UA | RU
11 жовтня 2023, 16:00

Обшуки у мера Мукачева: Чи втратить клан Балог свій вплив на Закарпатті?

Напередодні правоохоронці провели обшуки в мера Мукачева Андрія Балоги – сина впливового українського політика та бізнесмена Віктора Балоги. За словами правоохоронців, очільник міста імовірно причетний до масштабної корупційної схеми. Але кримінальна справа проти представника дуже впливового на Закарпатті клану Балог має і великий політичний підтекст
Напередодні правоохоронці провели обшуки в мера Мукачева Андрія Балоги – сина впливового українського політика та бізнесмена Віктора Балоги. За словами правоохоронців, очільник міста імовірно причетний до масштабної корупційної схеми. Але кримінальна справа проти представника дуже впливового на Закарпатті клану Балог має і великий політичний підтекст
фото: Андрій Балога/Facebook

Служба безпеки України та Національне антикорупційне бюро зранку 10 жовтня провели обшуки в міського голови Мукачева Андрія Балоги, в приміщеннях міськради, у голови Мукачівської районної ради Михайла Ланьо та в низці компаній. Чиновників підозрюють у організації корупційної схеми при продажі 3 га комунальної землі навколо місцевого стадіону "Авангард".

За даними ЗМІ, при продажі вартість ділянки землі занизили в декілька разів, через що бюджет міста недоотримав 100 млн грн. Більше того, перемогла компанія ТОВ "Універсал-М", до якої має відношення Михайло Ланьо, більш відомий на Закарпатті як кримінальний авторитет "Блюк".

Серед власників компанії також називають – почесного консула Словаччини в Ужгороді, бізнесмена та екс-депутата Олега Адамчука, а також екс-депутата Закарпатської обласної ради Олексія Баранка, у яких, за даними журналіста Віталія Глагола, так само пройшли обшуки.

Звісно, Андрій Балога усі звинувачення рішуче відкидає і вже заявив у соцмережі, що продаж комунальної земельної ділянки навколо стадіону "Авангард" здійснювався на цілком законних підставах. Балога сподівається, що слідчі це підтвердять.

Втім, корупційний скандал на Закарпатті – далеко не перший, який збурює українську регіональну політику. Вже кілька мерів обласних центрів отримали вироки чи підозри у корупції та один за одним залишилися без своїх посад. Це – колишній міський голова Чернігова Владислав Атрошенко, екс-мер Полтави Олександр Мамай, відсторонений на два місяці керівник Сум Олександр Лисенко. Тож аж ніяк не виключено, що й Андрія Балогу чекатиме аналогічна доля.

Але Андрій Балога має на Закарпатті дуже сильні політичний позиції, в основному завдячуючи своїй впливовій родині. Його батько, Віктор Балога, старожил української політики: зараз позафракційний народний депутат, до цього також був нардепом кількох скликань, свого часу очолював Секретаріат Президента та Закарпатську ОДА, був мером Мукачева, а кілька років тому передав синові свої партію "Єдиний центр", яку перейменували в "Команду Андрія Балоги".

Дядько Андрія Іван Балога – підприємець, депутат двох скликань та екс-голова Закарпатської облради. Ще один дядько Павло Балога – екс-нардеп. Дружина Андрія Балоги Едіта – племінниця колишнього міністра оборони України Валерія Гелетея.

Також чинним народним депутатом з групи "Довіра" є двоюрідний брат Віктора, Івана і Павла Балог – Андрій Петьовка. Правда, стосунки між ним і братами Балогами останнім часом дещо напружені.

Таким чином, корупційні звинувачення проти Андрія Балоги це потужний удар не лише по молодому закарпатському політику, а одразу по всьому клану. Інше питання, чим ця кримінальна справа закінчиться і чи зможе вона відчутно послабити вплив родини Балог на політичні процеси на Закарпатті. Останнє, вочевидь зіграло б на руку закарпатській "Слузі народу", позиції якої в області не домінуючі.

В облраді "слуги" набрали 17,4% голосів, посівши друге місце після місцевої партії "Рідне Закарпаття", яке набрало 17,7% голосів. "Рідне Закарпаття" сформоване чотирма нардепами від Закарпаття, серед яких і родич Балог Василь Петьовка.

В той же час партія "Батьківщина" набрала 12,6% голосів, партія угорців Закарпаття 11,6%, а партія родини Балог "Команда Андрія Балоги" – 10,8%. Серед мерів великих міст регіону також немає представників "слуг народу".

Тож у послабленні клану Балог як конкуруючої сили "слуги" явно зацікавлені, втім кримінальне переслідування за корупцію важливого представника цієї сім'ї такого послаблення ще не гарантує. В політичному плані Закарпаття практично завжди було певною мірою відособленим. Місцеві еліти хоч і готові співпрацювати з центром для збереження свого впливу, однак повністю розчинитися в якійсь загальноукраїнській політичній силі аж ніяк не готові. Головну роль на Закарпатті завжди відігравали саме місцеві політичні рухи, та й Балоги політично пережили уже кілька складних епох української історії, принципово не втративши своїх позицій в рідному регіоні.

Враховуючи як багато кримінальних справ проти закарпатських політиків та посадовців різного калібру уже загубилося десь у шухлядах слідчих, збити з політичної орбіти клан Балог буде дуже і дуже непросто.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29
Окупанти атакували Дніпропетровщину дронами, загорівся приватний будинок
28 квітня 2024, 14:55
Серйозна ДТП біля Львова: легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49