UA | RU
26 серпня 2024, 23:54

Житель Черкащини помер від інфекції, яка передається через укуси комарів

фото: pixabay.com

На Черкащині вперше зафіксували випадок зараження лихоманкою Західного Нілу. Інфікувався 65-річний житель Уманського району

Про це повідомляє RegioNews з посиланням на Черкаський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Коли чоловікові встановили діагноз, він перебував на лікуванні в одному з медзакладів Київ. Медикам не вдалося врятувати життя інфікованого чоловіка.

На території України фіксується зростання кількості випадків зараження лихоманкою Західного Нілу. Зокрема, випадки інфікування були на території Київської та Полтавської областей, а також міста Києва.

Що це за інфекція

Геморагічна гарячка Західного Нілу є вірусним захворюванням. Воно передається через укуси комарів. У разі важкого перебігу хвороби інфіковані люди мають гарячку, запаленням мозкових оболонок, лімфаденопатію, ураженням слизових оболонок, екзантему.

Ця хвороба має сезонність - вона більш характерна для літньо-осіннього періоду. Частіше нею хворіють сільські жителі, а також люди, які займаються полюванням.

Джерелом гарячки Західного Нілу найчастіше стають птахи (17 видів перелітних птахів переносять інфекцію), які мають у крові високі концентрації вірусу.

Переносниками захворювання є численні види комарів, які заражаються, кусаючи інфікованих птахів. Відповідно, заражені комарі можуть перенести через укус інфекцію до людини.

Інфікована людина не є заразною для інших людей.

Які симптоми

Лихоманка Західного Нілу у більшості випадків протікає безсимптомно. Лише приблизно у 20% хворих розвивається грипоподібне захворювання. Інфікована людина має високу температуру, головний біль, біль у горлі, м'язах та суглобах. Також може бути слабкість, нудота і діарея. У деяких випадках з'являються висипання на тілі, фіксується збільшення печінки та селезінки, ураження нервової системи.

Чи є профілактика

У регіонах, де поширена ця хвороба, проводять заходи з винищення комарів. А для індивідуальної профілактики застосовують захисний одяг, сітки на вікнах та репеленти.

Специфічного лікування хвороби не існує. Також наразі не існує вакцини від цього захворювання.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Києві фіксується значне зростання кількості випадків госпіталізації хворих на коронавірус.

16 вересня 2024
МВС планує запровадити тотальний відеонагляд: чи варто хвилюватися українцям
До порядку денного Верховної Ради було включено законопроєкт про єдину систему відеомоніторингу стану публічної безпеки. У суспільстві це вже викликало певний резонанс, оскільки, мовляв, усі громадяни...
13 вересня 2024
Справа ексголови ОДА Резніченка може потопити кураторів "Велбуду" Тимошенка та Голика
НАБУ оголосило підозру колишньому голові Дніпропетровської ОДА Валентину Резніченку. Слідство вважає його причетним до масштабного розкрадання на дорожньому будівництві. Поки що він найвища посадова о...
09 вересня 2024
Хто такий Віктор Микита, та як зміниться регіональна політика ОП після його призначення
У рамках повного перезавантаження виконавчої та президентської вертикалі влади новим заступником керівника Офісу президента відповідальним за регіональну політику став Віктор Микита. На цю посаду він ...
05 вересня 2024
Путін демонстративно зневажає міжнародне правосуддя, але Україна отримала серйозний інструмент, щоб притягнути Росію до відповідальності
Володимир Путін вчергове показав, у що він ставить сучасну міжнародну систему – цього разу такий її важливий елемент як Міжнародний кримінальний суд. Візит російського диктатора до Монголії мав би зак...
Ворожі "Шахеди" вночі атакували енергооб'єкти у Сумах
18 вересня 2024, 08:51
Росіяни завдали ракетного удару по Миколаївщині, виникла пожежа
18 вересня 2024, 08:27
Кількість постраждалих внаслідок авіаудару по Харкову зросла
18 вересня 2024, 08:07
Генштаб ЗСУ оприлюднив дані про втрати ворога у війні на 18 вересня
18 вересня 2024, 07:48
Внаслідок російського обстрілу на Запоріжжі загинули дві людини
18 вересня 2024, 07:17
На Полтавщині на чоловіка впала гілка дерева: він загинув
18 вересня 2024, 04:54
У Києві перекрили канал збуту зброї та вибухівки: вилучений арсенал на 1,7 млн грн
18 вересня 2024, 03:15
З'явились фото наслідків удару по складах боєприпасів окупантів під Маріуполем
18 вересня 2024, 02:26
Хотів виїхати з країни: 23-річний прикарпатець фіктивно одружився з дівчиною з інвалідністю
18 вересня 2024, 01:29
На Полтавщині на залізничній станції дитину вразило струмом
18 вересня 2024, 00:09