UA | RU
13 вересня 2022, 15:10

Контрнаступ на Харківщині: Збройні сили України звільнили від окупантів 300 населених пунктів

В Харківській області українські захисники звільнили від російських загарбників вже 3 800 квадратних кілометрів. Кількість деокупованих населених пунктів сягнула 300
В Харківській області українські захисники звільнили від російських загарбників вже 3 800 квадратних кілометрів. Кількість деокупованих населених пунктів сягнула 300

Про це розповіла заступник міністра оборони України Ганна Маляр, пише RegioNews.

"Операція по звільненню Харківської області тривала декілька днів і вона планувалась на декілька днів, і починаючи з 6 вересня по сьогодні звільнено 3 800 квадратних км, більше ніж 300 населених пунктів і близько 150 тисяч наших людей стали вільними від окупації. Операція триває, вона розпланована до повного звільнення Харківської області", - розповіла Маляр.

При цьому вона не стало розголошувати всіх деталей щодо тотального звільнення області та висловила впевненість, що "це станеться якнайшвидше".

Також Ганна Маляр пояснила, що на північному сході Харківської області України продовжуються бої. Українські війська досягають успіхів, тому що їх сили високо мотивовані, а операція добре спланована.

"Метою є звільнення Харківської області та далі - всіх територій, окупованих РФ. Бої тривають в Харківській області. Поки рано говорити про те, що над Харківською областю встановлено повний контроль", - сказала вона.

Маляр додала, що Україна прийняла рішення продовжувати операцію в Харківській області у зв'язку з досягнутими успіхами.

"Наша сила полягає в тому, що ми дуже мотивовані та ретельно плануємо операції", - заявила Маляр.

Раніше заступник начальника Головного оперативного управління Генерального штабу ЗСУ Олексій Громов розповів, що Україна повернула під свій контроль 700 квадратних кілометрів та звільнила понад 20 населених пунктів, які були окуповані росіянами. Йдеться про Харківський та Південнобузький напрямки.

"Загальна площа територій, повернутої під контроль України, на Харківському та Південнобузькому напрямках складає понад 700 квадратних кілометрів", - сказав Громов.

За його словами, ЗСУ вклинилися в оборону ворога на глибину до 50 кілометрів, і "тривають фільтраційні дії у низці населених пунктів".

Громов додав, що Збройні сили України також поліпшили своє тактичне становище на Краматорському напрямку. Також під контроль взятий населений пункт Озерне. Він зазначив, що на Краматорському напрямку українські бійці просунулися в глибину до 2 км.

"В ході ведення наступальних дій на Слов'янському напрямку підрозділи 103 окремої бригади територіальної оборони разом з підрозділом 15 полку Нацгвардії просунулися в глибину до 3 км і звільнили населений пункт Озерне", - розповів Громов.

Водночас як додав Громов, на окремих напрямках наші бійці просунулись вглиб оборони росіян від 2 до декількох десятків кілометрів.

Крім того, у Генштабі повідомляли, що Збройні сили України зайшли до Куп’янська. Триває звільнення населених пунктів Куп’янського та Ізюмського районів Харківської області. Про те, що Збройні сили увійшли в місто Куп'янськ в Харківській області стало відомо ще 10 вересня ввечері. Тоді у мережі писали, що бійці скинули прапор РФ з будівлі міської ради. Повідомлялося, що Куп'янськ звільняла 92-га окрема механізована бригада імені кошового отамана Івана Сірка. Напередодні повідомлялося, що Збройні сили України заходять у місто Ізюм Харківської області.

Українські воїни із ССО Азов Харків та 14-ї ОМБр імені князя Романа Великого звільнили та зачистили північний схід Харківської області від селища Веселе до Вовчанська.

Згодом голова ОВА Олег Синєгубов повідомив, що російські окупанти, під тиском наших ЗСУ тікаючи з Харківщини, продовжують мститися мирному населенню. Ворог завдав ракетного удару, попередньо з ЗРК С-300, по Новобаварському району Харкова.Також ворог завдав ракетного удару по Холодногірському району, пошкоджено об'єкт критичної інфраструктури. Двоє працівників загинули. Рятувальники майже всю ніч локалізовували масштабну пожежу.

Синєгубов додав, що внаслідок російських ракетних ударів в м. Харків та на великій частині Харківської області зникло електропостачання. Також без електрики не працювали насоси, що подають людям у будинки воду. Наразі по області електро- та водопостачання відновлено на 80%.

8 вересня президент України Володимир Зеленський підтвердив, що Збройні сили звільнили місто Балаклія, що у Харківській області. Зеленський опублікував відео, де українські захисники повідомляють, що виконали наказ й звільнили Балаклію.

Вже згодом у деокупованій Балаклії на Харківщині після втечі росіян була виявлена катівня, де загарбники мучили людей. Наразі правоохоронні органи опрацьовують виявлені факти.

В Харківській області тривають певні заходи, щоб унеможливити проникнення диверсійно-розвідувальних груп. Також проводитиметься зачистка й розмінування, тому в’їзд на деокуповані території тимчасово обмежений.

Раніше Інститут вивчення війни (ISW) повідомив, що Збройні сили України, скориставшись передислокацією російських сил, провели ефективний контрнаступ на північний захід від Ізюма, просунулися як мінімум на 20 км і здобули 400 квадратних кілометрів.

Українські сили, ймовірно, використовували тактичну несподіванку, щоб 7 вересня просунутися як мінімум на 20 км на контрольовану Росією територію на сході Харківської області.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
У спальному районі Запоріжжя перекинувся мікроавтобус
25 квітня 2024, 02:00
Польща готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку, – міністр
25 квітня 2024, 01:14
На Вінниччині чоловіка, який ремонтував каналізацію, на смерть засипало ґрунтом
25 квітня 2024, 00:45
Здетонувала вибухівка: у Миколаєві постраждали п'ятеро рятувальників
25 квітня 2024, 00:05
ДТП на Черкащині: одна людина загинула, ще одна – в лікарні
24 квітня 2024, 22:41
США таємно передали Україні ракети ATACMS, а ЗСУ вже застосували їх
24 квітня 2024, 21:43
Росіяни розстріляли жінку на Херсонщині, а після намагалися спалити її будинок
24 квітня 2024, 21:26
Уряд заборонив пересилати за кордон паспорти чоловіків призовного віку
24 квітня 2024, 20:48
За добу відбулося понад 80 боєзіткнень: Генштаб про ситуацію на фронті
24 квітня 2024, 20:15
Росіяни запустили по Нікопольщині 6 дронів, били артилерією
24 квітня 2024, 19:52