UA | RU
22 квітня 2024, 18:31

Для відновлення пошкоджених в результаті війни багатоквартирних будинків потрібні окремі алгоритми, – Шуляк

фото: Олена Шуляк/Facebook

Попри надання компенсацій за зруйноване і пошкоджене в результаті російської збройної агресії житло за програмою єВідновлення, в Уряді і Парламенті працюють над розробкою механізму, який дозволить відновлювати не лише квартири і приватні будинки громадян, а і багатоквартирні будинки, в яких постраждали, наприклад, місця загального користування

Про це під час виступу на на Форумі регіонального лідерства, організованого USAID та NDI, повідомила голова Комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування, очільниця партії "Слуга Народу” Олена Шуляк, передає RegioNews.

"Якщо пошкоджень або навіть руйнувань зазнав сам багатоквартирний будинок, тобто постраждали, наприклад, місця загального користування, житлові сертифікати єВідновлення його мешканцям, на жаль, не допоможуть. Тут потрібні капітальні ремонти таких будинків, для чого потрібні окремі алгоритми”, – пояснила нардепка.

За її словами, ще місяць назад у Міністерстві розвитку громад, територій та інфраструктури України розпочали процедури по новій постанові, яка стосується проведення саме капітальних ремонтів пошкоджених багатоквартирних будинків. До фінансування цього процесу незабаром можуть долучитися міжнародні партнери, сподівається парламентарка.

"Світовий банк вже надав нам майже 200 млн доларів на програму капітальних ремонтів багатоквартирних будинків. Більше того, 100 млн євро на житлові сертифікати зараз виділяє банк Ради Європи. Тому я впевнена, що на програму капітальних ремонтів багатоквартирних будинків ми будемо знаходити кошти. Зокрема, і з залученням коштів Резервного фонду. Також сподіваємося на допомогу наших міжнародних партнерів”, – повідомила Олена Шуляк.

Вона також додала, що програму єВідновлення можуть розширити і для мешканців тимчасового окупованого Маріуполя. За словами Шуляк, кількість інформаційних повідомлень про пошкоджене і знищене майно, поданих мешканцями цього населеного пункту через Дію на сьогодні складає більше ніж 52 тисяч. Відповідно, запит на можливості єВідновлення колосальний.

Шуляк повідомила – в рамках урядового пілотного проєкту можливість подати заяву на компенсацію єВідновлення змогли жителі тимчасово окупованого Мелітополя, який і став місцем проведення пілоту. Під час нього вивчалися технічні можливості щодо підтвердження факту руйнувань житла за допомогою супутникових знімків.

"Нині у Міністерстві опрацьовують результати цього пілоту, тому я сподіваюся що незабаром ми зможемо розширити цей проєкт і для мешканців, зокрема, Маріуполя, а також Бахмута”, – резюмувала Шуляк.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що українці уже отримали понад 80% коштів, виділених на ремонт пошкодженого внаслідок російської агресії житла за заявками в рамках програми єВідновлення. Сума погоджених на це коштів перетнула відмітку у 5 млрд гривень. А загальна сума всіх погоджених за програмою єВідновлення виплат перетнула позначку у 13 млрд гривень.

Протягом березня 2024 року українці використали на 78% більше житлових сертифікатів єВідновлення, обмінявши їх на нове житло, ніж за підсумками лютого. А загальна сума коштів, яку вони використали на це, зросла на 80%.

Також раніше Олена Шуляк повідомляла, що партія "Слуга народу" перерахувала 180 млн грн на ЗСУ через платформу UNITED24. За ці кошти закуплять 2000 засобів РЕБ проти російських дронів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Черкащині чоловіка затримали за розбещення 13-річної дівчинки
04 травня 2024, 04:51
Жителька Львівщини намагалась нелегально провезти з Польщі 200 мобільних телефонів
04 травня 2024, 03:46
Скільки в Україні досі залишається церков Московського патріархату: статистика по областях
04 травня 2024, 02:25
На Полтавщині у водоймі знайшли труп жінки
04 травня 2024, 00:48
У Житомирі викрили трьох викладачів ліцею, які поширювали кремлівську пропаганду
03 травня 2024, 23:43
На Запоріжжі HIMARS спалив російський ЗРК "Тор"
03 травня 2024, 22:30
У Запоріжжі наркоторговець пропонував поліцейському 10 тисяч доларів за вільний продаж метадону
03 травня 2024, 21:52
На Куп’янському напрямку тривають активні бої, ворог змінює тактику – ОВА
03 травня 2024, 21:13
Ракетна небезпека: по всій території України оголошена повітряна тривога
03 травня 2024, 20:42
Україна завершує будівництво фортифікацій на пʼяти напрямках — Міноборони
03 травня 2024, 20:33