UA | RU
19 грудня 2023, 16:48

Нові правила мобілізації: до чого готуватися жінкам

В Україні все частіше лунають заяви про те, що жінки мають безпосередньо доєднатися до оборони держави. Такі ідеї навіть розглядають на офіційному рівні, зокрема певні народні депутати з профільного комітету Верховної Ради вже зондують громадську думку щодо ймовірного залучення жінок до війська
В Україні все частіше лунають заяви про те, що жінки мають безпосередньо доєднатися до оборони держави. Такі ідеї навіть розглядають на офіційному рівні, зокрема певні народні депутати з профільного комітету Верховної Ради вже зондують громадську думку щодо ймовірного залучення жінок до війська

RegioNews розбирався, чи насправді жінок зможуть мобілізувати на передову, як вже про це пишуть у різноманітних соцмережах, і до чого взагалі готуватися у контексті нового законопроєкту про мобілізацію, який зараз розробляє парламент.

Мобілізація "по-новому"

Ще восени масово почала обговорюватися тема щодо мобілізації жінок, але тоді це стосувалося тих панянок, які мають виключно медичну або ж фармацевтичну освіту. Усі вони мали з 1 жовтня з’явитися до Територіальних центрів комплектування, аби стати на військовий облік. Тоді ще були думки серед населення, що так зондується суспільна думка для подальших змін до законів, щоб можна було мобілізовувати не тільки жінок з медичною освіту, але й більш широкі категорії.

Днями ж народна депутатка Мар’яна Безугла знову видала на-гора чергову порцію інформації для роздумів щодо нового законопроєкту про мобілізацію, який розробляє зараз Верховна Рада. З її слів можна зробити висновок, що фактично все йде до того, що на більшість жінок теж може чекати зустріч із представниками ТЦК. Але про усе по порядку.

Місяць тому парламентарі почали все більше говорити про те, що в Раді готуються дуже масштабні зміни до законодавства щодо посилення мобілізації в країні. Наприклад, обговорювалась можливість демобілізації через 18 чи 36 місяців після вступу на службу. Також йшлося про можливість надавати право взагалі звільнятися із ЗСУ тим, хто потрапив до полону і був звільнений з нього. RegioNews писав про усі ці можливі інновації раніше. Втім дані нововведення раніше могли стосуватися виключно чоловіків. Тепер же у парламенті напрацьовують можливості для того, щоб у майбутньому мобілізувати навіть жінок.

Отже, як зазначає Мар’яна Безугла, наразі головним нововведенням у законопроєкті, який розробляють, може бути те, що всі жінки, які придатні до виконання військової служби за станом здоров’я та віком, будуть взяті на військовий облік військовозобов’язаних. Зараз на військовий облік мають ставати виключно жінки, які мають медичний фах. Це регулюється пунктом 11 статті 1 Закону "Про військовий обов’язок та військову службу", де вказано, що жінки від 18 до 60 років, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої або вищої освіти та здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік військовозобов’язаних. І от згідно спеціального наказу Міноборони за номером 35 усі жінки з медосвітою мали стати на військовий облік з 1 жовтня 2023 року, звернувшись до Територіальних центрів комплектування. Проте, нагадаємо, що це наразі стосується виключно жінок з медичною освіту. Якщо ж законопроєкт, про який каже Безугла, приймуть у Верховній Раді, на військовий облік фактично будуть змушені стати майже всі жінки країни.

Кому не треба буде ставати на військовий облік

Уточнень про те, хто зможе законно уникнути постановки на військовий облік, немає. Але якщо брати до уваги чинні законодавчі норми, які дозволяють певним категоріям жінок-медиків не ставати на військовий облік, то в них вказано, що таке право мають вагітні жінки та ті, що перебувають у декретній відпустці. Наприклад, за статтею 73 розкладу хвороб згідно з Положенням про ВЛК, вагітні жінки визнаються непридатними до військової служби, незалежно від терміну й перебігу вагітності. Також право на відстрочку від подальшої служби мають жінки, які виховують дітей самостійно, мають трьох і більше неповнолітніх дітей або виховують дитину з інвалідністю, а також якщо їхній чоловік служить в ЗСУ. Для цього необхідно відвідати свій ТЦК та надати усі підтверджуючі документи.

Таким чином, в теорії можна припустити, що такі ж норми можуть прописати у законопроєкті про постановку на військовий облік усіх жінок країни. Можливо додадуть ще те, що на військовий облік матимуть право не ставати жінки, в яких є неповнолітні діти. Але поки усе це лише здогадки.

Звісно, такі розмови викликали неабиякий шквал обговорень у суспільстві, адже якщо зараз мобілізація стосується виключно чоловіків, то на думку багатьох українців, прийняття законопроєкту, який анонсує Мар’яна Безугла, призведе до мобілізації і жінок, які стануть на військовий облік.

У ситуацію одразу втрутився Центр протидії дезінформації, у заяві якого йдеться про те, що російська пропаганда поширює наративи про те, що найближчим часом в Україні почнуть мобілізувати жінок.

Разом з тим у Центрі зазначають, що наразі обов’язковий військовий облік стосується виключно жінок з медичною та фармацевтичною освітою. Також у Центрі протидії дезінформації вказується, що облік не є призовом на службу. Мовляв, на сьогоднішній день жінки можуть служити в ЗСУ тільки на добровільних засадах. Наостанок у цій організації додали, що про примусову мобілізацію жінок в Україні зараз не йдеться.

Став на облік – призвали на службу

Якщо відкрити пункт 12 статті 1 Закону України "Про військовий обов’язок та військову службу", то там йдеться про те, що жінки, які вже перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час. Тобто, якщо законопроєкт про військовий облік жінок все ж стане законом, то жінки зобов’язані будуть ставати на військовий облік, а вже потім, якщо брати до уваги чинний на сьогодні закон "Про військовий обов’язок та військову службу", таких жінок можуть вже й призвати на службу. Звісно, це не буде позиціонуватися, як мобілізація жінок, але закон вже сьогодні діє так, що жінка, яка є на військовому обліку, може бути призвана на службу в ЗСУ.

Більше того, сама Безугла у своєму Facebook також пише про те, що у законопроєкті, який зараз обговорюється, йдеться про те, що жінки, які стануть на військовий облік, можуть бути призвані до захисту держави.

"Жінки, які перебувають на військовому обліку, можуть бути призвані на військову службу чи залучені для виконання робіт із забезпечення оборони держави у воєнний час", — написала нардепка.

Проте саме тут деякі фахівці вбачають поле для дискусії, адже на захист держави можна стати, як у тиловій військовій частині, так і на передовій. Саме тому в законопроєкті потрібно буде чітко виписати ту складову, в якій йтиметься, на який саме вид служби можуть призивати жінок, які стали на військовий облік. В той самий час Мар’яна Безугла уточнює, що наразі обговорення щодо законопроєкту йде навколо того, аби тих жінок, які стануть на військовий облік, можна було б призивати на військову службу до частин або ж підрозділів забезпечення. Якщо ці напрацювання будуть викладені у законі, то фактично жінок не зможуть призивати для служби в бойових умовах, а саме – на передовій.

Втім зараз також йдуть обговорення, щоб прописати у законі можливість прийняття жінок у добровільному порядку на контракт для військової служби у бойових частинах або ж підрозділах. Тут вже і йдеться про службу, як кажуть, на самій передовій.

До речі, якщо брати мирний час, який все ж рано чи пізно настане в Україні, то в законопроєкті, який зараз обговорюється, хочуть прописати наступне: у мирний час жінки можуть бути прийняті на військову службу та службу у військовому резерві тільки в добровільному порядку за контрактом.

Як бачимо, майже через два роки після повномасштабного вторгнення росії все йде до того, що виникає потреба залучати і жінок до захисту країну. Зараз лише у добровільному порядку жінки можуть прийти до того ж ТЦК та зголоситися на захист держави у складі ЗСУ. Якщо ж народні депутати проголосують за новий законопроєкт, напрацювання до якого час від часу "зливають" у ЗМІ чи соцмережі, може виявитися так, що згодом і жінки повинні будуть мати справу з ТЦК, як зараз чоловіки. Звісно, ні про яку загальну мобілізацію жінок не йдеться, але ж з іншого боку навіть чинний закон передбачає, що жінка, яка стала на військовий облік, може бути призвана на службу в ЗСУ. Наприклад, наразі це стосується жінок, які мають медичну чи фармацевтичну освіту, і мали стати на військовий облік з 1 жовтня. От саме їх вже й зараз можуть призивати, але якоїсь статистики щодо цього немає і немає інформації чи взагалі таких жінок призивають. З іншого боку, якщо все ж станеться так, що фактично усі жінки матимуть обов’язок ставати на військовий облік, це звісно, може призвести до сплеску відтоку жіночого населення з країни. Логіка деяких жінок буде працювати наступним чином: якщо після постановки на військовий облік панянку можуть призвати на службу до ЗСУ, нехай і в тилові частини, то де гарантія, що згодом вона не опиниться і на передовій? Поки ж усе це на рівні розмов, а тому потрібно чекати на оприлюднення хоча б законопроєкту щодо жінок і служби в ЗСУ.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Львівщині на трасі зіткнулися вантажівка та кросовер: троє постраждалих
03 травня 2024, 09:41
У Карпатах рятувальники допомогли травмованому туристу зійти з гори
03 травня 2024, 09:15
Російські війська завдали ракетного удару по Дніпропетровщині
03 травня 2024, 08:55
Росіяни вдарили ракетою по Миколаївському району
03 травня 2024, 08:29
За добу – понад 130 боєзіткненнь: Генштаб про ситуацію на фронті та втрати ворога
03 травня 2024, 08:07
єВідновлення: як отримати компенсацію за житло у разі втрати документів на право власності
03 травня 2024, 06:52
На столичній Троєщині врятували бобра, який заблукав серед багатоповерхівок
03 травня 2024, 05:29
Посол України в ООН натякнув, коли знищать Кримський міст
03 травня 2024, 05:00
У Житомирі викрили листоношу, яка привласнювала собі гроші з субсидій та пенсій
03 травня 2024, 04:44
Третій за тиждень: ССО знищили російський ЗРК "Бук" на Сумському напрямку
03 травня 2024, 04:15