UA | RU
Юрій Чевордов політичний експерт info@regionews.ua
02 квітня 2024, 18:17

Що не так із заявами російської пропаганди про новий наступ на Харків

Заяви російської пропаганди про нібито план наступу на Харків – це академічна ІПСО. Ці заяви, на мій погляд, не витримують жодної критики з воєнно-стратегічної точки зору
Заяви російської пропаганди про нібито план наступу на Харків – це академічна ІПСО. Ці заяви, на мій погляд, не витримують жодної критики з воєнно-стратегічної точки зору
фото: facebook.com/JointForcesCommandAFU

Хоч цю тему більш доречно коментувати військовим експертам, але навіть простого аналізу з відкритих джерел достатньо, щоб розбити ці заяви вщент.

Головне: в російського командування немає ні необхідних сил і засобів, ні логістичних можливостей для захоплення Харкова, пише видання "Думка".

По-перше, після понесених величезних втрат живої сили та техніки під час осінньо-зимових боїв російські війська в районі Харкова не мають достатнього угруповання для масштабного наступу. Вони фактично виснажені і не здатні швидко зосередити необхідні резерви.

По-друге, захоплення будь-якого обласного центру – операція надзвичайно складна логістично. Потрібна ретельна підготовка шляхів постачання, забезпечення достатніми резервами боєприпасів, пального, провіанту тощо. Усе це потребує ресурсів, яких росіяни вже не мають. А якщо б почалася масштабна підготовка до цього всього, це б не залишилося непоміченим.

По-третє, Харків – це не будь-який обласний центр, а потужний логістичний вузол, фортифікаційний опорний пункт і найбільший міський центр опору. Його штурм вимагає колосальних сил та засобів, яких у окупантів катастрофічно бракує. Навіть утримання передмість буде виснажувати їхні ресурси.

Тому, не маючи можливості дійсно захопити місто, вони вдаються до обстрілів цивільної інфраструктури і до подібних інформаційно-психологічних операцій, мета яких, на мою думку, внести паніку та змусити мешканців виїжджати з міста або робити інші хаотичні та нелогічні кроки під впливом подібних інформаційних вкидів.

Крім деморалізації харків’ян, "розголошуючи" плани захоплення Харкова, Кремль може сподіватися, що ЗСУ перекинуть додаткові резерви для зміцнення оборони міста, відволікши сили від інших ділянок фронту.

Але потрібно розуміти, що для українських Сил оборони Харків залишається непохитним бастіоном. Місто надійно утримується і контролюється. І тут можна процитувати головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, якій сказав в інтерв’ю, що для росіян, якщо вони рушать знову сюди, Харків стане фатальним містом.

 
Підписуйтесь на RegioNews
26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності