UA | RU
23 березня 2020, 13:48

"Укроборонпром" відкриває конструкторську документацію для виготовлення апаратів ШВЛ

Державний концерн "Укроборонпром” відновив частково знищену конструкторську документацію апаратів штучної вентиляції легень БРІЗ-Т і готовий передати копії приватним виробникам, які можуть швидко налагодити виробництво приладів
Державний концерн "Укроборонпром” відновив частково знищену конструкторську документацію апаратів штучної вентиляції легень БРІЗ-Т і готовий передати копії приватним виробникам, які можуть швидко налагодити виробництво приладів
Фото: Укроборонпром

Йдеться про документацію на невійськову продукцію медичного призначення, пише RegioNews з посиланням на пресслужбу "Укроборонпрому".

У Концерні провели ревізію виробничих потужностей заводу, який зупинив виробництво продукції 12 років тому, фінансового стану підприємства, що має більше 100 мільйонів гривень боргів перед держустановами, комунальними службами міста та колишніми працівниками.

"За минулі десять років завод не отримував жодного державного замовлення на свою продукцію. Останні перемовини про це були під час епідемії свинячого грипу (H1N1) у 2008 році. На виробництво апаратів штучної вентиляції завод взяв кредит, але обіцяне Кабміном замовлення на тисячу апаратів так і не отримав. Кредитне навантаження, фінансова криза та відсутність нових замовлень призвели до повної зупинки заводу "Буревісник” протягом останніх 10 років”, – пояснив ситуацію заступник гендиректора з питань взаємодії з органами державної влади Мустафа Найєм.

Протягом останнього тижня інженери Концерну, конструктори і технологи п’яти інших заводів Укроборонпрому ретельно вивчали конструкторську документацію апарату штучного дихання, останню модифікацію якого завод випускав десятки років тому, та провели консультації щодо можливості відновлення виробництва на "Буревіснику”.

У підсумку було прийнято рішення відкрити документацію для приватних виробників медичних приладів, які зацікавлені у виготовленні апаратів штучного дихання такого зразка (БРІЗ-Т, на фото). Це дасть можливість інженерам точно визначити кількість та спосіб виготовлення комплектуючих, частина з яких є імпортною, оцінити тривалість виробничого циклу та обсяг необхідних інвестицій за наявних у них ресурсів.

"Буревісник – це яскравий приклад недбалості по відношенню до українських оборонних підприємств. У минулому – потужний завод, який виготовляв радіоелектронні системи практично для всього радянського флоту, сьогодні перетворився на завод-привид з безнадійними боргами і без замовлень від держави. Таких підприємств у Концерні понад 20 і нинішня ситуація яскраво демонструє, що таким втраченим для вітчизняного військово-промислового комплексу заводам потрібно нове життя”, – пояснив Найєм.

"Розуміючи реальний стан підприємства, ми все одно витратили останній тиждень на з’ясування можливості і доцільності виробляти на заводі апарати штучного дихання. Тут важливо розділяти дві речі: відновлення виробництва на самому "Буревіснику” і відновлення виготовлення апаратів. Ми вирішили віддати всю конструкторську документацію приватним компаніям, які мають станки, можуть швидко підлаштувати свої потужності для виготовлення необхідних деталей та корпусу, отримати сертифікацію та провести випробування. Якщо такі є і можуть виготовити свої версії БРІЗів у стислі строки та за притомну вартість – Укроборонпром надасть креслення і супровідну документацію”, – прокоментував ситуацію генеральний директор держконцерну Айварас Абромавичус.

Нагадаємо, підприємства Укроборонпрому розпочали виробництво засобів індивідуального захисту та іншої продукції, що може допомогти державі та громадянам у боротьбі з коронавірусом.

Так, хмельницьке підприємство "Новатор” шиє марлеві повязки для працівників "Укроборонпрому” та готується випускати перші вітчизняні респіратори, також Новатор виготовляє апарати ультрафіолетового опромінювання УФІД СД, здатних безпечно для людини обеззаражувати повітря та поверхні у великих приміщеннях та у місцях скупчення людей.

Миколаївський завод "Зоря-Машпроект” відновив лінію з виготовлення медичного кисню і вже направив до міських лікарень Миколаєва першу партію балонів.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
На Хмельниччині на хабарництві викрили голову військово-лікарської комісії
20 квітня 2024, 06:27
На Полтавщині тривають пошуки 13-річного хлопчика, який зник під час риболовлі майже тиждень тому
20 квітня 2024, 03:45
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02
Буданов розповів подробиці знищення російського бомбардувальника Ту-22М3
19 квітня 2024, 21:19
Керівник Комітету з питань етики НАЗЯВО захищає докторську дисертацію у Словаччині
19 квітня 2024, 20:51
Ворог за день здійснив два десятки обстрілів Нікопольського району
19 квітня 2024, 20:36
У Синельниковому росіяни обстрілом вбили цілу родину, вижив лише 6-річний хлопчик
19 квітня 2024, 20:01
Зеленський прибув на місце ракетного удару у Дніпрі
19 квітня 2024, 19:45