на війні в Україні. Його смерть не є підставою для припинення розслідування і встановлення всіх співучасників та виконавців злочину.

Раніше повідомлялось, що Служба безпеки RegioNews%2C%20%D0%BF%D1%80%D0%BE%20%D1%86%D0%B5,%D0%9C%D1%8B%20%D0%B7%D0%B0%D0%BA%D1%80%D1%8B%D0%B2%D0%B0%D0%B5%D0%BC%20%D1%81%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2!">встановила особи ще п’ятьох воєнних злочинців рф, які причетні до масових убивств цивільного населення Київщини під час окупації регіону. Всі вони є військовослужбовцями 98-ї повітряно-десантної дивізії зс рф.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності