UA | RU
11 квітня 2024, 17:37

Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію

Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності

Верховна Рада поставила крапку в одному з найбільш непопулярних й обговорюваних питань в Україні. В четвер, 11 квітня, народні депутати остаточно ухвалили закон про посилення мобілізації. Його розгляд виявився, мабуть, чи не найдовшим в історії українського парламенту. Із того моменту, як уряд подав до ВР перший варіант цього законопроєкту, минуло понад три місяці. Процес розгляду фактично затягнувся через поправочний спам – до законопроєкту подали понад 4,2 тис. правок, із яких у результаті врахували лише кілька.
Надалі документ має підписати голова парламенту Руслан Стефанчук та президент Володимир Зеленський, після чого законопроєкт набуте чинності через місяць. Звісно, самі народні депутати можуть внести до Ради так звану блокуючу постанову, що не дасть змогу голові держави підписати документ, поки цю ж постанову не розглянуть.

Що повинні зробити військовозобов’язані

Усі військовозобов’язані, якщо вони цього ще не зробили, повинні уточнити свої дані в ТЦК і СП протягом 60 днів. Зробити вони це мають не одразу після вступу закону в дію, а після чергового указу президента про продовження військового стану та загальної мобілізації. Востаннє такий указ виходив 6 лютого 2024 року, і мобілізацію продовжили на 90 днів. Тобто орієнтовно наступний такий документ варто очікувати в першій половині травня.

Для уточнення свої даних не обов’язково йти у військкомат. Це можна зробити у ЦНАПі або ж за допомогою електронного кабінету військовозобов’язаного, який зараз на стадії розробки, і в Міноборони обіцяють запустити його влітку.

Цей законопроєкт також значно спрощує і роботу мобільних груп ТЦК, які вручають повістки вулицями міст і сіл. Оскільки відтепер усі військовозобов’язані повинні завжди мати із собою військово-обліковий документ – тобто військовий квиток або приписне – і пред’являти його на першу вимогу поліцейського чи воєнкома.

Закордонний паспорт – тільки з військовим квитком

Оновити дані в ТЦК мають також і всі чоловіки від 18 до 60 років, які зараз перебувають за кордоном. Якщо ж вони цього не зроблять протягом двох місяців, як закон запрацює, їм обмежать консульські послуги. Так, вони більше не зможуть, наприклад, продовжити дію свого закордонного паспорта.

На кого очікує повторне проходження ВЛК

Усі чоловіки, яких раніше визнали обмежено придатними до проходження військової служби обов'язково мають протягом року, як законопроєкт вступить у силу, пройти повторну військово-лікарську комісію. Нагадаємо, що згідно з іншим законом, який підписав президент на початку квітня, такого поняття як "обмежено придатний" більше не буде. Залишаються лише статус "придатний" або "непридатний".

Окрім цього, повторна ВЛК очікує і на тих, хто після початку повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року отримав ІІ або ІІІ групу інвалідності. Зрозуміло, що це потрібно для того, щоб визначити їхній реальній ступінь придатності до служби. Особливо на тлі корупційних скандалів у низці ВЛК, які за кілька тисяч доларів "малювали" інвалідність абсолютно здоровим чоловікам.

Вилучення прав

Ухилянтам заборонять кермувати автівкою. Простіше кажучи, їхнє
водійське посвідчення, якщо вони не з'являться в ТЦК для уточнення даних, тимчасово анулюють. Втім, така процедура все ж дуже тривала й можлива лише через суд.

Наприклад, військовозобов’язаний не реагує на повістку від ТЦК або протягом двох місяців не уточнив свої дані. В такому разі Територіальний центр комплектування звертається до поліції з проханням доставити ухилянта до ТЦК. Якщо ж поліція у письмовому вигляді рапортує, що не має можливості зробити це, протягом п’яти діб керівник ТЦК надсилає громадянину в паперовій формі вимогу, щоб він з’явився самостійно. Якщо військовозобов’язаний проігнорує і цю вимогу протягом 10 днів, ТЦК може звернутися до суду та просити тимчасово обмежити ухилянту право керувати автівкою.

Далі суд протягом місяця має розглянути звернення ТЦК, причому фізична присутність сторін не обов'язкова. Втім, суд може відмовити ТЦК у задоволенні звернення, якщо обмеження керування автівкою позбавляє чоловіка основного заробітку, або ж він використовує автомобіль, оскільки має інвалідність, або ж утримує людину з інвалідністю І чи ІІ групи.

В разі, якщо суд все ж ухвалює рішення про обмеження права керувати автомобілем, то його можна скасувати лише після того, як чоловік навідається до ТЦК.

Окремо слід додати, що у проголосованому законі є норма, згідно з якою, якщо у громадянина є більше одного транспортного засобу, то один із них можуть мобілізувати на потреби ЗСУ. Втім, наразі невідомо, як цей процес відбуватиметься, адже Кабмін повинен буде ще розробити відповідний механізм.

Хто може звільнитися з війська

Зі служби в армії можуть звільнитися ті, хто має інвалідність. Звісно, усе це має бути підтверджено відповідними висновками ВЛК. До того ж, звільнитися з війська можуть ті військовослужбовці, які були у полоні.

Найбільш скандальним рішенням у законі стало скасування права на демобілізацію після 36 місяців служби. Хоча така норма в документі була. Перед розглядом законопроекту в другому читанні головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський та міністр оборони Рустем Умєров звернулися до парламенту, щоб виключити демобілізаційні положення із законопроекту. Вони свою ініціативу пояснювали тим, що питання підстав звільнення з військової служби, а також запровадження на законодавчому рівні ротації військовослужбовців буде унормовуватися окремо, іншим законопроектом, який буде запропоновано парламенту.

Мотивація для потенційних військових

Якщо військовослужбовець укладає перший контракт із Міноборони, він матиме змогу отримати компенсацію в 50% від першого внеску за кредитом, що забезпечено предметом іпотеки.

Якщо військовослужбовець або його дружина має кредити, то на них не нараховуватимуться відсотки за користування, а ще – штрафні санкції чи пеня за невиконання зобов’язань перед банками. Але це не стосується кредитів на нерухомість чи автомобілі.

Також усі, хто добровільно укладають контракт, зможуть самостійно обрати підрозділ, у якому проходитимуть службу.

Кожен військовослужбовець протягом трьох місяців із дня укладання контракту матиме змогу отримати сертифікат на 150 тис. гривень для купівлі автомобіля.

Якщо військовослужбовець потребуватиме лікування за кордоном, то ВЛК він може пройти дистанційно, а видана довідка про це дасть безперебійно отримувати грошове та матеріальне забезпечення.

Якщо військовослужбовець загинув, його родина матиме змогу отримати 15 млн гривень як одноразову грошову допомогу.

На військових, які захоплять чи знищать вороже озброєння, також чекає бонус. Йдеться про виплату від 4 до 300 прожиткових мінімумів. На сьогодні прожитковий мінімум становить 2920 грн. Тобто виплати будуть від 11 тис. 680 грн до 876 тис. грн.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...