UA | RU
29 травня 2024, 12:21

Гетманцев Данило Олександрович

Народний депутат, очільник Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики
Народний депутат, очільник Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики

Народився 26 квітня 1978 року у Києві. Після закінчення у 1995 році одного з ліцеїв у столиці Гетманцев вступив до Київського національного університету ім. Шевченка. У 2000-му році він закінчив юридичний факультет цього вузу. Після цього протягом шести років Гетманцев працював асистентом у КНУ.

З 2007 до 2013 років був доцентом кафедри конституційного та адміністративного права, згодом — фінансового права на юридичному факультеті КНУ ім. Шевченка.

У 2012 році, захистивши дисертацію, здобув ступінь доктора юридичних наук.

З 2013 року є професором кафедри фінансового права на юридичному факультеті Київського національного університету.

Паралельно з викладацькою діяльністю в університеті Гетманцев також займався юридичною практикою. Наприклад, ще у 2004 році він отримав адвокатське свідоцтво, а в нульових працював юристом, директором юридичного департаменту та навіть був віце-президентом у ТОВ "М.С.Л.", яке займалось організацією діяльності у сфері лотерей.  

Політичний бекграунд

Свого часу стало відомо, що Данило Гетманцев від початку 2000-х років був помічником народного депутата Володимира Сівковича. Наразі Сівкович підозрюється у державній зраді, адже, за даними слідства, довгі роки фактично вів підривну діяльність в Україні за вказівкою російських спецслужб. Українські правоохоронці вказують на те, що Сівкович був завербований росією ще наприкінці 90-х років, адже був кадровим офіцером спочатку кдб срср, а потім і фсб.

Сам Гетманцев підтверджував у коментарях ЗМІ, що дійсно співпрацював з тодішнім нардепом Сівковичем. Мовляв, навіть готував законопроєкти і поправки до них, а також консультував Сівковича з фінансових, податкових, банківських питань. Загалом Данило Гетманцев був помічником на громадських засадах у Сівковича. До речі, саме цей факт з біографії Гетманцева не дав йому змоги стати суддею – у 2017 році Вища кваліфікаційна комісія суддів і Громадська рада доброчесності "завернули" кандидатуру Гетманцева.

Вперше Данило Гетманцев балотувався до Верховної Ради у 2019 році, коли пішов на вибори під №20 у списку політичної партії "Слуга Народу", ставши зрештою народним депутатом. Є членом фракції "СН" у парламенті та очолює Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики.

За п’ять років на посаді очільника цього Комітету запам’ятався своїми скандальними ініціативами, які, м’яко кажучи, не дуже сприймалися суспільством. Наприклад, підприємці постійно звинувачували Гетманцева в тому, що він хоче посилити фіскалізацію українського бізнесу. Навесні 2022 року група бізнесменів навіть підписали листа президенту Володимиру Зеленському з проханням усунути Гетманцева від керівництва Комітетом Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики.

Скандали

На початку 2023 року Данило Гетманцев вирішив стати на бік скандальної пресофіцерки Південного регіонального управління Держприкордонслужби України Іванни Плантовської. Дівчина публікувала у своїх соцмережах розкішний спосіб життя. Зокрема вона сфотографувалася на фоні Ейфелевої вежі у Парижі у відвертому вбранні. Це викликало неабияку критику з боку частини українського суспільства. Мовляв, під час війни не варто публічно демонструвати свої фінансові можливості. Тоді ж Гетманцев заявив, що "у цих моралізаторських дискусіях іноді найскладнішим є відокремити мораль від заздрості. А заздрити, як кажуть, треба мовчки".

Буквально за кілька днів до повномасштабного вторгнення росії в Україну Данило Гетманцев на питання, чи потрібно розглядати можливість зменшення товарообігу з рф, заявив: "У питанні товарообігу з росією проблема полягає в тому, що між патріотизмом та математикою ми повинні обирати математику. Особливо у важкі часи. Ми не повинні приймати такі рішення, що будуть нести шкоду Україні".

Навесні 2023 року Bihus.info випустило скандальне розслідування про Данила Гетманцева. В ньому зокрема йшлося про те, що Гетманцев допомагав фірмам дружини одного із соратників президента-втікача Віктора Януковича. Так, у 2010 році за часів президентства Януковича головою "Укравтодору" став Володимир Демішкан, і тоді ж дві фірми  – "Дор-буд" і "Юнікобуд" – отримали підрядів майже на 1,5 млрд грн. Однією із засновниць цих фірм була дружина Демішкана Ірина. Зрештою, підприємства почали переоформлювати таким чином, щоб Ірина Демішкан вже не "світилась" у них. Наприклад, "Дор-буд" оформили на британські та кіпрські фірми. Вже після того, як у 2012 році Володимир Демішкан став народним депутатом, журналісти-розслідувачі отримали доступ до довіреності, в якій йшлося, що одну з британських фірм офіційно представляв саме Данило Гетманцев. Причому, довіреність була видана ще у 2010 році. Більше того, Гетманцев також вів справи і двох засновників фірми "Дор-буд". Журналісти стверджували, що у 2010 році фірма Jurimex, якою керував Данило Гетманцев, за контрактом обслуговувала юридичні питання "Укравтодору".

У 2014 році, після Революції Гідності, Володимир Демішкан втік до росії. Разом з тим директором двох британських фірм, що мали стосунок до підприємств дружини соратника Януковича, стала Валентина Лупандіна, яка є двоюрідною бабусею Данила Гетманцева. Ще за рік британські компанії вже не мали стосунку до "Дор-буду", а більша його частина перейшла під юрисдикцію такого собі українського ТОВ "Трейдінг Північ". До речі, ця компанія була тоді записана на одну з юристок фірми Jurimex, якою керував Гетманцев.

У тому ж розслідуванні Bihus.info вказується, що компанія Гетманцева Jurimex з кінця 2000-х років вела юридичні питання кримського готельного комплексу "Ріпаріо". Пізніше цей комплекс оформили на британську компанію, а її сліди вже вели до однієї з кіпрських компаній, пакетом акцій якої володіла така собі Ірина Мельниченко, яка була партнеркою Гетманцева. Сам він, до речі, підтвердив, що його юридична компанія вела справи готельного комплексу в Криму і цілої низки дотичних бізнесів.

Вже після окупації Криму росією у реєстрах рф з’явилися клони українських компаній, на які й було зареєстровано нерухомість та фактично подальші прибутки від функціонування готелю у Криму, роботу якого вела фірма Гетманцева. Таким чином цей готельний комплекс почав сплачувати податки до бюджету рф. Більше того, дві компанії у Криму, що мали будинки та нежитлові приміщення, також почали "підгодовувати" російський бюджет. Журналісти стверджували, що міноритарну частку компаній мав і сам Гетманцев. А представник Jurimex у Криму Дмитро Махаринський навіть у 2022 році вів юридичні справи готельного комплексу, який ще з кінця 2000-х років обслуговувала юридична компанія Данила Гетманцева. Сам він заявив після розслідування, що навесні 2014 року Jurimex припинило юридичний супровід усіх кримських фірм. 

Статки

Згідно з декларацією Данила Гетманцева за 2023 рік, на нього записано земельну ділянку площею 2 000 кв. м у селі Красилівка на Київщині, а також ділянку площею 2500 кв. м у селі Козлів Київської області. Гетманцев має право користуватися і фактично проживає у будинку площею 269 кв. м, що розташований у селі Велика Мотовилівка на Київщині. У цьому ж селі він має право користуватися земельною ділянкою площею 2500 кв. м. У дружини нардепа є земельна ділянка площею понад 1700 кв. м у тому ж селі – Велика Мотовилівка.

Також Гетманцев вказав у декларації, що в травні 2022 року його дружина та сини отримали право користуватися квартирою у Франції. Втім, в якому саме місті нардеп не вказує. Натомість він вказав у декларації, що має два годинники – Rolex та Franck Muller. Також в нього є колекція картин ХХ-ХХІ ст.

Гетманцев, згідно з декларацією, немає ніяких автомобілів. Проте він є власником двох торговельних марок. Протягом 2023 року Данило Гетманцев заробив на посаді народного депутата понад 740 тис. грн. Також він заробив майже 120 тис. грн, працюючи за сумісництвом у Київському національному університеті ім. Шевченка та Науково-дослідному інституту інтелектуальної власності національної академії правових наук України.

Майже 1 млн грн Гетманцев отримав від відчуження нерухомого майна. Гетманцев також вказав, що його матір заплатила понад 1,2 млн грн за навчання одного із синів народного депутата.

У готівці Гетманцев тримає 35 тис. доларів, 9 тис. євро та 158 тис. грн. На банківських рахунках він має 540 тис. грн та 24 тис. доларів. У дружини нардепа у банку є трохи більше 1 тис. євро та 3 тис. грн, а у готівці в неї є 10 тис. доларів. 

Сім’я

Про родину Данила Гетманцева майже нічого невідомо. Його дружину звати Ольга і у подружжя є четверо синів: Олександр, Іван, Сергій та Михайло.


28 червня 2024
Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. R...
26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...