UA | RU
24 вересня 2022, 13:21

СБУ встановила особу рашиста, який наказував катувати українців у Херсоні

Фото: СБУ

Служба безпеки України встановила особу російського командира, який віддав наказ катувати українців у тимчасово окупованому Херсоні. Ним виявився заступник начальника управління Росгвардії по Ростовській області полковник поліції Олександр Науменко із позивним "Альфа"

Про це пише RegioNews із посиланням на пресслужбу СБУ.

Слідство СБУ встановило, що Науменко керує військовими Росгвардії та представниками незаконних збройних формувань Росії у тимчасово окупованому Херсоні.

Саме він віддає накази про незаконні затримання та тортури над місцевими мешканцями, проникнення до їхніх помешкань і заволодіння майном.

Цей злочинець особисто брав участь у розгоні мирних мітингів у Херсоні. Наказував застосовувати проти українських громадян світлошумові гранати та сльозогінний газ. Серед херсонців були потерпілі.

СБУ також повідомила, що за його наказом російські військові викрали двох українців і декілька тижнів жорстоко їх катували. Вони намагалися вибити з них інформацію про військових ЗСУ та їх місця дислокації. Також схиляли до співпраці з окупантами.

Злочинцю Науменку вже оголосили підозру в справі про порушення законів та звичаїв війни.

Нагадаємо, раніше мешканців деокупованої частини Херсонщини закликали евакуюватися.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики