UA | RU
17 серпня 2023, 12:00

Декриміналізація порноконтенту: Що зміниться в Україні в разі прийняття закону

Днями інформаційний простір України розірвала звістка про те, що народні депутати планують декриміналізувати порноіндустрію в Україні.
Днями інформаційний простір України розірвала звістка про те, що народні депутати планують декриміналізувати порноіндустрію в Україні.

Відповідний законопроєкт у своєму Telegram опублікував народний депутат Ярослав Железняк. Проєкт закону днями мають зареєструвати у Верховній Раді. Над його створенням працювала робоча група спільно з парламентським Комітетом правоохоронної діяльності, різноманітними державними органами, Офісом ефективного регулювання BRDO та іншими громадськими організаціями.

RegioNews розбирався в чому суть запропонованих змін і як на українському суспільстві відобразиться прийняття нового закону.

Які зміни чекають Кримінальний кодекс

Для початку слід розібратися, які кардинальні зміни очікуються. Йдеться про внесення змін до двох статей Кримінального кодексу України, а саме — стаття №301 "Ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів" і стаття №302 "Створення або утримання місць розпусти і звідництво".

На сьогодні в Україні під кримінальну відповідальність підпадає ввезення або виготовлення матеріалів порнохарактеру, а також їхнє подальше розповсюдження чи збут з метою заробити гроші. У законопроєкті народні депутати пропонують декриміналізувати усі ці напрямки.

Тобто, якщо такий закон приймуть, то в Україні можна буде виготовляти ті ж фільми для дорослих, а потім тиражувати їх, в тому числі, задля заробітку. Так, усе це відбувалось, в принципі, і раніше, але учасників такого бізнесу чекала кримінальна відповідальність, а тепер вони зможуть працювати у відкриту.

Проте, разом з тим паралельно будуть криміналізовані дії щодо розповсюдження порноматеріалів без згоди людини, яка в них зображена (так звана "порнопомста"). Тобто, якщо хтось зняв, скажімо, порнофільм в домашніх умовах, але один з його учасників не дає згоди на публічне оприлюднення чи продаж такого фільму, то в разі, коли такий контент хтось все ж оприлюднить, на нього чекатиме кримінальна відповідальність.

Крім цього, проблеми із законом будуть в тих, хто примушує до створення порноматеріалів. Не менш важливим є й те, що кримінальне покарання чекає на тих, хто створює порноконтент без відома тієї людини, яка в ньому зображена.

Слід підкреслити, що як і раніше усе, що стосується неповнолітніх і перноматеріалів, буде під жорсткою кримінальною відповідальністю. Йдеться, про залучення неповнолітніх до зйомок у контенті для дорослих або ж розповсюдження чи збут такого контенту серед осіб, що не досягли 18-річного віку.

Причому, в деяких аспектах кримінальна відповідальність навіть посилюється. Наприклад, якщо раніше за збут або розповсюдження порнографії серед неповнолітніх можна було отримати 5 років в’язниці, то в разі прийняття нового закону, цей строк збільшується до 7 років.

Коротко слід сказати і про статтю Кримінального кодексу України за номером 302 "Створення або утримання місць розпусти і звідництво". Для початку слід роз’яснити, що згідно ККУ, місцем розпусти визнається будь-яке приміщення (квартира, будинок, офіс, готель чи інші приміщення), спеціально підготовлене чи пристосоване для постійного або періодичного вчинення розпусних дій певними громадянами. Зазвичай таке місце призначено для заняття проституцією. А от звідництвом для розпусти, згідно того ж ККУ, є підшукування учасників розпусних дій або ж схиляння певних громадян до розпусти. За великими рахунком йдеться про так зване сутенерство.

Так от автори законопроєкту взагалі пропонують скасувати статтю 302 Кримінального кодексу. Мовляв, вона є недосконалою у сьогоднішніх реаліях. Крім цього, як зазначають автори проєкту закону, є інші статті ККУ, що регламентують порушення законодавства стосовно місць розпусти та звідництва. Наприклад, згідно статті 303 Кримінального кодексу України, забороняється втягнення особи в заняття проституцією або примушування її до зайняття проституцією. Також у цій статті йдеться про заборону сутенерства. І статтю 303 ККУ ніхто змінювати не збирається.

Торжество розпусти чи суспільна користь

Звісно, з точки зору етики та моралі ставитися до ініціативи декриміналузвати порнографію можна геть по-різному, і багатьох українців з особливою схильністю до моралізаторства така ініціатива обурила та обурюватиме далі.

Втім, не можна заперечувати й того, що принаймні в деяких аспектах прийняття цього законопроєкту (якщо за нього, звісно, проголосують нардепи) матиме цілком очевидні позитивні наслідки для суспільства та країни.

В першу чергу варто зазначити, що декриміналізація порноконтенту покладе край розповсюдженій серед наших правоохоронців практиці "полювання на порновідьом" – притягнення до кримінальної відповідальності цілком собі пересічних громадянок, і значно рідше громадян, які чи то з метою підзаробити гроші, чи навіть виключно заради власного задоволення, публікують в мережі власні інтимні фото.

Буквально місяць тому в Україні стався досить показовий подібний випадок. Жінку з Полтавської області засудили за надсилання через месенджер власного інтимного відео до сплати чималенької суми у 34 тис. гривень штрафу та конфіскували смартфон, за допомогою якого жінка й "вчинила злочин".

Реакція суспільства на цей вирок була переважно обурливою. Мовляв, хіба не краще буде правоохоронцям шукати реальних кримінальних злочинців, боротися з корупцією та зловживаннями, ніж витрачати прірву часу на пошук у мережі інтимних фото та відео, проведення коштовних експертиз тощо.

І проблема в тому, що така робота наших правоохоронців є системною, а аж ніяк не епізодичною. Тож в разі декриміналізації порноконтенту у наших силовиків більше не буде законних підстав для подібної дурні.

Допомога руху "Теронліфанс"

Як це не парадоксально звучить, але виробництво порноконтенту в Україні після початку повномасштабної війни стало в тому числі і знаряддям для боротьби з окупантами.

З перших же днів вторгнення українські дівчата запропонували використовувати відомий майданчик для публікації матеріалів інтимного характеру Onlyfans для допомоги ЗСУ та теробороні. І досить швидко цей рух набув неабиякої популярності.

Суть цього руху доволі проста – група волонтерок знімає певний еротичний контент різного ступеню відвертості та надсилає його усім охочім, які готові платити за нього, пожертвами на користь ЗСУ та ТрО.

Завдяки цьому вдалося зібрати для наших військових немаленькі суми, але з точки зору чинного законодавства усі учасниці цього руху були формально кримінальними злочинцями і у правоохоронців були усі підстави притягнути їх до кримінальної відповідальності.

В разі ж прийняття нового закону подібна діяльність, як би хто до неї не ставився з точки зору моралі, буде цілком законною.

Нові можливості для заробітку

Ще одним в цілому позитивним моментом декриміналізації порноконтенту може стати додаткова опція для багатьох людей підзаробити якісь гроші. А це в умовах повномасштабної війни та загального падіння української економіки для когось може виявитися важливим.

Власне, заробляти на контенті інтимного змісту можна і зараз, і, враховуючи море порнографічного контенту в мережі, ризики підпасти під кримінальне переслідування були мінімальні. Втім така можливість була цілком реальною, про що показово свідчить історія жінки з Полтавщини.

Після прийняття закону навіть цей невеликий ризик зникне. То ж у певних людей в складних економічних умовах з'явиться трохи більше можливостей для заробітку, що цілком позитивно.

Виготовлення і розповсюдження порнопродукції може стати абсолютно некримінальною справою, а тому до цієї сфери підтягнуться ті, хто раніше про це вже думали, але все ж вагалися через можливі проблеми із законом.

Звісно, колосальні капітали на цьому зможуть заробити одиниці, кому особливо пощастить. Але для декого і мінімальний заробіток в наш час буде в нагоді.

Можливості для великої порноіндустрії в України

Відсутність кримінальної відповідальності за порноконтент може стати одним з кроків до розвитку порноіндустрії на території Україні. Звісно, будуть і скептики, мовляв, чим тут хизуватися? Проте, не слід забувати, що деякі українські жінки вже давно виїжджають з України до Європи, щоб зніматися у фільмах для дорослих, адже в Україні наразі такий вид діяльності заборонений. Тобто, люди залишають рідні домівки і їдуть фактично на заробітки за кордон. Причому, деякі з них навіть стають доволі популярними у світі порноіндустрії.

Втім, легалізація порноматеріалів зробить можливим подібні зйомки уже в Україні. А враховуючи економічну ситуацію в нашій країні, повний цикл виробництва порноконтенту тут буде набагато дешевшим аніж, скажімо, у країнах Європи. Тож цілком імовірно, що за певний час на нашій території може сформуватися певна індустрія, що генеруватиме приплив до країни більших чи менших грошей.

Багато кого така перспектива може лякати, але в Європі досить прикладів позитивного впливу порноіндустрії на економіку країни. В Угорщині, наприклад, ще наприкінці 80-х років минулого століття місцева влада вирішила лібералізувати порноіндустрію, а згодом Будапешт став ледь не столицею цього бізнесу в Європі.

Українізація порноіндустрії

Можливість знімати порноконтент в Україні разом із загальним трендом на українізацію призведуть до того, що з'явиться більше фільмів для дорослих українською мовою.

Чи потрібно це нашій "солов'їній"? Багато хто вважатиме, що лише шкодитиме. Але справжньою і незворотньою українізація стане лише тоді, коли охопить усі сфери життя, включно з тими, які багатьом не подобаються.

Більше того, певний попит на українськомовний порноконтент є уже зараз. Що підтверджується доволі високою останнім часом популярністю такої медійної особистості як Джозефіна Джексон – порноакторка з Львівщини, що останні місяці доволі активно знімається в різних шоу та набула великої популярності.

То ж, декриміналізація порноконтенту ще й може бути одним з інструментів українізації.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
РФ била по Харківщині ракетами та дронами: 2 цивільних отримали поранення, є руйнування
02 травня 2024, 18:56
Проблема хрущовок в Україні: Шуляк сказала, які варіанти рішення розглядають у Верховній Раді
02 травня 2024, 18:49
Артилеристи показали, як "Запорізька Січ" нищить окупантів на Донеччині
02 травня 2024, 18:20
СБУ заблокувала схеми ухилення від мобілізації у п'яти областях України
02 травня 2024, 18:03
За тиждень у Харкові народилося 48 малюків: кого більше
02 травня 2024, 17:52
У Мукачеві відкрили 20-й Центр рекрутингу української армії
02 травня 2024, 17:35
Поліцейські затримали у Києві чоловіка з чотирма відрами канабісу
02 травня 2024, 17:23
У Києві викрили фейкових агробізнесменів, які хотіли заволодіти 25 млн грн банку
02 травня 2024, 17:02
Біля Харкова росіяни вдарили по цивільній інфраструктурі у Дергачах: постраждали 6 дітей
02 травня 2024, 16:42
У Держприкордонслужбі назвали регіон, де фіксується найбільше ворожих ДРГ
02 травня 2024, 16:33