UA | RU
02 березня 2024, 11:54

Добрянський Ярослав Вікторович

В.о. голови Київської обласної ради
В.о. голови Київської обласної ради

Ярослав Добрянський народився 27 червня 1978 року в Коростишеві Житомирської області.

Освіта

У 2001 році закінчив Державну агроекологічну академію України в Житомирі (зараз – Поліський національний університет). У 2011 році Добрянський також закінчив Національну академію державного управління при Президентові України. Наступного року він захистив кандидатську дисертацію на тему "Оподаткування в системі державного регулювання".

Кар’єра

Майже одразу після здобуття першої вищої освіти Ярослав Добрянський почав працювати у Міністерстві аграрної політики України. Згодом він отримує першу серйозну керівну посаду, очоливши Державну інспекцію з карантину рослин України. На той момент йому виповнилося 27 років.

Пропрацював на цій посаді він лише рік і надалі вирішив не пов’язувати свою подальшу професійну кар’єру з аграрною сферою. Вже у 2006 році Добрянський стає помічником першого заступника голови Київської обласної ради. Ще через рік його призначають головою Згурівської райдержадміністрації на Київщині.

Проте і тут Добрянський надовго не затримується і вже у 2008 році його призначають головою Києво-Святошинської райдержадміністрації. Саме в цьому районі біля самої столиці розміщено дуже багато котеджів заможних українців, а земля тут – на вагу золота. На цій посаді Ярослав Добрянський протримався два роки. В 2010-му його призначили головою Макарівської РДА, наступного року він очолює Бориспільську райдержадміністрацію. Надалі, у 2015-2016 роках, Добрянський трохи більше пів року був першим заступником очільника Бучі, що на Київщині. 

Паралельно з тим, як Ярослав Добрянський керував різними районами Київщини, він також вирішив отримати і депутатський мандат. Так, у 2010 році він вперше обраний депутатом Київської облради і тоді представляв "Партію регіонів". У 2015 році Добрянський знову обраний депутатом Київської облради, а у 2020 році вчергове переобрався до обласної ради. За увесь цей час депутатства Ярослав Добрянський був заступником голови Київської облради, а двічі депутатським корпусом навіть обирався першим заступником голови облради. Саме так сталося у квітні 2021 року, а вже у травні 2023 року Ярослава Добрянського було обрано виконувачем обов’язки голови Київської облради.

Критика 

Ярослав Добрянський є тим політиком, про яких кажуть, що спрацюється з будь-якою владою. За свою політичну кар’єру він багато разів змінював партійні кольори, але завжди залишався на плаву. Наприклад, свій зліт у кар’єрі Добрянський розпочав за президентства Віктора Ющенка, але з приходом до влади Віктора Януковича в 2010 році справи у Добрянського пішли лише вгору – йому доручили спочатку керувати Макарівським районом, а потім, у 2011 році, вже Бориспільським. Та й після Революції гідності у 2014 році Добрянський став першим заступником голови Київської облради.

Змінив Добрянський і кілька партійних прапорів. У 2010 році він пройшов до Київської облради від "Партії регіонів", а вже у 2015 році обирається від партії "Наш край". У 2020 році Добрянський вже обрався до Київської облради від партії "За майбутнє".

Ярослав Добрянський був фігурантом кількох скандалів, пов’язаних із земельними питаннями. Наприклад, ще у 2011 році журналісти-розслідувачі викрили схему, як відбувались махінації із землею у Бориспільському районі, яким на той час керував саме Добрянський. Журналісти з’ясували, що через різноманітні оголошення певні ділки збирали всіх охочих, які писали на ім’я тодішнього голови Бориспільської РДА Ярослава Добрянського заяви з проханнями виділити землю. Вже пізніше, після виділення цієї землі, особи-прохачі нотаріально передавали земельні ділянки одній зацікавленій особі. Після цього студенти та безробітні на яких спочатку і оформлювалась земля, отримували свій "гонорар”. Тоді землю видавали у селищах Проців та Вороньків.

Також Ярослав Добрянський навіть перебував під слідством, знову ж таки, через землю. У 2017 році Київська обласна прокуратура оголосила підозру Добрянському за статею Кримінального кодексу "Зловживання службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки". У ході досудового розслідування було встановлено, що підозрюваний, перебуваючи на посаді голови Києво-Святошинської РДА ще у 2008 році, діючи всупереч інтересам служби, підписав 21 розпорядження про надання дозволу на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки загальною площею 12 га. Цю землю мали передати у власність певним громадянам для ведення індивідуального садівництва. Земельні ділянки на той час перебували у державній власності, а користувалось ними Боярське лісництво відокремленого підрозділу НУБіП України "Боярська лісова дослідна станція”. Лише Кабмін міг передавати комусь цю землю, але аж ніяк не районна держадміністрація. Ринкова ж вартість незаконно відчуженої землі на той час становила 39 млн гривень. Стаття, за якою проходив Ярослав Добрянський, передбачала позбавлення волі від 3 до 6 років. Зрештою ця справа ні до чого не призвела. 

Досить скандальною була також історія обрання Ярослава Добрянського в.о. голови Київської облради. Усе почалось ще навесні 2023 року, коли головою облради на той час була Наталія Гунько, яка обиралась від партії "Слуга народу”. Через соціальні мережі вона заявляла, що політичні конкуренти через ЗМІ розганяли інформацію про нібито самовільне залишення нею своєї посади. Тоді ж Гунько також заявила про планування перевороту в Київській обласній раді, щоб усунути її від посади. А головними ініціаторами начебто були фракції "Європейської Солідарності” та "За майбутнє”, яку представляв саме Добрянський.

Зрештою Наталію Гунько депутати облради шляхом таємного голосування достроково звільнили з посади голови Київської облради. Тоді за це проголосували 67 депутатів з 74 зареєстрованих. До речі, головуючим на тому засіданні був саме Ярослав Добрянський як перший заступник голови облради. На тому ж засіданні Добрянського було обрано виконувачем обов’язків голови Київської облради.  

Оцінка діяльності

Ярослав Добрянський виконує обов’язки голови Київської облради з травня 2023 року. В інтерв’ю журналістам він розповідав, що для ефективної роботи у 2024 році облрада затвердила 12 нових обласних програм, а також внесла зміни до чинних програм, що були затверджені раніше. В першу чергу Добрянський наголошує на тих програмах, що стосуються безпеки жителів Київщині в умовах повномасштабної війни, зокрема розвиток цивільного захисту населення. Також до уваги були взяті соціальні напрямки, а саме – забезпечення усім необхідним внутрішньо переміщених осіб, які проживають у Київській області, а також підтримка інших верств населення, які цього потребують.

Статки

Ярослав Добрянський є небідною людину. Згідно з його останньою декларацією за 2022 рік, наприклад, з нерухомості він має 50% у столичній квартирі площею 91 кв. м. Ще 50% записано на його доньку Анастасію. Також Добрянський має гараж у столиці. У 2009 році він разом з дружиною стали власниками величезного будинку на 498 "квадратів” у селі Петропавлівська Борщагівка, що біля самого Києва. Тоді цей будинок коштував понад 1,2 млн гривень, а за тодішнім курсом це – 150 тис. доларів. За кілька місяців до придбання цього будинку сім’я Добрянського стала власниками земельної ділянки площею 853 кв. метри у Петропавлівській Борщагівці, а у 2010 році разом з дружиною Добрянський став власником ще однієї земельної ділянки на 800 "квадратів” у цьому ж селі.

У 2019 році дружина чинного в.о. голови Київської облради стала власницею квартири площею 63 кв. метри також у Петропавлівській Борщагівці.

Родина чиновника є поціновувачами світового автопрому, адже у Ярослава Добрянського разом з дружиною є аж п’ять автівок. На дружину записано BMW x6 2012 року випуску, а також RANGE ROVER VELAR 2020 року випуску, який був придбаний у січні 2022 року за півтора мільйони гривень.

Ярославу Добрянському належить TESLA MODEL X90D 2018 року випуску, а також AUDI A-8 2012 року. Восени 2022 року чиновник придбав за 900 тис. гривень VOLKSWAGEN TOUAREG 2014 року випуску.

За 2022 рік на посаді першого заступника голови Київської облради Ярослав Добрянський отримав понад 1 млн гривень. Ще понад 2,2 млн гривень доходу він задекларував від відчуження рухомого майна, а понад 2 млн гривень від відчуження нерухомого майна.

У 2022 році чиновник готівкою тримав 200 тис. гривень та 30 тис. доларів, а його дружина мала 12 тис. євро, 30 тис. доларів та 200 тис. гривень у готівці.

Сім’я

Родина Ярослав Добрянського непублічна. Відомо, що його дружину звати Тетяна. Якщо брати до уваги декларацію чиновника за 2022 рік, то в ній не вказано, що його дружина отримувала зарплатню. Тобто можна припустити, що дружина Добрянського не працює, а забезпеченням родини займається сам в.о. голови Київської облради. У Добрянського є двоє дітей: донька Анастасія та син Артем.


26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Харкові та області оновили графіки відключень світла на 6-10 травня
05 травня 2024, 18:30
Росія вдарила 5 ракетами по Слов'янській ТЕС — які наслідки
05 травня 2024, 17:57
Прокурори показали наслідки російських авіаударів по Харкову
05 травня 2024, 17:22
На Харківщині окупанти обстріляли Купʼянський район: постраждали цивільні
05 травня 2024, 16:55
У Бердянську ліквідували організатора катівні для українських полонених — ГУР
05 травня 2024, 16:30
Пошкоджені будинки та авто: після російської атаки вже 10 мешканцям Харкова надають допомогу
05 травня 2024, 16:00
Удар КАБом по центру Харкова: зросла кількість постраждалих
05 травня 2024, 15:20
У Бердянську підірвали колаборанта, який працював у виправній колонії
05 травня 2024, 14:55
Росіяни вдарили по житловому кварталу Харкова, є поранені
05 травня 2024, 14:40
У Харкові прогриміли вибухи: окупанти б'ють по місту та району
05 травня 2024, 14:24
 
Недопад Григорій Вікторович
Голова Волинської обласної ради
Діденко Григорій Віталійович
Голова Одеської обласної ради
Лабазюк Віолета Олександрівна
Голова Хмельницької обласної ради
Всі досьє »