UA | RU
17 червня 2024, 13:36

СБУ заблокувала ще три схеми ухилення від мобілізації

фото: СБУ

У різних регіонах України СБУ заблокувала ще три схеми ухилення від мобілізації та нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Правоохоронці затримали організаторів незаконних схем виїзду

Про це повідомляє пресцентр СБУ, передає RegioNews.

Серед затриманих – організатор схеми для ухилянтів, який раніше вже притягувався за переправлення чоловіків за кордон.

За гроші ділки допомагали ухилянтам втекти за кордон в обхід контрольно-пропускних пунктів або уникнути призову через підроблені документи. Вартість таких "послуг" становила до 15 тис. євро. Сума залежала від терміновості та способу уникнення мобілізації.

На Буковині затримали рецидивіста з Чернівецького району, який уже перебуває під слідством за організацію каналу нелегальної міграції. Тоді на час розслідування суд обрав для нього запобіжний захід, який не передбачає перебування під вартою.

Скориставшись цим, фігурант продовжив поширювати в месенджері "рекламні" оголошення, де пропонував військовозобов’язаним допомогу у втечі до Євросоюзу. Потім він зустрічався зі своїми клієнтами, відвозив їх на власному авто до кордону, а далі показував лісові стежки у напрямку сусідньої країни.

На Закарпатті затримали місцевого жителя, який переправляв військовозобов’язаних до Євросоюзу через прикордонну річку. Щоб подолати водну перешкоду, фігурант прокладав для своїх клієнтів маршрут по мілині або мілководдю.

На протилежному березі ухилянтів зустрічали інші учасники злочинної схеми, які допомагали "новоприбулим" легалізуватись у зарубіжній країні.

У Харківській області викрили місцевого ділка, який торгував підробленими посвідченнями про зняття з військового обліку. Задокументовані факти, коли ухилянти намагалися ввести в оману представників ТЦК, пред’являючи військовим видані ним фальшиві документи.

За всіма викритими фактами тривають розслідування для встановлення всіх обставин злочинів та притягнення винних до відповідальності.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що на Закарпатті власник готелю селив ухилянтів у своєму комплексі, а потім переправляв їх за кордон.

28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...