UA | RU
25 жовтня 2023, 17:32

Суцільні руїни та спалена техніка: що відбувається на фронті біля Авдіївки

Авдіївка внаслідок російських обстрілів перетворилася на місто-привид, там не залишилося жодного вцілілого будинку. Однак, у місті досі продовжують перебувати люди
Авдіївка внаслідок російських обстрілів перетворилася на місто-привид, там не залишилося жодного вцілілого будинку. Однак, у місті досі продовжують перебувати люди

Як повідомляє RegioNews, за останній тиждень ситуація у районі Авдіївки загострилася. Російські війська не залишають спроб захопити місто.

Яка зараз ситуація у місті

Російські загарбники не припиняють спроб оточити Авдіївку та проводять штурми з південного та північного напрямків. При цьому українські військові відбили всі атаки противника.

До того ж ворожі масовані обстріли не припиняється ані вдень, ані вночі. Війська РФ для атак застосовують усе наявне озброєння.

Наразі в Авдіївці, за даними місцевої влади, залишається приблизно 1599 людей.

"Тут під безперервними ударами російської авіації та артилерії, вже не знайти жодного цілого будинку. У напівоточеному місті залишається близько півтори тисячі місцевих мешканців, з деякими ми поспілкувались, і майже кожного дня втрати є серед мирних людей", - розповів журналіст Юрій Бутусов.

Він додав, що у дуже важких умовах Авдіївку захищають "справжні Рекси - воїни 110-механізованої бригади".

Працівники ДСНС допомагають жителям під час евакуації з міста. Рятувальники закликають містян евакуюватися, щоб зберегти своє життя.

"У місті досі лишаються цивільні мешканці, які ще не наважились покинути рідні домівки. Щодня армія РФ знищує Авдіївку, обстрілюючи мирних громадян з артилерії та активно використовуючи авіацію", - йдеться в повідомленні ДСНС.

Про втрати росіян у "м'ясних штурмах" Авдіївки

Як повідомив речник Об'єднаного пресцентру сил оборони Таврійського напрямку Олександр Штупун, у районі міста Авдіївки Донецької області тривають запеклі бої з російськими окупантами, які посилають на штурм значну кількість живої сили в пішому строю. Останніми днями під час "м’ясних штурмів” ворог втрачає понад 750 солдатів на добу.

"Ворог продовжує атаки і в пішому строю, поки що в них є заряд, але ми працюємо над цим. Усі наші сили і засоби знищують ворога, і сподіваюся, що скоро все стабілізується", – сказав Олександр Штупун.

Речник сил оборони запевнив, що українські захисники ефективно "проріджують лави окупантів, спускають їх із бронетехніки на землю".

Олександр Штупун зауважив, що останніми днями спостерігається тенденція до збільшення загальних втрат противника в живій силі – понад 750 осіб на добу.

"Медичні заклади Донецька та прилеглих населених пунктів переповнені пораненими військовими ворога", – зазначив він, додавши, що налякані такими втратами окупанти відмовляються йти в бій.

Водночас представник Головного управління розвідки Міноборони Андрій Юсов заявив, що росіяни втратили під Авдіївкою понад 60 одиниць техніки. Однак ці цифри можуть бути більшими.

"Це не остаточні цифри і втрати, вочевидь, можуть бути і більшими у загарбників і в техніці, і в живій силі. Якщо говорити про Авдіївський напрямок, то втрати загарбників там відчутні. Вони не виправдані з точки зору поставлених завдань і отриманих результатів", - заявив Юсов.

Він назвав намагання росіян "взяти" Авдіївку "політичним завданням". За його словами, окупанти для виконання політичної мети готові піти на великі втрати як серед військ, так і серед техніки.

Начальник Авдіївської МВА про бої за місто

Начальник Авдіївської міської військової адміністрації Віталій Барабаш заявив, що російські війська не припиняють штурми в районі Авдіївки Донецької області, попри божевільні втрати в живій силі та техніці

За його словами, тривають запеклі бої, було зафіксовано багато обстрілів та бомбардувань авіацією.

"Стрілецькі бої не затихають цілодобово. Росіяни кидають великі сили з піхотою та бронетехнікою, втрати у них божевільні, але це їх не зупиняє, штурми продовжуються. Лізуть як скажені, десятками лягають і через деякий час йдуть знову. Їх дуже багато", - розповів Барабаш.

Він також додав, що останніми днями ворог став застосовувати менше бронетехніки через підвищення вологості.

За його словами, росіяни артилерією та авіанальотами атакують не тільки саме місто, а й громади поряд. Завдають удари по школах.

"Ми чуємо цілодобово стрілецькі бої, вони гатять із всього, що у них є. Умовне затишшя, яке ми спостерігали декілька днів, поновилося - збільшилася кількість ракетних ударів, авіаційних нальотів. І не тільки по території нашої громади”, - наголосив Віталій Барабаш.

За словами голови МВА, за таких темпів Авдіївка за 2-3 тижні перетвориться на повністю зруйновану Мар'їнку.

Він розповів, що із загостренням бойових дій в Авдіївку припинили постачання гуманітарної допомоги, її вистачить ще на 2-3 місяці. Наразі у місті залишається 1599 мешканців.

"Вперше за 2 тижні активізації російських обстрілів, вдалося завезти хліб. Водночас евакуація не припиняється, бо ворог перетворює місто на суцільну руїну. За таких темпів обстрілів Авдіївка за 2-3 тижні перетвориться на Мар'їнку (інше зруйноване окупантами місто на Донеччині), – констатує Віталій Барабаш.

За словами голови МВА, попри масовані обстріли, евакуація з міста триває.

В ГУР пояснили важливість Авдіївки

Місто Авдіївка є воротами у Донецьк та до всієї Донецької області. Попри складнощі, Сили оборони України завдають російським загарбникам великих втрат у живій силі та техніці. Про це заявив представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов в інтерв'ю "Еспресо".

За його словами, ситуація на Авдіївському напрямку складна, однак українські військові стримують атакуючі дії російських загарбників. Завдяки цьому окупанти не можуть досягнути поставлених завдань та повертаються до тактики так званих "м'ясних" штурмів, втрачаючи багато техніки та людей.

"Разом з тим, окрім власне тих дій, які йдуть з боку ворога, українські Сили безпеки і оборони продовжують активні дії, продовжують звільняти територію і просуваються, в тому числі, на окремих ділянках фронту згідно з загальним планом та задумом. Авдіївка - це по суті ворота в Донецьк, ворота на звільнення української Донеччини", - підкреслив Юсов.

Представник ГУР додав, що зараз навколо Авдіївки відбувається чергове загострення, але війська РФ не можуть реалізувати свої плани.

Він також зазначив, що оборона кожного українського населеного пункту важлива, тому що повертати набагато важче, ніж тримати оборону, але Авдіївка справді має значення.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Росіяни посилили атаки на Авдіївському напрямку: Генштаб про ситуацію на фронті та втрати окупантів
02 травня 2024, 08:12
Зеленський провів кадрові перестановки в обласних управліннях СБУ
02 травня 2024, 07:20
Кількість постраждалих від ракетної атаки по Одесі зросла до 14: фото та відео з місця влучання
02 травня 2024, 06:24
Працівника запорізького ТЦК судитимуть за незаконну мобілізацію автомобілів
02 травня 2024, 05:10
7000 доларів за місце другого водія: на Львівщині викрили схему виїзду ухилянтів за кордон
02 травня 2024, 04:30
Зарубав сокирою та хотів спалити: на Житомирщині чоловік жорстоко вбив матір
02 травня 2024, 03:45
На Херсонщині пілоти дронів знищили вантажівки, станцію РЕБ та польовий склад росіян
02 травня 2024, 03:00
Втеча 8 чоловіків за кордон за 2,5 млн грн: на Буковині затримали "бізнесмена"
02 травня 2024, 02:18
На Дніпропетровщині жінка посварилася з цивільним чоловіком і вдарила його ножем
02 травня 2024, 01:53
Через ворожі міни в Україні загинули майже 300 людей
02 травня 2024, 01:27