UA | RU
11 грудня 2023, 17:38

Дерусифікація вулиць: як у регіонах борються з назвами на честь російських міст і постатей

Вже другий рік в українських містах та селах відбувається дерусифікація. Проте вулиць, які мають бути перейменовані, настільки багато, що цей процес, схоже, розтягнеться ще на певний час.
Вже другий рік в українських містах та селах відбувається дерусифікація. Проте вулиць, які мають бути перейменовані, настільки багато, що цей процес, схоже, розтягнеться ще на певний час.
Ілюстративне фото

RegioNews поцікавився, в яких містах останнім часом були змінені назви вулиць в рамках дерусифікації.

Процес дерусифікації розпочався в Україні фактично одразу після повномасштабного вторгнення росії. Десь він відбувався активніше, а десь — трохи повільніше. Отже, проаналізуємо, де і що перейменовували за останній час.

Запоріжжя

Наприклад, у Запоріжжі восени цього року було перейменовано майже 100 вулиць і загалом це стосувалося назв на честь різноманітних міст росії. Ще на початку осені у Запоріжжі були вулиці Новокузнецька, Оренбурзька та Іркутська. Тепер вони мають назви відповідно Володимира Українця, Отаманська та Юрія Шульте. Окрім цього, наприкінці вересня було перейменовано провулок Кузбаський, що тепер має назву Шахтарського. У свою чергу вулицю Бєлгородську перейменовано на Білоцерківську, а вулиця Армавірська вже має назву Мукачівської. Тепер у Запоріжжі є вулиця Січеславська, яка до жовтня цього року називалась Норільською.

Була в місті й вулиця Сибірська, що тепер має назву вулиця Гданська, а провулок Анадирський перейменовано на Канцерівський.

Дніпро

У Дніпрі з початку повномасштабного вторгнення росії дерусифіковано майже 250 вулиць. І тут ситуація схожа з тим самим Запоріжжям, де було багато вулиць на честь міст чи географічних назв росії. Так, у вересні вулицю Анапську перейменували на вулицю Світлодарську, а вулицю Архангельську — на Іркліївську. Була навіть у місті вулиця Грозненська, що тепер має назву Гуляйпільська.

Вулиця Омельницька дала нову назву колишній вулиці Забайкальській. Вулиця Курська була перейменована на вулицю Містечкову, а Липецька — на Фінську.

Харків

Схожа, як дві краплі води із Запоріжжям і Дніпром ситуація з перейменуванням вулиць у Харкові. Тут також були свої вулиці Мурманська, Хабаровська, Томська. Тепер вони відповідно називаються Затишна, Глухівська та Володимира Сосюри.

Вулицю Забайкальську перейменували на вулицю Леонтовича, а Новосибірську — на Хортицьку.

Вулицю Олександра Невського перейменовано на вулицю Заїківську.

Вінниця

У Вінниці після початку повномасштабної війни вже перейменували понад півтори сотні вулиць. Тепер у місті є вулиця Героїв поліції, адже саме поліцейські разом з іншими силовиками стали на захист країни після 24 лютого 2022 року. Раніше вулиця Героїв поліції називалась на честь російського поета Блока. А вулицю Воїнів-Інтернаціоналістів було перейменовано на вулицю Політехнічну. У свою чергу вулицю Декабристів було названо на честь Олекси Довбуша. На честь братів Котенків, які загинули, захищаючи Україну від повномасштабного вторгнення росії, названо вулицю, що раніше мала назву Кутузова. Була у Вінниці і вулиця Олександра Невського, але тепер вона називається на честь Вацлава Гавела.

Кропивницький

У цьому місті ситуація з перейменуванням ще до повномасштабного вторгнення була на високому рівні, адже протягом років місцеві депутати цілеспрямовано змінювали назви вулиць, які були пов’язані з комунізмом чи росією. Втім, станом на осінь цього року все ж були ще вулиці, які потребували перейменувань. Наприклад, у вересні вулиця Космонавта Попова змінила назву на вулицю Незалежності, а вулиця Павлова була перейменована на вулицю Петра Яцика — відомого канадського підприємця українського походження. Була у місті вулиця Цілинна, але тепер вона називається вулицею на честь Василя Марка — українського літературознавця.

Чернігів

Щодо Чернігова, то тут також відбувається своя боротьба з вулицями на честь усього російського. Наприклад, влітку у місті з’явилась вулиця Гулака-Артемовського — українського композитора. Раніше ця вулиця називалась Глинки.

Була у місті вулиця Олекси Десняка — радянського журналіста з Чернігівщини, який займав посаду редактора журналу "Жовтень". Тепер ця вулиця має назву на честь українського поета Василя Симоненка. Вулицю Некрасова перейменували на честь Євгена Калити — представника Чернігівської математичної школи.

Захід України

Якщо брати міста західноъ України, то, звісно, тут набагато менше вулиць, що мають назви, пов’язані з росією. Їх просто тут здебільшого перейменовували ще задовго до повномасштабного вторгнення рф. Проте деякі все ж залишалися. Наприклад, у Луцьку влітку було перейменовано вулицю Грибоєдова, яка тепер має назву Звитяжна. Була у Луцьку ще влітку цього року вулиця Пушкіна, але потім її перейменували на вулицю Святовасилівську. У свою чергу вулицю Кіндрата Рилєєва — російського поета — перейменували на честь Олександра Байдукова — заслуженого художника України.

У тому ж Львові ще до повномасштабного вторгнення було перейменовано багато вулиць, а тому назв, що пов’язані з росією чи російською імперією, було у місті не так і багато. Вже після 24 лютого 2022 року перейменували вулицю, що була названа на честь російського поета Рилєєва. Тепер вона має назву на честь українського фізика Івана Вакарчука, який також був багаторічним ректором Львівського університету. Була у Львові й вулиця на честь російського письменника Олександра Герцена, але її перейменували на честь українського композитора Ігоря Білозіра. Звісно, була у Львові перейменована і вулиця Чехова, що тепер має назву на честь патріарха Димитрія Яреми.

Київ

Якщо брати до аналізу столицю України, то масовий процес перейменування вулиць розпочався ще у 2014 році в рамках декомунізації. Втім, після повномасштабного вторгнення росії міські чиновники також взялися за дерусифікацію вулиць та різноманітних об’єктів. Наприклад, станом на липень 2023 року, за даними Київської міської ради, у столиці було перейменовано майже 600 різноманітних об’єктів. Причому лише третина були перейменовані в рамках декомунізації, а усі інші – в рамках дерусифікації. У Києві налічується близько 2800 урбанонімів: вулиці, провулки, площі, проспекти, узвози, бульвари, проїзди, шосе, набережні. Тобто, виходить, що з 2014 року у столиці назву змінила кожна п’ята вулиця. У 2022 році і до сьогодення у столиці також відбувається процес дерусифікації. Отже, проаналізуємо за районами, що за вулиці були перейменовані саме в рамках боротьби з усім російським після повномасштабного вторгнення рф.

Голосіївський район

Наприклад, вулиця Декабристів була перейменована на вулицю Братства тарасівців. Цю назву вулиця отримала на честь таємної політичної організації, яка боролася за визволення української нації з-під московського ярма. Вулиця Карла Маркса була перейменована на честь німецького поета і драматурга Йоганна Вольфганга Ґете.

Вулицю Кронштадтську перейменували на честь Володимира Рибака — Героя України посмертно. Його у 2014 році проросійські терористи закатували до смерті на Донбасі.

Деснянський район

Тут вулицю Біломорську перейменували на честь активістки з Херсонщини Катерини Гандзюк, яка загинула внаслідок нападу у 2018 році. Також у районі з’явилась вулиця Олексія Курінного — вченого-юриста та експерта з розвитку української мови. До перейменування ця вулиця мала назву Карла Маркса.

Вулицю Кузбаську перейменовано на Латвійську, а Магнітогорську на честь Якова Гніздовського — американського художника українського походження. Один із найдовших проспектів у Деснянському районі — Володимира Маяковського — ще з минулого року носить назву Червоної Калини.

Дніпровський район

Минулого року депутати Київради перейменували бульвар Праці, що тепер має назву на честь українського письменника Івана Котляревського. Також у Дніпровському районі до минулого року було багато вулиць з російськими географічними назвами. Наприклад, провулок Таганрозький перейменовано на провулок Скадовський на честь міста у Херсонській області, а вулицю Таганрозьку було названо на честь Волинського та Галицького князя Любарта. Провулок Астраханський тепер носить назву на честь Князя Ярополка Святославича, а вулицю Челябінську було перейменовано на честь українського письменника Пантелеймона Куліша.

Святошинський район

У Святошинському районі вже є вулиця Українського відродження. Раніше вона мала назву Бударіна. На території району також було багато назв на честь радянського поета Самуїла Маршака. Тому було перейменовано вулицю Маршака на честь видатного київського купця Йосипа Маршака. Провулок Маршака тепер має назву Комерційного, а провулок Маршака 2-й — на честь Сім’ї Тарасевичів — видатних українських граверів. І провулок Маршака 3-й тепер має назву Ювелірного.

Солом’янський район

Були в цьому районі до 2022 року вулиці з російськими географічними назвами. Наприклад, провулок Московський тепер має назву на честь українського актора театру та кіно Павла Лі, який був у територіальній обороні і загинув у березні 2022 року біля Ірпеня. Провулок Донський тепер має назву Караїмський на честь караїмів — одного з корінних народів України.

З минулого року у Солом’янському районі є вулиця Сім’ї Бродських — відомих київських меценатів. Раніше ця вулиця мала назву Смоленської. Вулиця Пітерська тепер називається Лондонською, а Новгородська — Новгород-Сіверською на честь міста на Чернігівщині.

На честь Романа Ратушного перейменовано вулицю Волгоградську. Роман Ратушний був відомим київським громадським діячем, який захищаючи Україну, загинув біля Ізюму.

Оболонський район

Вулицю Клари Цеткін минулого року було перейменовано на вулицю Дніпровської Чайки, а вулицю Мічуріна — на Микільсько-Хутірську.

Також у цьому районі до минулого року було дві вулиці названі на честь радянських маршалів. Так була перейменована вулиця Маршала Тимошенка на честь українського політичного діяча та дисидента Левка Лук’яненка, а вулиця Маршала Малиновського тепер має назву на честь Героїв полку "Азов".

Печерський район

Як не дивно, але до 2022 року у Печерському районі була вулиця Московська, яку було перейменовано на вулицю Князів Острозьких. Також у цьому районі був Тверський тупик, що тепер має назву Фортечний тупик.

З’явилась тут вулиця названа на честь українського військового, Героя України генерала Кульчицького, який загинув біля Слов’янська, захищаючи Україну. Раніше ця вулиця мала назву Олександра Матросова.

Подільський район

Був у цьому районі навіть провулок Тагільський, який тепер має назву провулок Бойківський на честь бойків – етнографічної групи українців. А вулицю Ростовську перейменували на вулицю Луцьку. З’явився і провулок Кузьми Скрябіна. Так тепер називається колишній провулок Олександра Бестужева.

Шевченківський район

В рамках дерусифікацій також минулого року було перейменовано багато вулиць в одному з центральних районів столиці — Шевченківському.

Наприклад, вулицю Грозненську перейменовано на вулицю Ічкерську. Саме так депутати Київради вирішили віддячити чеченським добровольцям, що воюють на боці України.

Є у Шевченківському районі і вулиця Ґолди Меїр — колишнього прем’єр-міністра Ізраїлю. Ця політикиня була уродженкою Києва. Раніше вулиця Меїр називалась Краснодарською.

Отже, як бачимо, процес дерусифікації у містах Україні відбувається, але виявляється, що навіть двох років не вистачає чиновникам, щоб повністю викорінити усе російське з назв вулиць чи проспектів. Адже як би там не було, а в деяких містах ще досі залишаються вулиці, які названі на честь того, що так чи інакше пов’язане з росією.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Російські війська завдали ракетного удару по Дніпропетровщині
03 травня 2024, 08:55
Росіяни вдарили ракетою по Миколаївському району
03 травня 2024, 08:29
За добу – понад 130 боєзіткненнь: Генштаб про ситуацію на фронті та втрати ворога
03 травня 2024, 08:07
єВідновлення: як отримати компенсацію за житло у разі втрати документів на право власності
03 травня 2024, 06:52
На столичній Троєщині врятували бобра, який заблукав серед багатоповерхівок
03 травня 2024, 05:29
Посол України в ООН натякнув, коли знищать Кримський міст
03 травня 2024, 05:00
У Житомирі викрили листоношу, яка привласнювала собі гроші з субсидій та пенсій
03 травня 2024, 04:44
Третій за тиждень: ССО знищили російський ЗРК "Бук" на Сумському напрямку
03 травня 2024, 04:15
Мешканець Запорізької області відкрив "бізнес" із продажу гранатометів та гранат
03 травня 2024, 03:19
1000 доларів за виїзд: на Одещині прикордонник допомагав ухилянтам втекти за кордон
03 травня 2024, 02:17