UA | RU
15 березня 2024, 15:13

В Україні планують підняти акциз на цигарки

фото: pixabay.com

Кабінет міністрів планує погодити законопроєкт, який передбачає підвищення акцизного податку для тютюнових виробів. Вищі ставки податку можуть запрацювати вже з липня цього року

Про підготовку відповідного рішення повідомив заступник голови податкового комітету Верховної Ради Ярослав Железняк та "ЕП".

Законопроєкт та пояснювальна записка до нього є у розпорядженні редакції ЕП.

Урядовий проєкт закону пропонує внести низку змін до Податкового кодексу. По-перше, встановлює ставку акцизного податку не у гривнях, а у євро. Як пояснюють у Міністерстві фінансів, яке розробило документ, відповідна вимога міститься у рекомендаціях МВФ в межах поточної кредитної програми.

По-друге, законопроєктом пропонується поступово підвищувати ставку акцизів для тютюну до мінімального нормативного значення, яке діє у ЄС.

Так, відповідно до директив Євросоюзу, загальний акцизний податок на тютюн має становити не менше 60% від середньозваженої роздрібної ціни пачки цигарок та не менше 90 євро за 1000 сигарет. Для порівняння, наразі в Україні цей податок становить близько 60 євро за 1000 сигарет.

У разі, якщо відповідний законопроєкт підтримає Верховна Рада, то з 1 липня 2024 року ставка акцизу на сигарети може становити 47 євро (або близько 1987 грн) за 1000 сигарет з фільтром (проти поточних 1881,17 грн за 1000 сигарет).

Надалі ставка податку поступово зростатиме до 90 євро за 1000 сигарет. Ця ставка почне діяти з 1 січня 2028 року. Аналогічно зростатимуть ставки податку і на інші тютюнові товари.

За розрахунками Мінфіну, реалізація законопроєкту дозволить збільшити надходження до державного бюджету: у 2025 році — на близько 621 млн грн, у 2026 році — на близько 5 млрд грн, у 2027 році — на близько 9,38 млрд грн, а у 2028 році — на близько 13,85 млрд грн.

Зазначимо, що для того, аби відповідні зміни набули чинності, необхідно, аби його підтримала Верховна Рада.

Нагадаємо, раніше в Одеській області фахівці Бюро економічної безпеки вилучили велику партію контрабанди. Правоохоронці знайшли контейнер з безакцизними сигаретами на 32 мільйони гривень.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності