UA | RU
04 січня 2024, 17:25

В Україні знову хочуть запровадити нульове розмитнення для іномарок: хто зможе цим скористатися

Цього разу нульове розмитнення авто буде доступне лише певним категоріям громадян. Проте для початку народні депутати мають внести певні зміни до Податкового та Митного кодексів.
Цього разу нульове розмитнення авто буде доступне лише певним категоріям громадян. Проте для початку народні депутати мають внести певні зміни до Податкового та Митного кодексів.
Фото: facebook.com/UkraineCustoms

RegioNews розбирався, що прописано у відповідних законопроєктах щодо пільгового розмитнення автівок, які завозять до України з інших країн.

Більшість українців досі згадують, як навесні 2022 року було запроваджено так зване нульове розмитнення автомобілів, які ввозились з території інших країн. Тоді ця норма дозволяла економити значні кошти при купівлі авто, скажімо, з Європи. Інколи йшлося і про кілька тисяч доларів економії, але загалом вона складала близько 1-1,5 тис. Проте влітку 2022 року нульове розмитненням скасували, але, схоже, у Верховній Раді знову хочуть реанімувати цю практику.

Що пропонують нардепи

У парламенті вже знаходяться законопроєкти, згідно з якими пропонується значно зменшити збори під час розмитнення автівок для громадянам, які мають статус учасника бойових дій, або були призвані до війська під час мобілізації. До речі, тим кого офіційно визнано дезертирами, не дозволять ввезти автомобіль на пільгових умовах. Також автомобіль з нульовим розмитненням можна буде ввезти синам чи донькам, або ж батькам чи рідним братам та сестрам загиблого через військову агресію росії. Крім цього, це стосується українців, чиї автомобілі були пошкоджені через агресію рф. Усі ці особи в разі прийняття законопроєкту зможуть без оподаткування ввізним митом завезти до України один транспортний засіб.

Відповідних законопроєктів одразу два: один стосується змін до Митного кодексу України, а інший — змін до Податкового кодексу.

Отже, що стосується внесення змін до Митного кодексу, то в чинній редакції пропонують внести цілий підпункт, який дозволить звільнити від оподаткування ввізним митом легкові автомобілі та кузови до них, а ще причепи і напівпричепи. Також це стосується мотоциклів, транспортних засобів, що перевозять десять і більше осіб та транспортних засобів для перевезення вантажів. Виключенням будуть легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років включно, а також середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати. Якщо враховувати, що з 1 січня 2024 року мінімальна зарплатня складає 7100 гривень, то згідно з законопроєктом, пільгово можна буде розмитнити автомобіль вартістю до 2 млн 662 тис. гривень.

Разом з тим, у Податковий кодекс також хочуть внести деякі зміни, що стосуються пільгового розмитнення автівок. Йдеться про звільнення від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком операції з ввезення фізичним особами усіх видів автомобілів, що перераховані вище. Скористатися такими пільгами знову ж таки зможуть усі ті категорії громадян, які зазначені і в змінах до Митного кодексу: учасники бойових дій, мобілізовані, найближчі родичі загиблих внаслідок збройної агресії рф і ті, в кого авто постраждало через дії росії. Усі ці зміни у податковому кодексі діятимуть з дня їх затвердження і продовжаться на увесь період дії воєнного стану і до 31 грудня року наступного після року, в якому буде припинено або скасовано воєнний стан на території України.

Які машини не можна буде ввозити

Проте в обидвох законопроєктах прописана ще одна умова. Звільнення від оподаткування ввізним митом та звільнення від оподаткування податком на додану вартість, акцизним податком не будуть поширюватися на автомобілі, які вироблені на території росії. Тобто різноманітні "ВАЗи", "Волги" та інші автомобілі, які зійшли з конвеєрів на території рф, або ж будь-які інші авто, що ввозяться з території країни-агресора чи з окупованої території України, не будуть мати право на пільгове розмитнення.

Розробники законопроєкту прогнозують, що його реалізація не потребуватиме додаткових витрат з державного бюджету. Разом з тим не вказується, скільки за прогнозами державний бюджет може втратити коштів від скасування ввізного мита на автомобілі пільгових категорій громадян.

У пояснювальній записці до законопроєкту вказується, що його прийняття дозволить відновити справедливість відносно учасників бойових дій та інших людей, які постраждали внаслідок військової агресії росії проти України. Більше того, у пояснювальній записці згадується про нульове розмитнення на автомобілі, яке було запроваджене у 2022 році, але потім було скасоване. Мовляв, не усі захисники України та постраждалі від дій росії змогли тобі скористатися можливістю нульового розмитнення авто, а тому потрібно відновити справедливість. Також нардепи вважають, що це посприяє зниженню напруги в суспільстві через відчуття неприпустимої несправедливості щодо таких чутливих категорій громадян, як, скажімо, військові, які захищають Україну.

Що ж, ініціатива дійсно гарна, адже більшості тих самих учасників бойових дій або ж українцям, автомобілі яких розбиті через повномасштабну війну, звісно, потрібно придбати засіб пересування, а звільнення від певних видів оподаткування чи зборів значно здешевить купівлю автомобіля. Проте тепер потрібно, аби народні депутати проголосували за всі ці зміни, а враховуючи те, що затвердження таких змін позбавить держбюджет певних надходжень від ввезення авто з інших країн, питання поки відкрите через й так надто дефіцитний бюджет держави.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності