UA | RU
25 вересня 2023, 10:44

Збирали компромат на військових і коригували удари по Харкову: СБУ викрила агентурну мережу РФ

фото: СБУ

СБУ знешкодила агентурну мережу РФ, яка збирала компромат на військових ЗСУ. Крім того, її учасники коригували удари окупантів по Харкову

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на СБУ.

Так, зловмисники збирали розвіддані про геолокації укріпрайонів та маршрути переміщення колон військової техніки Сил оборони, у тому числі залізничним сполученням.

"Серед особливих завдань ворожої агентури був збір компромату на військовослужбовців ЗСУ, які перебувають на прифронтових територіях області", - йдеться в повідомленні.

Зокрема, за даними СБУ, найбільшу "увагу" російська розвідка звертала на діючих посадовців місцевих військкоматів та військово-лікарських комісій.

Крім того, російські агенти відслідковували наслідки повітряних ударів рф по Харкову, а потім виходили на місця "прильотів" для їх фіксації та направлення "звіту" окупантам.

"У результаті багатоетапної спецоперації співробітники СБУ задокументували злочинні дії чотирьох учасників російської агентурної мережі і затримали їх за місцями проживання", - додали у відомстві.

За даними слідства, керівництво ворожою групою дистанційно здійснював колишній місцевий житель, який на початку повномасштабного вторгнення РФ втік до росії.

Там його завербували кадрові співробітники ГРУ та поставили йому завдання щодо створення власної агентурної мережі у Харкові. До її складу він залучив чотирьох своїх знайомих з міста, серед яких таксист та працівниця місцевого газопостачального підприємства.

Для збору інформації вони об’їжджали місцевість та фіксували пункти базування Сил оборони або "адреси" російських повітряних ударів. Зібрані відомості вони переправляли резиденту (керівнику групи) в рф, а він надавав їх своєму "куратору" з ГРУ.

Наразі слідчі Служби безпеки повідомили трьом затриманим про підозру за ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України. Ще одному фігуранту повідомлено про підозру за ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України. Затримані перебувають під вартою.

Нагадаємо, раніше у Львові затримали блогера-прихильника рашизму, який закликав знищити адмінбудівлю Служби безпеки.

09 травня 2024
Тариф на світло: на скільки та коли може зрости
Ще після закінчення опалювального сезону в медійному просторі все частіше почали точитися розмови про підвищення тарифів на електроенергію для населення. Наразі до цих обговорень підключилися також оф...
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
У Харкові підлітки побили чоловіка та його 15-річного сина
16 травня 2024, 04:20
Бійці ГУР знищили техніку та склад боєприпасів росіян на Запоріжжі
16 травня 2024, 03:40
На кордоні в Одеській області затримали дві групи ухилянтів
16 травня 2024, 03:32
На Кіровоградщині у власному будинку згоріли живцем мати з 6-річною дитиною
16 травня 2024, 03:00
Із Запоріжжя намагалися вивезти скам’янілості юрського періоду: фото
16 травня 2024, 02:00
На Миколаївщині легковик влетів у вантажівку: дві людини загинули, постраждала жінка
16 травня 2024, 01:00
Ремонт укриття ліцею зі збитками в понад 600 тисяч: на Кіровоградщині судитимуть підрядника
16 травня 2024, 00:56
У Харкові знову лунають вибухи
16 травня 2024, 00:25
З окупованої території Запорізької області повернули 17-річного хлопця
16 травня 2024, 00:13
Удар по Харкову: пошкоджена п'ятиповерхівка, є поранені
15 травня 2024, 21:40