UA | RU
04 грудня 2023, 12:37

СБУ затримала коригувальника ракетного удару по університету Шевченка у Києві

фото: СБУ

Служба безпеки України затримала ворожого агента, який коригував удари по Києві, зокрема по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Йому загрожує довічне ув’язнення

Про це повідомили в СБУ та Офісі Генерального прокурора.

За даними слідства, ворожим поплічником виявився 40-річний мешканець Києва, який сповідував прокремлівські погляди. Щоб сприяти агресору у війні проти України, наприкінці минулого року він оформив статус "волонтера" та виїхав до Росії через треті країни.

Одразу після того, як він приїхав до РФ зрадник заявив кадровому співробітнику ФСБ про готовність співпрацювати з російською спецслужбою, а щоб підтвердити свою "відданість" окупантам, киянин одразу передав їм координати, за якими нібито дислокується один із підрозділів Сил оборони в столичному регіоні. Вже через декілька днів загарбники здійснили по цій "локації" повітряну атаку.

Після цього представники ФСБ доставили свого агента до Москви, де його детально проінструктували щодо методів роботи, конспірації та пріоритетних завдань. Потім зрадника відправили в Україну для збору розвідданих. Взамін йому пообіцяли допомогу в отриманні російського громадянства та своєчасну "евакуацію" до країни-агресора.

Через деякий час чоловік повернувся в Україну. Він разом зі своєю дружиною побував на місці "прильоту" в Києві та сказав їй, що причетний до ракетної атаки. Підозрюваний не приховував своїх проросійських поглядів у родинному колі, зневажливо висловлювався про українців та говорив, що їх треба знищувати.

Саме за його координатами 31 грудня 2022 року агресор завдав ракетного удару по одному із корпусів Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Під час обшуку за місцем його проживання у нього вилучили прапор країни-агресора, документи на отримання російського громадянства, комп’ютерну техніку та мобільні телефони.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Наразі підозрюваному обрано запобіжний захід — тримання під вартою без права внесення застави. Йому загрожує довічне ув’язнення.

Раніше повідомлялось, що в Одесі затримали учасницю агентурної мережі головного управління генштабу збройних сил росії (більш відомого як гру), яка діяла у місті. Вона передала агресору десятки геолокацій, де, за її переконанням, нібито базувалися підрозділи ЗСУ.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
РФ атакує на Авдіївському, Бахмутському та Новопавлівському напрямках – дані Генштабу за добу
03 травня 2024, 19:27
Росія атакувала бомбами приватний сектор Харкова: 1 людина загинула, 2 отримали травми
03 травня 2024, 19:05
Росіяни били по Дніпропетровщині артилерією і дронами, є поранений — фото наслідків обстрілів
03 травня 2024, 18:43
У ЗСУ розповіли, скільки разів РФ застосувала хімічну зброю на фронті
03 травня 2024, 18:27
На Кіровоградщині двоє дітей отруїлися грибами
03 травня 2024, 18:24
Українським банкам і ломбардам заборонили приймати в заставу дрони та тепловізори
03 травня 2024, 18:12
У Херсоні продовжили час руху міського транспорту — графік
03 травня 2024, 17:54
На Харківщині Сили оборони знищили склад БК та мінометний розрахунок росіян
03 травня 2024, 17:31
З якими хворобами можуть мобілізувати до армії: Міноборони оприлюднило перелік
03 травня 2024, 17:18
Мешканець Дніпра зґвалтував та вбив 11-річну дівчинку: фото
03 травня 2024, 16:55