UA | RU
13 вересня 2022, 16:21

На Харківщині оголосили підозри в держзраді більш як 20 екс-поліцейським

Фото з відкритих джерел

На Харківщині підозру в державній зраді вже оголосили 21 колишньому поліцейському, ще 40 перевіряють через можливу співпрацю з ворогом

Про це повідомив начальник ГУ Нацполіції в Харківській області Володимир Тимошко в ефірі марафону "Єдині новини", пише RegioNews.

"Так, є в нас люди, які почали співпрацювати з окупантом. Але я пишаюся тим, що це дуже незначна кількість. На теперішній час 21 колишньому працівнику поліції оголошено підозри. Ще 40 працівників, які, можливо, причетні до різного роду співпраці з окупантами. Все ретельно перевіряється", – сказав Тимошко.

Керівник облуправління зауважив, що загарбники тиснули на правоохоронців, є випадки, коли до них самих і до їхніх родичів застосовувалися тортури.

За даними Тимошка, понад 50% співробітників, які не встигли вийти з територій, що були стрімко захоплені росіянами, згодом різними шляхами вибралися на підконтрольну Україні територію. Були й такі, які залишилися попри наказ і можливість вийти, оскільки мають на утриманні батьків з інвалідністю.

"Я розумію тих поліцейських, які мали моральний вибір: наказ – вийти, та при цьому не залишили своїх дітей, дружину, батьків. Наприклад, поліцейський не вийшов, бо в нього батьки з інвалідністю, і він лишився з ними. Він не зрадник. Ми проводимо перевірку по кожному. Так, я звільнив усіх працівників, які станом на 1 червня не вийшли з тієї території. Це закон. Але щодо 20 осіб, які потім вийшли, ми провели ретельну перевірку з опитуванням місцевого населення та проходженням поліграфа. Стосовно них я направив клопотання про поновлення на роботі", – повідомив керівник обласної поліції.

Він зазначив, що були випадки, коли жителі на захоплених територіях здавали загарбникам поліцейських, які за наказом перевдягнулися в цивільний одяг і сховали зброю.

"Також окупанти ходили по домівках, намагалися вилучати зброю. Намагалися залучити поліцейських до несення служби, казали: "Виходьте, працюйте. Ми вас не чіпатимемо". Тому, що була потрібна картинка: "Дивіться, ми прийшли – все працює, поліція працює, все гаразд", – сказав Тимошко.

Нагадаємо, Збройні сили України звільнили від окупантів 300 населених пунктів.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Росіяни обстріляли з міномета Липці на Харківщині: загинула жінка
01 травня 2024, 18:58
У Запоріжжі правоохоронець вимагав хабар у військового, щоб "зам’яти" справу про ДТП
01 травня 2024, 18:55
Херсонщина отримала 25 навантажувачів для ліквідації наслідків обстрілів РФ
01 травня 2024, 18:30
У Києві дівчина вистрибнула з балкона, впала на перехожу та вбила її
01 травня 2024, 18:30
Киян просять не йти до церкви: на Великдень у столиці посилять заходи безпеки
01 травня 2024, 18:10
На Київщині виявили уламки "Шахеда"
01 травня 2024, 17:58
Окупанти обстріляли село на Харківщині: поранена жінка померла в лікарні
01 травня 2024, 17:34
На Закарпатті запрацював Центр рекрутингу української армії
01 травня 2024, 17:16
Росіяни обстріляли з "Ураганів" Гірник на Донеччині: є загиблі та поранені
01 травня 2024, 16:59
На Полтавщині чоловік підірвався на боєприпасі на кладовищі
01 травня 2024, 16:50