UA | RU
22 березня 2024, 15:40

Хотів "засвітити” танкові колони ЗСУ: на Харківщині затримали ворожого навідника

фото: СБУ

СБУ запобігла передачі росіянам інформації про маршрути руху колон ЗСУ у Харківській області

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає RegioNews.

Правоохоронці викрили агента російської розвідки, який стежив за передислокацією Сил оборони у напрямку передової. У зоні особливої уваги фігуранта були маршрути руху бойових танків українських військ та їхня орієнтовна кількість.

Одночасно зловмисник намагався виявити логістичні центри, які здійснюють техобслуговування та ремонт важкої бронетехніки.

Рашисти планували використати цю інформацію для підготовки бойових операцій на східному фронті, у тому числі на Куп’янському напрямку.

Співробітники СБУ затримали російського інформатора на спробі передачі розвідданих. Ним виявився 45-річний мешканець харківського передмістя, ідеологічний прихильник рашизму.

На початку повномасштабного вторгнення росії він переїхав на Полтавщину, звідки за власної ініціативи намагався вийти на спецслужби рф.

Для цього чоловік публікував у прокремлівських телеграм-каналах дописи, в яких вихваляв путіна та героїзував російські війська. В одному з таких чатів йому запропонували негласну співпрацю та направили перелік розвідувальних завдань.

Для збирання інформації фігурант "втемну” використовував своїх знайомих на Харківщині, випитуючи потрібні факти під час дружніх розмов.

При обшуку в орендованому помешканні фігуранта правоохоронці вилучили комп’ютерну техніку та мобільні телефони із доказами злочинної діяльності.

Затриманому повідомили про підозру за ч. 1 ст. 114-2 КК України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння територією України).

Наразі зловмисник перебуває під вартою. Йому загрожує тюремне ув’язнення.

Нагадаємо, раніше Служба безпеки викрила ворожого пособника, який співпрацював з російськими військами у період тимчасової окупації Харківщини. Зрадником виявися працівник заводу у Богодухівському районі. Після захоплення громади він зголосився допомагати загарбникам і почав ремонтувати їхню бронетехніку.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності