UA | RU
28 червня 2024, 15:22

Що буде з українськими чоловіками, які не оновлять дані до 16 липня

Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. RegioNews розбирався, що буде з чоловіками, які не оновлять свої дані до 16 липня
Все менше часу залишається у військовозобов’язаних до закінчення терміну, відведеного для оновлення військово-облікових даних. На всіх, хто цього все ж не встигне зробити, чекають неабиякі проблеми. RegioNews розбирався, що буде з чоловіками, які не оновлять свої дані до 16 липня

Скільки українців вже оновили дані

У Міноборони надали свіжі результати щодо оновлення даних військовозобов’язаних. Так, станом на 27 червня 2024 року понад 2,4 млн українців вже оновили свої військово-облікові дані. Понад 1,8 млн оновлень відбулись через застосунок "Резерв+". В той самий час речник Міноборони Дмитро Лазуткін заявив, що динаміка мобілізації позитивна, і сам процес пішов інтенсивніше після набуття чинності закону про посилення мобілізаційний заходів після 18 травня 2024 року.

У свою чергу в березні 2024 року голова ради резервістів Сухопутних військ Іван Тимочко в ефірі телемарафону казав, що мобілізаційний ресурс в Україні на рівні близько 5 млн осіб, але 1 млн з них вже пішов служити. Якщо виходити з цих цифр та інформації щодо оновлення облікових даних українцями після 18 травня, то більше половини осіб мобілізаційного віку вже надали інформацію про себе до ТЦК. У решти, тобто у понад півтора мільйони військовозобов’язаних, залишилось часу до 16 липня – саме в цей день спливають 60 днів, що відведені на оновлення даних військовозобов’язаних за новим законом. А для тих, хто не оновить свої дані у ТЦК, Центрах надання адміністративних послуг чи у застосунку "Резерв+", чекає покарання. Причому оновлювати дані потрібно не лише військовозобов’язаним віком від 18 до 60 років, але й тим особам, які мають, наприклад, відстрочку або мають бронювання. Далі розглянемо, які санкції можуть бути застосовані до порушників.

Які штрафи

Загалом за порушення правил військового обліку, згідно із законодавством, в особливий період, а саме такий зараз встановлено, на порушника накладається штраф у розмірі від 17 до 25,5 тис. грн. Тобто, якщо до 16 липня особа не оновила свої військово-облікові дані, вона автоматично стає порушником правил військового обліку. А далі, згідно різноманітних змін, зокрема й постанови Кабміну №560, ТЦК можуть надсилати ухилянтам повістки рекомендованим листом. І тут головний трюк в тому, що така повістка буде вважатися отриманою, навіть якщо її не було вручено особисто військовозобов’язаному. А далі, якщо ухилянт не з’являється до ТЦК, на нього можуть накласти штраф від 17 до 25,5 тис. грн. Причому штраф можуть накладати протягом трьох місяців з моменту виявлення порушення. Тобто, якщо військовозобов’язаний не оновив свої облікові дані до 16 липня і, скажімо, у липні-серпні на нього не наклали штраф, радіти зарано, адже цей штраф можуть "виписати" у вересні чи навіть у жовтні, але не пізніше одного року з моменту вчинення такого правопорушення.

Якщо ж після накладення штрафу його не сплатити, правопорушником вже займатиметься виконавча служба, а в подальшому це може призвести навіть до накладення арешту на майно військовозобов’язаного, як-от автівка чи навіть житло.

Водіям-ухилянтам доведеться несолодко

Тим військовозобов’язаним, які мають водійське посвідчення та авто, але не оновили військово-облікові дані до 16 липня 2024 року, доведеться несолодко, адже таким особам фактично можуть тимчасово анулювати право керування автомобілем.

Уся процедура відбуватиметься так. Наприклад, військовозобов’язаний проігнорував відведені законом 60 днів для оновлення облікових даних або ж не з’явився до ТЦК за врученою йому повісткою, то в такому випадку представники територіального центру комплектування звертаються до поліції із запитом затримати та доставити порушника до ТЦК. Але якщо поліція протягом 5 днів відповідає, що не має можливості затримати порушника-ухилянта, ТЦК вже засобами поштового зв'язку рекомендованим листом надсилає вимогу громадянину, щоб той з’явився до територіального центру комплектування. От якщо вже і така вимога ігнорується протягом 10 днів, ТЦК має право звернутися до суду з вимогою тимчасово анулювати водійське посвідчення.

На розгляд такої справи суду надається 1 місяць і, до речі, фізично сторони процесу можуть не брати участь у засіданні. Також слід зазначити, що права не можуть тимчасово анулювати, якщо керування транспортним засобом забезпечує військовозобов’язаному-порушнику основний дохід або ж автомобіль потрібен йому для пересування через інвалідність, або такий чоловік утримує людину з інвалідністю І чи ІІ групи. Але, звісно, усе це потрібно буде доводити у суді. Наприклад, якщо чоловік працює тим же таксистом, то в нього повинна бути ліцензія.

Отже, якщо суд тимчасово все ж призупинив дію водійського посвідчення, відновити його можна, як тільки військовозобов’язаний з’явиться до ТЦК. Проте можна припустити, що бюрократична процедура може затягнутися, адже у будь-якому випадку скасувати тимчасове анулювання посвідчення водія може лише суд, а це станеться лише після того, як відповідне звернення зробить територіальний центр комплектування.

Звісно, деякі експерти кажуть, що процедура з тимчасовим анулюванням водійського посвідчення досить складна та тривала і усіх ухилянтів фізично неможливо буде обмежити у праві керування авто, але перевіряти це на собі навряд чи хтось захоче.

26 червня 2024
Як Тищенко вичерпав свій ліміт на скандали, і чому опальний нардеп сам "вирив" собі яму
Вже котрий день в інформпросторі обговорюється скандал з народним депутатом Тищенком, охоронці якого скрутили колишнього військового у Дніпрі. Нардепу вже оголосили підозру, а суд обрав запобіжний зах...
22 червня 2024
Пляжний сезон у містах України: де знайти місце для відпочинку на воді
Українці, які не мають змоги виїхати на відпочинок за кордон чи в інші курортні куточки України, шукають можливість провести відпустку чи вихідні біля води неподалік від дому. Втім, цьогоріч у багатьо...
21 червня 2024
Таємні візити голови "Нафтогазу” Чернишова до НАБУ, або чому йому слід забути про міністерський портфель
Чинний голова НАК “Нафтогаз України” Олексій Чернишов потрапив у черговий скандал. Журналісти-розслідувачі з’ясували, що в його будинку мали пройти обшуки в межах одного з корупційних проваджень. Втім...
17 червня 2024
Відпочинок влітку: скільки коштує поїхати на море та помилуватися горами на заході України
Незважаючи на війну, туристичний сезон в Україні у розпалі, адже більшість комплексів відпочинку, скажімо, на заході України, заброньовані ледь не до кінця літа. Звісно, через мобілізаційні заходи в к...
Внаслідок ракетного удару у Києві пошкоджена багатоповерхівка
30 червня 2024, 19:53
Обстріл Харкова: загиблий чоловік був працівником "Нової пошти"
30 червня 2024, 18:09
Безугла подала заяву у ДБР на Сирського
30 червня 2024, 17:41
Під російський удар у Харкові потрапило відділення пошти
30 червня 2024, 17:03
Авіаудар по Харкову: влада оприлюднила дані про постраждалих
30 червня 2024, 16:51
Росіяни поцілили по цивільному підприємству у Харкові, виникла пожежа
30 червня 2024, 16:45
Зеленський пояснив, за якою моделлю можуть вестися переговори з Росією
30 червня 2024, 16:15
Побилися через жінку: на Закарпатті затримали 21-річного чоловіка за підозрою в убивстві
30 червня 2024, 15:34
Окупанти вдарили авіабомбами по Херсонщині — загинула людина, семеро поранених
30 червня 2024, 14:55
На Буковині прикордонник застрелив чоловіка, який напав на нього з мачете, — ЗМІ
30 червня 2024, 14:19