UA | RU
17 листопада 2023, 17:47

Нововведення для майбутніх водіїв: Як отримати посвідчення в нових реаліях і скільки це коштує

Днями для українців, які збираються отримати водійське посвідчення, з’явилась гарна новина — вже не потрібно буде ходити до автошколи аби скласти теоретичний іспит для подальшого отримання права керування транспортними засобами.
Днями для українців, які збираються отримати водійське посвідчення, з’явилась гарна новина — вже не потрібно буде ходити до автошколи аби скласти теоретичний іспит для подальшого отримання права керування транспортними засобами.
Фото: dduvs.in.ua

RegioNews розбирався, що зміниться для майбутніх водіїв і чи буде це корисно для них.

Які зміни очікуються

Отже, Кабмін затвердив порядок, що дозволяє складати теоретичний іспит для отримання водійського посвідчення, без обов’язкового навчання в автошколі. До затвердження цього порядку без довідки про те, що потенційний водій відвідував теоретичні заняття в автошколі, його не допускали до здачі іспиту у сервісних центрах МВС.

Тепер можна буде обирати: вивчати правила дорожнього руху в автошколі або робити це самостійно вдома. Після опанування теорії для складання теоретичного іспиту потрібно буде звернутися до будь-якого сервісного центру МВС. Причому, дану послугу у майбутньому обіцяють зробити доступною навіть у Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Усі ці нововведення стосуватимуться також проєкту "Автошколи для осіб з інвалідністю". Він призначений, зокрема, і для українських захисників, які отримали поранення на фронті. На думку чиновників з МВС, вивчення правил дорожнього руху без прив’язки до автошколи, може полегшити для людей з інвалідністю сам процес отримання водійських прав.

Почніть з медкомісії

Згідно з алгоритмом дій для отримання посвідчення водія, у Головному сервісному центрі радять для початку обрати автошколу для теоретичної підготовки. Важливо, що це має бути акредитований заклад.

Проте з огляду на новий порядок, затверджений Кабміном, якщо потенційний водій хоче сам вивчати правила дорожнього руху, до автошколи на теорію записуватися не потрібно.

Втім, якщо все ж обираєте теоретичне навчання в автошколі, слід для початку отримати медичну довідку 083/о щодо придатності до керування транспортним засобом. Та якщо будете вивчати теорію вдома, довідка все одно згодом знадобиться, адже до теоретичного іспиту в сервісному центрі МВС без неї не допустять. Тому першим кроком все ж має бути проходження медичної комісії.

Довідку видають або в державних закладах охорони здоров’я, або ж у приватних лікарнях, але в такому випадку варто поцікавитися чи має заклад усі необхідні ліцензії для роботи. Загалом так звана "водійська медкомісія" включає проходження наступних лікарів: окуліста, невропатолога, отоларинголога, хірурга. Наостанок ще відвідують терапевта. Також мають бути сертифікати психіатра та нарколога, але якщо це приватна лікарня, то такі сертифікати зазвичай можна отримати на місці. Наприклад, більшість приватних лікарень пропонують пройти "водійську медкомісію" за 400-500 гривень. Якщо ж проходите медкомісію у державних закладах охорони здоров’я, то про сертифікати від нарколога та психіатра потрібно подбати заздалегідь.

До речі, для того, щоб відновити водійське посвідчення, на період дії воєнного стану не потрібно проходити медичну комісію. Хоча раніше це вимагалось. Відповідні зміни були внесені з початком повномасштабної війни, адже багато українців втратили свої водійські посвідчення і щоб швидко їх відновлювати у сервісних центрах МВС, було вирішено скасувати надання медичних довідок від водіїв.

Підготовка до теорії

Після проходження медичної комісії можна йти до автошколи для прослуховування теоретичного курсу. Після цього в автошколі мають видати спеціальну довідку про проходження теорії і вже з нею слід направлятися до одного з сервісних центрів МВС, де і скласти теоретичний іспит. Якщо ж опанували теоретичний курс самостійно також потрібно йти здавати іспит в сервісному центрі.

Якщо брати до уваги проходження теорії у автошколі, то вартість складе близько 6-7 тисяч гривень за увесь курс. Зазвичай потрібно навчатися 2-2,5 місяці, але бувають курси, що тривають 1 місяць. Загалом теоретичний курс складає більше 60 годин. Графік теж можна підібрати такий, щоб влаштовував майбутнього водія.

На іспит в сервісному центрі МВС слід взяти паспорт, копію ідентифікаційного коду, медичну довідку щодо придатності до керування транспортним засобом. Перед тим, як потенційного водія допустять до складання теоретичного іспиту, потрібно внести до каси сервісного центру 13 гривень. На складання іспиту відводиться 20 хвилин і потрібно відповісти на 20 питань. Допускається дві помилки, щоб іспит був зарахований. В разі успішного складання теорії її результат буде дійсний протягом одного року. Тобто, у майбутнього водія є цілий рік, щоб зробити наступний крок для отримання водійського посвідчення – запису на практичний курс до автошколи.

Практичне навчання

Для практичної підготовки, маючи на руках довідку з сервісного центру МВС про вдале складання теоретичного іспиту, шукайте акредитовану автошколу. У середньому вартість одного практичного заняття, а це фактично рух дорогами загального користування, складає близько 600 гривень. Зазвичай автошколи пропонують пройти 40 таких занять, але можна брати і більше, щоб, як кажуть, закріпити навички. Таким чином, вартість практичних занять у автошколі складе мінімум 24 тисячі гривень.

До речі, практичний курс можна проходити, як у тій автошколі, де і проходили теоретичний курс, або ж обрати інший заклад. Після проходження практичного курсу в автошколі майбутньому водієві потрібно буде здати внутрішній іспит у цьому закладі. Якщо іспит складений вдало, видається спеціальна довідка, що буде дійсна протягом двох років. Вже з цією довідкою слід йти до будь-якого сервісного центру МВС, щоб скласти вже фінальний іспит з керування транспортним засобом. Знову ж таки вартість складання такого іспиту становить 13 гривень.

Якщо іспит з керування транспортним засобом складений вдало, у сервісному центрі МВС видається водійське посвідчення. До речі, за видачу потрібно заплатити 311 гривень — 285 гривень за бланк і 26 гривень за саму послугу. Перше водійське посвідчення дійсне протягом двох років.

Отже, нові зміни, які дозволяють не проходити теоретичний курс у автошколі для деяких потенційних водіїв дійсно будуть на користь, адже таким чином можна зекономити близько 6-7 тисяч гривень, які варто сплачувати за відвідування теоретичних курсів. Втім, не слід забувати і про те, що у автошколі все ж викладають професійні інструктори, які не тільки начитують теоретичний курс, але й роз’яснюють усі тонкощі теорії. Тому для тих, хто не впевнений в самостійному опануванні теоретичного курсу, все ж доведеться скористуватися послугами автошколи. З іншого боку без практичних занять у автошколі обійтися ніяк неможливо, а це вже коштує близько 24 тисяч гривень.

Тобто, для того, щоб пройти і практичний курс у автошколі, і прослухати теоретичний курс, потрібно викласти більше 30 тисяч гривень. Саме тому більшість майбутніх водіїв, можна припустити, будуть економити саме на теорії, вивчаючи її самостійно вдома.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
На Полтавщині лунатимуть постріли: цивільних просять зберігати спокій
02 травня 2024, 12:38
Перший Саміт миру для України розпочне майбутній мирний процес — ОП
02 травня 2024, 12:19
Внаслідок ракетного удару по Одесі пошкоджена пожежна частина
02 травня 2024, 12:07
Смертельна ДТП на Київщині: двоє загиблих та троє постраждалих
02 травня 2024, 11:44
На Великдень на Запоріжжі посилять заходи безпеки: що потрібно знати
02 травня 2024, 11:41
У Харкові пролунали вибухи: росіяни атакують область КАБами
02 травня 2024, 11:24
Обстріли Донеччини: росіяни вбили 4 та поранили 8 мирних мешканців
02 травня 2024, 11:16
На Харківщині трактор підірвався на міні, в інший – влетів дрон
02 травня 2024, 10:57
На Миколаївщині уламки збитої ракети Х-59 пошкодили транспортну інфраструктуру
02 травня 2024, 10:26
Транспортний колапс: у Чернігові на маршрути не вийшли автобуси
02 травня 2024, 09:58