UA | RU
18 січня 2024, 14:17

Прокудін Олександр Сергійович

Начальник Херсонської обласної військової адміністрації
Начальник Херсонської обласної військової адміністрації

Профіль у Facebook

Канал у Telegram

Інформація на сайті Херсонської ОВА

Сторінка Wikipedia

Олександр Прокудін народився 22 липня 1983 року в Миколаєві, де закінчив Миколаївську загальноосвітню школу №3 (нині – ліцей). Першу вищу освіту здобув у Миколаївському національному аграрному університеті, другу – у Національній академії внутрішніх справ України.

На фото: Олександр із батьками. Мати понад 40 років пропрацювала в медицині

Кар’єра

Інформація про кар’єру Прокудіна до того, як він став керівником Херсонщини, у відкритих джерелах вкрай обмежена та статистична. Найбільш імовірно, це пов’язано зі сферою його роботи. Майже все життя чиновник пропрацював в органах поліції.

Роботу розпочав у слідчій службі та в відділі професійної підготовки Управління кадрового забезпечення УМВС України в Херсонській області, яке пізніше багато років очолював.

Вже в листопаді 2015 році став заступником начальника Головного управління Національної поліції в Херсонській області, а через чотири роки, в 2019-му, його підвищили до начальника ГУНП на Херсонщині.

За інформацією місцевого видання "Мост", на цю посаду він потрапив через близькі стосунки з нинішнім очільником МВС Ігорем Клименком, який на той час був головним "кадровиком" Нацполіції України. Мовляв, він і підтягнув колегу в команду. Журналісти також додають, що Прокудін був наближений до екснардепа, а нині мера Херсона Ігоря Колихаєва (зараз перебуває в російському полоні).

Таке потужне політичне прикриття не допомогло Прокудіну втриматися на посаді, і напередодні повномасштабної війни, 12 лютого 2022 року, в день візиту президента України Володимира Зеленського на Херсонщину, його було звільнено з посади очільника обласної поліції.

Щоправда, без роботи Прокудін все ж таки не залишився. Його перевели в столицю. Там до лютого 2023 року працював т.в.о начальника Департаменту забезпечення діяльності Голови Нацполіції України.

В офіційній біографії говориться, що під час повномасштабного вторгнення росії в Україну займався організацією оборони й захисту адміністративних будівель та приміщень Міністерства внутрішніх справ та Національної поліції України. Також у складі зведених сил брав участь в обороні Києва. Після місяця війни брав участь у розв’язанні безпекових питань у звільнених населених пунктах Київської, Чернігівської, Харківської областей. Після стабілізації ситуації повернувся до своїх безпосередніх обов’язків т.в.о начальника департаменту.

Політична діяльність

7 лютого 2023 року Олександра Прокудіна призначили на посаду начальника Херсонської обласної військової адміністрації. На час призначення він мав майже 19 років стажу роботи в органах внутрішніх справ та сфері безпеки. Звання – полковник.

Скандали

У 2017 і 2018 роках НАЗК здійснило повну перевірку декларації тодішнього заступника начальника ГУНП Херсонщини Олександра Прокудіна через те, що він не надав інформації щодо ринкової вартості задекларованих активів на дату їхнього придбання.

ГО "Стоп Корупції" восени 2021 повідомляло про "сотні закритих справ і мільйонних хабарях" в ГУНП Херсонської області. За даними журналістів, саме це згодом і призвело до усунення Олександра Прокудіна з посади очільника главку й розслідування Департаментом внутрішньої безпеки Нацполіції. Журналісти місцевого видання "Мост" зазначали, посилаючись на джерела в ГУНП, що Прокудіна було усунуто з посади також з огляду на його тісні зв’язки з мером міста Ігорем Колихаєвим. Водночас сам Прокудін пізніше стверджував журналістам Суспільного, що його не звільнили, а перевели на іншу посаду, і це було викликано службовою необхідністю.

Після призначення на посаду начальника Херсонської ОВА журналісти "Нова Каховка.city" знову нагадали про начебто близькі зв'язки Олександра Прокудіна з міським головою Херсона. Начебто в 2021 році під час позачергових парламентських виборів на 184 окрузі (Нова Каховка) Прокудіна на півтора місяці вже відстороняли від посади очільника главку через можливу підтримку кандидата в нардепи Геннадія Лагути від мерської політсили "Нам тут жити".

Місцевий журналіст Костянтин Риженко, коментуючи призначення Прокудіна на посаду начальника Херсонської ОВА, зазначав, що відсутність інформації в ЗМІ про нового очільника області пояснюється контролем преси з боку поліції.

Родина

Одружений. Має двох доньок.

Декларація

Згідно з декларацією за 2021 рік, Анастасія Прокудіна, дружина Олександра, володіла земельними ділянками в селищах Антонівка (758 кв. м) та Генічеська Гірка (1900 кв. м). Також їй належав приватний будинок площею 41,8 кв. м у селищі Генічеська Гірка. Квартиру (85,4 кв. м) у Херсоні подружжя орендували з 2019 року.

Анастасія їздила на автомобілі Mercedes B 180 CDI (2014 року випуску), а сам Олександр володіє "Нивою" (1987).


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Працівника запорізького ТЦК судитимуть за незаконну мобілізацію автомобілів
02 травня 2024, 05:10
7000 доларів за місце другого водія: на Львівщині викрили схему виїзду ухилянтів за кордон
02 травня 2024, 04:30
Зарубав сокирою та хотів спалити: на Житомирщині чоловік жорстоко вбив матір
02 травня 2024, 03:45
На Херсонщині пілоти дронів знищили вантажівки, станцію РЕБ та польовий склад росіян
02 травня 2024, 03:00
Втеча 8 чоловіків за кордон за 2,5 млн грн: на Буковині затримали "бізнесмена"
02 травня 2024, 02:18
На Дніпропетровщині жінка посварилася з цивільним чоловіком і вдарила його ножем
02 травня 2024, 01:53
Через ворожі міни в Україні загинули майже 300 людей
02 травня 2024, 01:27
У Сухопутних військах назвали втрати РФ за квітень
02 травня 2024, 00:45
Житель Києва викликав поліцію, бо забув, де припаркував машину
01 травня 2024, 23:45
У Новій пошті прокоментували ракетний удар по сортувальному депо в Одесі
01 травня 2024, 23:37
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »