UA | RU
07 березня 2023, 15:53
Реклама

Монети та токени: чи є різниця?

Власники цифрових активів звикли контролювати курси криптовалют у реальному часі, оцінюючи поведінку коїнів та токенів

Власники цифрових активів звикли контролювати курси криптовалют у реальному часі, оцінюючи поведінку коїнів та токенів. При цьому часто виникає плутанина щодо того, із чим доводиться працювати у торговому процесі – з монетами чи токенами. Щоб розібратися з основними характеристиками, достатньо визначити низку ключових відмінностей та особливостей.

Монети криптовалюти: за якими характеристиками відрізнити?

У сфері криптоактивів монетами прийнято називати будь-які криптовалюти, що функціонують на основі блокчейну. Приклад такої монети – Bitcoin. Вони створюються як з нуля, так і на основі вже готових технологій, надаючи їм унікальних та вдосконалених характеристик.

Монети криптовалют – це комплексні проекти, які ви інвестуєте. Властивості, які також слід врахувати, розуміючись на відмінностях між токенами та монетами:

  • Емісія криптовалют здійснюється виключно децентралізовано, без регулюючого центру.
  • Верифікація монет також виконується децентралізовано.
  • Вартість криптомонети повністю регулюється ринком, тому безпосередньо залежить від співвідношення попиту та пропозиції.
  • Криптовалюти завжди випускаються на власному блокчейні.

Це ключові відмінності, якими ви зможете визначити, який продукт фігурує перед вами.

Що таке токен у криптовалюті?

Токенами у сфері цифрових активів називають пропозицію платформ для смарт-контрактів. Взаємодія блокчейна з токенами складає основі автоматичного виконання угод. Найпопулярніший приклад – токени ERC-20, які можна використовувати в рамках мережі Ethereum та обмінювати між собою.

Токени займають окреме становище на криптовалютному ринку, оскільки виконують роль утилітарних монет всередині екосистеми застосунків. Використовуються вони для стимуляції активності користувачів та оплати комісій під час виконання широкого спектра завдань у межах мережі.

Основна різниця між монетами та токенами

Щоб не заплутатися в цих функціональних інструментах, важливо визначити ключові характеристики:

  • Монети криптовалют випускаються і функціонують на власному блокчейні, тоді як токени працюють на сторонньому блокчейні.
  • Випуск та верифікація токенів може бути як централізованою, так і децентралізованою.
  • Ціна токена залежить від широкого спектра факторів, крім співвідношення попиту та пропозиції.

Розуміння та розпізнавання базових відмінностей спочатку може здатися складним завданням, але при цьому такий підхід багато в чому знижує ризики в процесі інвестування з огляду на мінливість та нестабільність цифрової екосистеми.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності