UA | RU
10 травня 2023, 18:44

У СБУ розповіли, як працювала псевдополіція в окупованому Херсоні

Фото: із відкритих джерел

Для керування Херсонським "управлінням МВС РФ" на окупованій частині області окупанти створили спеціальне організоване злочинне угруповання

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на пресцентр СБУ.

"Служба безпеки України спільно з Департаментом внутрішньої безпеки Національної поліції зібрала доказову базу на учасників злочинної організації, яка діяла у складі створеного агресором "головного управління МВС РФ Херсонської області", - йдеться у повідомленні.

Як розповіли в СБУ, у лавах російського карального органу вони виконували завдання Кремля щодо поширення окупаційного режиму та придушення руху опору на тимчасово захопленій частині регіону.

Відомо, що зловмисники мали чітку ієрархічну вертикаль, на чолі якої стояли двоє "кураторів" з ФСБ та МВС РФ, що безпосередньо займалися формуванням керівного складу псевдооргану та контролювали його діяльність. Зокрема, це громадяни РФ Сініцин Сергій Вікторович і Топтигін Олександр Сергійович.

"До протиправної діяльності вони залучили двох кадрових співробітників російської поліції і призначили їх "заступниками" очільника фейкового відомства. При цьому керівником цієї установи став екс-очільник Управління МВС у Черкаській області Ліпандін Володимир Віталійович", - додали в СБУ.

Інші 30 активних учасників злочинної організації - колишні місцеві правоохоронці, які після захоплення частини Херсонської області підтримали загарбників.

За даними слідства, зловмисники викрадали людей до російських катівень, де піддавали їх численним тортурам. Також вони регулярно проводили незаконні обшуки в оселях громадян, під виглядом яких розграбовували майно потерпілих, зокрема забирали й зареєстровану мисливську зброю.

Крім того, під час тимчасової окупації обласного центру зловмисники пограбували міську аптеку - винесли звідти всю готівку, медпрепарати, а саме приміщення "конфіскували" для потреб загарбників.

Учасників карального органу також залучали до проведення псевдореферендуму на території регіону. Тоді вони охороняли "виборчкоми" та забезпечували перевезення фейкових "бюлетенів".

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили всім фігурантам про підозру за ст. 255 Кримінального кодексу України (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

Наразі підозрювані переховуються на тимчасово окупованій території на півдні України. СБУ вже затримала чотирьох інших "посадовців" цього російського карального органу.

Щодо решти учасників злочинного угруповання - тривають комплексні заходи для їх притягнення до відповідальності.

Раніше Служба безпеки України зірвала спробу втечі двох мешканців Херсонщини, які допомагали Росії збирати дані про ЗСУ. Зокрема, злочинними справами вирішили зайнятися разом батько та син.

09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
У Запоріжжі прогримів вибух — ворог завдає ракетного удару
10 травня 2024, 17:33
На Одещині СБУ затримала адміністратора Telegram-каналу про повістки, йому загрожує в'язниця
10 травня 2024, 17:26
В Україні можуть повернути графіки відключень світла, — голова "Укренерго"
10 травня 2024, 17:10
У прокуратурі показали відео наслідків нічного удару по Харкову, зняте дроном
10 травня 2024, 16:59
На Дніпропетровщині ЗСУ знищили російську ракету Х-59/69
10 травня 2024, 16:39
Україна готує 10 нових бригад, деякі з них розгорнуть для захисту Києва, — Павлюк
10 травня 2024, 16:23
Хабар на мільйон доларів: правоохоронці викрили спробу підкупу співробітника СБУ
10 травня 2024, 16:11
Напав у ліфті з пістолетом: у Дніпрі молодик пограбував жінку
10 травня 2024, 15:49
Буданов влаштував сюрприз 81-річній жительці Луцька, яка з кожної пенсії донатить ГУР на дрони
10 травня 2024, 15:39
Масовані обстріли прикордоння Харківщини: ОВА оприлюднила дані про загиблих та поранених
10 травня 2024, 15:22