UA | RU
28 серпня 2023, 18:10

На Житомирщині загинули три пілоти, серед них легендарний Джус. Усе, що відомо про зіткнення L-39

25 серпня в небі над Житомирщиною під час виконання бойового завдання зіткнулись екіпажі двох навчально-бойових літаків L-39, внаслідок чого загинуло троє пілотів 40-ї бригади тактичної авіації повітряного командування "Центр" Повітряних Сил ЗС України. Серед загиблих пілотів був відомий льотчик-винищувач Андрій Пільщиков з позивним "Джус"
25 серпня в небі над Житомирщиною під час виконання бойового завдання зіткнулись екіпажі двох навчально-бойових літаків L-39, внаслідок чого загинуло троє пілотів 40-ї бригади тактичної авіації повітряного командування "Центр" Повітряних Сил ЗС України. Серед загиблих пілотів був відомий льотчик-винищувач Андрій Пільщиков з позивним "Джус"
фото: Офіс генпрокурора

Під час повномасштабного російського вторгнення кожен з загиблих пілотів був залучений до виконання повітряних операцій із захисту України, в тому числі тактичних завдань на Східному та Запорізькому напрямках, передає RegioNews.

У Державному бюро розслідувань констатували, що зіткнулися літаки під час виконання бойового завдання неподалік від Житомира. Згодом стало відомо, що в селі Сінгури. Борти впали на городах людей, однак ніхто не постраждав серед цивільних.

Було розпочато кримінальне провадження за цим фактом. Попередня кваліфікація – стаття 416 Кримінального кодексу України. У ній йдеться про порушення правил польотів чи підготовки до них.


Повітряні сили назвали імена загиблих пілотів

Серед загиблих – майор В’ячеслав Мінка, майор Сергій Проказін та капітан Андрій Пільщиков "Джус".

Фото: Бригада тактичної авіації м. Васильків

Майор В’ячеслав Мінка (мешкав на Київщині). Повернувся в авіацію у 2015 році, коли російський агресор напав на Україну. З початком повномасштабного вторгнення мав понад 200 годин нальоту. Був досвідченим пілотом бригади, технічно підготовленим. Знався на різних типах літаків, значну частину служби присвятив інструкторській справі.

Фото: Бригада тактичної авіації м. Васильків

Майор Сергій Проказін (проживав на Полтавщині). 24 роки життя присвятив авіації: від льотчика – до заступника командира бригади. З 2022 року мав понад 100 годин бойових польотів. Побратими згадують його непересічну посмішу, щирість, вміння прийти на допомогу у непростих ситуаціях.

Фото: Бригада тактичної авіації м. Васильків

Капітан Андрій Пільщиков (родом з Харкова), позивний "Juice”. 8 років життя присвятив авіації. З початком великої війни мав понад 500 годин нальоту. Зокрема, під час виконання бойових завдань в складних умовах обстановки. Здобув низку державних та відомчих нагород. Був мужнім, принциповим, безкомпромісним, завжди до кінця відстоював власну думку, активно виступав у західних медіа, зокрема в питанні надання Україні сучасних літаків F-16.

Зеленський відреагував на авіакатастрофу

26 серпня президент України Володимир Зеленський прокоментував авіакатастрофу у Житомирській області.

Володимир Зеленський зазначив, що розслідування триває.

"Деталі говорити зарано. Звичайно, будуть зʼясовані всі обставини. Звичайно, Україна ніколи не забуде кожного, хто захищав вільне небо України”, – сказав Зеленський.

Президент також висловив співчуття рідним та близьким загиблих.

"Троє льотчиків загинули. Серед них Андрій Пільщиков, позивний – Джус. Український офіцер, один із тих, хто дуже допомагав нашій державі. Дуже! Мої співчуття рідним та близьким, усім, хто знав хлопців”.

Ігнат про розслідування авіакатастрофи

Терміни розслідування авіакатастрофи у Житомирській області поки невідомі. Воно може тривати до пів року.

Ігнат зазначив, що внаслідок авіакатастрофи загинули троє пілотів. За його словами, два навчально-бойові літаки L-39, які зіткнулися під Житомиром, виконували бойове завдання, визначене керівництвом бригади. На жаль, завершити завдання не вдалося.

Ігнат наголосив, що фахівці проведуть розслідування авіакатастрофи.

"Повітряні сили надали всі матеріали, щоб з'ясувати, що сталося, і щоб у подальшому уникнути таких жахливих подій", - сказав речник.

Ігнат додав, що терміни проведення розслідування поки невідомі. Як пояснив речник, Повітряні сили мають лабораторії, де фахівці встановлюють причини та обставини аварій.

"По-різному працюють державні комісії. Зазвичай у нас є спеціальна лабораторія, де є вузьконаправлені фахівці, які по ланцюжку розкладають кожну деталь літака, щоб з'ясувати, що сталося. Більше інформації, звичайно, є у бортових самописцях, які мають записи радіообміну. Різні терміни бувають, навіть до пів року затягується розслідування", - пояснив Ігнат.

Також Ігнат розповів про пілота Андрія (Джуса) Пільщикова, який загинув у авіакатастрофі 25 серпня в Житомирській області.

"Джус розповідав мені геть про все на світі, що стосується авіації та зенітно-ракетних військ, писав тисячі повідомлень у месенджери. Дивно, але я вже якось звик до його прискіпливих зауважень", - каже Ігнат.

Речник Повітряних сил наголосив, що Андрій Пільщиков був не просто пілотом, а "молодим офіцером із мегазнаннями та мегаталантом".

За його словами, Джус був "рушієм реформ" в авіації Повітряних сил, брав участь у багатьох проєктах, а його ідеї "давали неймовірний результат".

"Майор Андрій Пільщиков присвятив своє коротке, але дуже яскраве життя бойовій авіації, він марив F-16 в українському небі! І він зробив величезну роботу щодо цього питання", - зауважив Ігнат.

Торік у США пілот зустрічався з американськими урядовцями, розповідав про нагальні потреби Повітряних сил, перебував на постійному зв’язку з каліфорнійськими пілотами, а також був "головним рушієм" адвокаційної групи із просування багатьох рішень щодо винищувачів F-16, пригадує речник ПС ЗСУ. За його словами, Пільщиков дав десятки інтерв’ю західним медіа, де говорив про потреби України у війні.

"Ви навіть уявити не можете, як він хотів літати на F-16… І коли американські літаки уже фактично на горизонті, він на них не політає… Але за нього це зроблять його побратими, вони завзято воюватимуть за всіх пілотів, яких забрала ця клята війна!" - наголосив Ігнат.

Слідство розглядає три версії авіакатастрофи

Радниця з комунікації Державного бюро розслідувань Тетяна Сап’ян заявила, що слідство вивчає три можливі версії авіатрощі на Житомирщині. Для того, щоб довести одну з них, необхідно проводити низку експертиз, які займають певний час.

До розслідування долучили співробітників Генерального штабу ЗСУ і командування Повітряних сил.

"Щодо можливих версій. Ви зазначали, що передня кваліфікація - це порушення правил польотів або підготовка до них. І за це дійсно є в Кримінальному кодексі покарання. Але також наразі слідством будуть розглядатися версії такі як: технічна несправність літаків, помилка пілотів, і третя версія - порушення при організації здійснення польотів", - сказала вона.

Сап'ян додала, що для того, аби довести одну з версій, потрібно провести чимало експертиз, які не робляться за один день. Сюди входять і судово-медичні експертизи, і експертизи з дешифрації чорних скриньок. Загалом йдеться про комплексну судову авіаційно-технічну експертизу.

"Розраховуємо на те, що саме ці експертизи дадуть розуміння слідству як це відбулося. Але ми розуміємо, що від 25 числа до сьогоднішнього дня пройшло трішки часу. І зараз, за попередньо встановленими обставинами, катастрофа відбулася внаслідок зіткнення двох літаків при здійсненні маневру розвороту. Це важливо. Ми отримали від слідчих свіжу інформацію, яка доповнює наш інформаційний простір", - сказала вона.

Жителі села Сінгури на Житомирщині, де в результаті зіткнення двох літаків загинуло троє пілотів, розповіли про авіатрощу, яку бачили на власні очі.

Про це йдеться у відео, яке надала українська служба "Радіо Свобода".

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У Львові жінка посеред міста намагалася порізати собі вени
02 травня 2024, 22:08
Росіяни накрили "Градами" село на Донеччині, загинула 12-річна дитина
02 травня 2024, 21:06
У 115 бригаді відповіли на звинувачення у провалі оборони у Очеретиному
02 травня 2024, 20:46
За добу на фронті відбулося понад 100 бойових зіткнень: найгарячіше на Авдіївському напрямку
02 травня 2024, 20:08
Росіяни обстріляли Нову Балку на Херсонщині, поранений місцевий житель
02 травня 2024, 19:39
Росія вдарила бомбами по Дергачах: під час атаки постраждали 8 дітей та чоловік
02 травня 2024, 19:25
Обстріли Дніпропетровщини – пошкоджено житлові будинки, автомобілі та гімназію
02 травня 2024, 19:18
РФ била по Харківщині ракетами та дронами: 2 цивільних отримали поранення, є руйнування
02 травня 2024, 18:56
Проблема хрущовок в Україні: Шуляк сказала, які варіанти рішення розглядають у Верховній Раді
02 травня 2024, 18:49
Артилеристи показали, як "Запорізька Січ" нищить окупантів на Донеччині
02 травня 2024, 18:20