UA | RU
05 квітня 2024, 17:31

Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації

Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного процесу в Україні. Насамперед йдеться про створення електронного кабінету військовозобов’язаних, зниження мобілізаційного віку до 25 років і вилучення поняття "обмежено придатний" до служби. RegioNews розбирався в усіх тонкощах цих змін
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного процесу в Україні. Насамперед йдеться про створення електронного кабінету військовозобов’язаних, зниження мобілізаційного віку до 25 років і вилучення поняття "обмежено придатний" до служби. RegioNews розбирався в усіх тонкощах цих змін

Є-кабінет військовозобов’язаного для кожного

Створення електронного кабінету військовозобов’язаного обговорювалося ще у законопроєкті про посилення мобілізації, який Кабмін вперше подавав наприкінці 2023 року. Тоді планували, що такий є-кабінет повинен буде створити собі кожен військовозобов’язаний, і туди з ТЦК могли б надсилати повістки. Втім, у підписаному президентом законі такої норми немає.

"По закону, який було прийнято та підписано, жодного положення щодо електронного вручення повісток зараз немає", – заявила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко, яка відповідає у міністерстві саме за цифровізацію.

Натомість такий електронний кабінет буде створено для всіх військовозобов’язаних, але кожен буде вирішувати сам – користуватися ним чи ні. У Міноборони кажуть, що електронний кабінет здебільшого потрібен для того, щоб військовозобов’язані могли швидко, легко та онлайн поновити свої дані. Мовляв, у більшості військовозобов’язаних узагалі зникне тепер потреба ходити до ТЦК.

В електронному кабінеті військовозобов’язаного також мають з’явитися функції для чинних військових. Наприклад, вони зможуть за допомогою сервісу подати заяви або звернення, щоб набути статус учасника бойових дій або отримати статус особи з інвалідністю внаслідок війни.

Загалом є-кабінет дасть змогу удосконалити реєстр призовників, військовозобовʼязаних і резервістів. Черногоренко заявила, що електронний кабінет військовозобов’язаного мають підготувати до запуску влітку, щоб повністю наповнити функціонал цієї системи. Раніше у Міноборони анонсували запуск додатку "Армія+”, де для всіх військовослужбовців будуть доступні рапорти, які можна підписати буквально в кілька кліків на смартфоні.

Статус "обмежено придатні" вже в минулому

Президент також підписав законопроєкт, який скасовує статус "обмежено придатний до військової служби". Тепер військовозобов’язаний може бути визнаним або придатним, або непридатним. А всі особи, які раніше набули статусу "обмежено придатний" протягом 9 місяців мають з’явитися до ТЦК, щоб повторно пройти військово-лікарську комісію, після якої їм визначать новий статус – придатний до військової служби або непридатний.

До прийняття нового закону військовозобов’язані, що мали певні вади здоров’я, визнавались непридатними до військової служби в мирний час, але обмежено придатними у воєнний час. Під час мобілізації таких військовозобов’язаних зазвичай мало враховуватися, що вони через стан здоров’я не можуть виконувати певні завдання під час проходження військової служби (це вказувалось у висновках військово-лікарської комісії). Їх не могли відправляти на службу, наприклад, до десантних-штурмових військ або до складу морської піхоти. Натомість обмежено придатні проходили військову службу у частинах забезпечення або у ТЦК.

Тепер вже на етапі проходження ВЛК будуть просто визначати придатна особа до служби у війську або непридатна.

До того ж, зміни стосуватимуться і тих, хто вже у війську і отримав ту чи іншу травму. Після лікування такі військовослужбовці часто після проходження ВЛК отримували висновок "обмежено придатний до служби". Тепер фактично залишається лише варіант "придатний", "тимчасово непридатний" або "непридатний". Також військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом, більше не зможуть звільнитись із служби за станом здоров’я на підставі висновку ВЛК про обмежену придатність, адже такого статусу вже не існує.

Втім, вже зараз не потрібно бігти до ТЦК, якщо особа має статус "обмежено придатний”. Справа в тому, що після того, як закон про скасування такого статусу вступить в силу, а це відбудеться через місяць, уряд матиме три місяці, щоб визначити у нормативно-правових актах оновлений перелік захворювань на основі якого військово-лікарські комісії і будуть визначати придатний військовозобов’язаний до мобілізації чи непридатний. Але, наприклад, в Полтавському обласному ТЦК взагалі стверджують, що обмежено придатним військовозобов'язаним не потрібно повторно проходити ВЛК, адже це відбувається лише раз на рік. Мовляв, зміни в законі стосуються стосуються допризовників і військовослужбовців, але не військовозобов'язаних громадян. Хоча, варто додати, раніше у Міноборони заявляли, що усі громадяни, які раніше визнавались "обмежено придатними”, повинні до 4 лютого 2025 року знову пройти військово-лікарську комісію і вже вона має остаточно визначити придатна людина до служби у війську чи непридатна.

Мобілізувати можуть з 25 років

Ще в травні минулого року парламент проголосував за урядовий законопроєкт про можливість мобілізації військовозобов’язаних з 25 років, а не з 27. Увесь цей час прийнятий закон чекав на підпис президента, що відбулось аж майже через рік. Тепер усі, кому виповнилося 25-27 років, можуть бути мобілізовані, хоча до цього часу перебували просто на військовому обліку. У Генштабі вже заявили, що ТЦК викликатимуть таких громадян для уточнення даних.

Звісно, відтепер такі особи в разі ухилення від мобілізації також матимуть проблеми із законом. Наприклад, якщо військовозобов’язаний не з’явиться за повісткою до ТЦК для уточнення даних, це вже може трактуватися, як порушення правил військового обліку, а за це "світить" штраф від 3400 до 5100 гривень. Кримінальна відповідальність настає після отримання під особистий підпис персональної повістки (мобілізаційного листа), яка зобов’язує з’явитися у визначену дату та час до ТЦК для проходження військової служби. Тому в разі неявки за такою повісткою може бути реальний термін ув’язнення на строк від 3 до 5 років.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності