UA | RU
15 серпня 2023, 09:27

Масштабна ракетна атака по містах України: що відомо про російські удари та влучання

У ніч на 15 серпня війська російської федерації здійснили масований ракетний обстріл міст України. Під ударом опинилися Львів, Дніпро, Луцьк, Хмельницький, Запоріжжя та Сміла, а також інші населені пункти. Внаслідок "прильотів" зафіксовано пошкодження будинків та підприємств, є постраждалі та жертви
У ніч на 15 серпня війська російської федерації здійснили масований ракетний обстріл міст України. Під ударом опинилися Львів, Дніпро, Луцьк, Хмельницький, Запоріжжя та Сміла, а також інші населені пункти. Внаслідок "прильотів" зафіксовано пошкодження будинків та підприємств, є постраждалі та жертви
Фото: ДСНС України

RegioNews розповідає все, що відомо про наслідки ворожого обстрілу.

Близько 04:00 15 серпня війська рф завдали удару по Україні ракетами повітряного та морського базування.

Загалом ворог запустив щонайменше 28 крилатих ракет різних типів:

  • чотири крилаті ракети Х-22 з літаків дальньої авіації Ту-22М3 (аеродроми базування Сольци, Шайковка);
  • 20 крилатих ракет Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації (аеродроми базування Енгельс, Олєнєгорськ);
  • чотири крилаті ракети Калібр з фрегата в акваторії Чорного моря (район Ялти).

Зазначається, що по всій території України було оголошено повітряну тривогу. У багатьох регіонах працювала ППО.

"В результаті протиповітряного бою силами та засобами Повітряних сил у взаємодії з підрозділами інших складових Сил оборони знищено 16 крилатих ракет Х-101/Х-555, Калібр", - наголосило командування Повітряних сил.

Крім того, зафіксовано вісім пусків ворожих зенітних керованих ракет С-300/С-400 по Дніпропетровській та Запорізькій областях.

Про наслідки ракетного удару, руйнування та постраждалих повідомлять місцеві військові адміністрації.

Вибухи у Львові та області

У Львові уламки збитих ворожих ракет пошкодили багатоквартирні житлові будинки на вулицях Патона та Каховській, внаслідок чого сталася пожежа.

"Людей евакуювали. Є постраждалі. Їм надають усю необхідну медичну допомогу", - повідомив голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

Крім того, будинки також були пошкоджені у Суховолі та Ставчанах. В останньому пошкоджено 10 будівель.

За останніми даними, представленими мером Львова Андрієм Садовим, кількість постраждалих склала чотири особи.

Невеликі загоряння були і в інших частинах міста, але їх швидко загасили.

В одному із гіпермаркетів Львова через падіння уламків ракети стався обвал стелі. Надходила інформація про пошкодження транспортних засобів.

"На жаль, багато шкоди. Ракета прилетіла у двір дитячого садка. Пошкоджено понад сто жител, вибито понад 500 вікон, зруйновано дитячий садок. 4 особи отримують медичну допомогу", - повідомив мер Львова.

У Львові тимчасово перекрили вулицю Ряшівську. Також внесли зміни у схему руху громадського транспорту, а саме тролейбусів 23 і 30, а також автобусів 14, 21 і 92.

Луцьк

Внаслідок російської ракетної атаки в ніч на 15 серпня у Луцьку зруйновано промислове підприємство, є загиблі. Про це повідомив голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

"Так, на жаль, маємо "приліт" в одне із підприємств промисловості в обласному центрі. Поки що відомо про двох постраждалих. Про їх стан згодом повідомимо... Прошу не розповсюджувати інформацію будь-де про деталі події", - повідомив чиновник.

Пізніше Погуляйко повідомив, що відомо про трьох загиблих.

"На жаль, внаслідок влучання маємо жертви. Станом на зараз загинуло 3 осіб. Ще кілька постраждалих перебувають у лікарні", - йдеться у повідомленні.

У промисловий об'єкт у Луцьку під час ранкової атаки російських військ влучили дві крилаті ракети.

"Маємо на сьогодні на 8 годину ранку інформацію про трьох загиблих, 3 поранених", - зазначив голова ОВА.

Дніпро

Вибухи у Дніпрі пролунали близько 04:16. Цієї ночі під час повітряного бою в небі на Дніпропетровській області силами та засобами ППО ЗСУ було збито 7 крилатих ракет Х-101/555, повідомив голова ОВА Сергій Лисак вранці.

Водночас у Дніпрі був у "прильоті" по промисловому підприємству, внаслідок чого поранення отримали дві особи.

"Поранені 2 людини. 59-річна жінка отримала легкі ушкодження й лікуватиметься вдома. 70-річного чоловіка госпіталізували. Він у стані середньої тяжкості," - йдеться у повідомленні.

На місці влучання виникла пожежа, яка охопила понад 800 кв м. Її вдалось локалізувати.

Через атаку армії рф по Дніпру у ніч на вівторок, 15 серпня, пошкоджений спортивний об'єкт, де проводились змагання та займалися діти.

"Важливий спортивний об'єкт для Дніпра. Тут приймали всеукраїнські змагання. Займалися діти. Сьогодні, окрім підприємства, російські ракети понівечили і його. Там вилетіли вікна, побитий фасад та внутрішня стіна. Знову страждає цивільна інфраструктура. Болотяні нищать все, що так старанно створювали українці. Щодо промислового об'єкта, то пожежу там вже загасили", - розповів Лисак.

Черкаська область

У Смілі одна російська ракета уразила територію приватного підприємства, а друга - територію медустанови.

"На ранок ворог завдав ракетних ударів по нашій Черкащині... На щастя, обійшлося без постраждалих", - розповів начальник Черкаської ОВА Ігор Табурець.

Внаслідок атаки були пошкоджені мережі водо- та теплопостачання, і частина міста залишилася без води. На місці працюють правоохоронні та комунальні служби.

Хмельниччина

На Хмельниччині працювали системи протиповітряної оборони, відбиваючи ракетну атаку, повідомляв перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін, закликаючи жителів регіону залишатися в укриттях.

У Повітряних силах заявили також про фіксацію ракет ворога у напрямку Старокостянтинова, де розташований аеродром. Крім того, ракети росіян фіксували поблизу Хмельницького.

Разом з тим місцева влада повідомила, що даних про пошкодження та постраждалих немає.

"Вранці, під час повітряної тривоги, було чути серію вибухів у Хмельницькій області. У регіоні працювали сили ППО. Даних про пошкодження об'єктів, падіння уламків поки немає. Постраждалих немає", - цитує Хмельницька ОВА Тюріна.

Запоріжжя

Під час масштабної повітряної тривоги близько пів на п'яту ранку звуки вибухів пролунали в Запоріжжі та районі.

Пізніше секретар Запорізької міськради Анатолій Куртєв повідомив, що станом на ранок у Запоріжжі надзвичайні ситуації не зафіксовано.

"Комунальні служби та мережі працюють у штатному режимі", - розповів він.

Як розповіли у Запорізькій ОВА, минулої доби рашисти завдали 107 ударів по 29 населених пунктах Запорізької області.

"92 артилерійських обстріли прийшлися по території Гуляйполя, Оріхова, Залізничного, Новодарівки, Новоандріївки, Левадного, Білогір'я, Верхньої Терси, Щербаків, Темирівки, Полтавки, Малинівки, Гуляйпільського, Приютного, Степногірська, Кам'янського, Степового, П'ятихаток, Лобкового, Павлівки та Плавнів. Степне знову потерпіло від чотирьох ракетних ударів, шість обстрілів з РСЗВ прийшлися по Павлівці, Новодарівці, Темирівці, Ольгівському та Білогір'ю, два авіаудари - по Оріхову та Таврійському, а три БПЛА-атаки на Залізничне та Новодарівку", - йдеться в повідомленні.

Всього надійшло 32 повідомлення про руйнування житлових будинків, господарських будівель та об’єктів інфраструктури. Постраждалих немає.

Повітряні сили про особливість ракетної атаки рф

Цієї ночі росіяни масово атакували Україну ракетами повітряного та морського базування. Силам ППО вдалося збити 16 з 24 повітряних цілей. Про це повідомив речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

"Куди саме намагалися поцілити ми про це публічно не говоримо. Ми можемо говорити по областях, об'єкти критичної інфраструктури, чи можливо військові об'єкти. Про наслідки вже будуть повідомляти очільники ОВА. Тому що ця інформація є чутливою і ворог може зробити певні висновки", - сказав Ігнат.

Він розповів, що повітряна тривога була по всій території України. Тривала вона фактично під ранок. Ворог застосував крилаті ракети повітряного та морського базування.

Зокрема, літаки Ту-22МЗ з двох аеродромів базування "Шайковка" і "Моздок" завдали ударів ракетами Х-22 по Донецькій області, в район міста Краматорськ.

Далі були пуски з Каспію. Літаки стратегічної авіації Ту-95 завдали ударів ракетами Х-101, Х-555. Близько 20 ракет були випущені зі стратегічної авіації.

"По всій території нашої країни фактично працювала ППО, в тих областях, де був маршрут слідування ракет. І якщо додамо "Калібри" з Чорного моря, то нам вдалося збити з 24 крилатих ракет 16. На жаль, не вдалося знищити ракети Х-22. Як знаєте, ці ракети атакують по балістичній траєкторії", - розповів речник.

Крім того, було зафіксовано пуски ракет С-300 або ж С-400 по Запорізькій та Дніпропетровській областях. Таким чином, за словами Ігната, противник продовжує запускати зенітні керовані ракети по балістичній траєкторії.

Також Ігнат зазначив, що Х-555, Х-101 і "Калібр" - це типовий набір ракет, які російські війська використовують для ударів. Цього разу "Шахедів" не було.

Щодо характеру атаки, він розповів, що РФ застосовує крилаті ракети, які рухаються в один бік, змінюючи курс.

"Людина, яка пише повідомлення в нашому Telegram-каналі, пише фактично три слова, щоб швидше повідомити, а ракета в той час вже розвертається в інший бік. Тому ворог програмує маршрути ракети, щоб заплутати протиповітряну оборону, ввести нас в оману. Зрештою Повітряні сили готові до таких речей. Єдине питання, що нам потрібно більше засобів, щоб більше ракет знищувати на підступі до наших кордонів", - наголосив речник.

Нагадаємо, вночі 14 серпня росіяни випустили 15 ударних дронів Shahed-136/131 та вісім крилатих ракет Калібр по Одещині. ППО знищила усі ворожі повітряні цілі.

В Одесі уламками ракет було пошкоджено гуртожиток та супермаркет, троє людей зазнали поранень.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Конфлікт через дівчину: на Житомирщині вчитель вбив колишнього 17-річного учня
28 квітня 2024, 03:22
У зоні бойових дій дедалі більше з'являється танків-ангарів
28 квітня 2024, 01:30
На Миколаївщині двоє молодиків підірвалися на касеті від "Урагану"
28 квітня 2024, 00:46
На Прикарпатті засудили жінку за спробу вбивства 12-річної дівчинки та викрадення двох дітей
27 квітня 2024, 23:17
ДТП у Броварах: президент ухвалив кадрове рішення
27 квітня 2024, 21:16
В СБУ розповіли, скільки російської техніки знищили за два тижні та показали відео
27 квітня 2024, 20:12
У Міноборони розповіли про альтернативу ТЦК після отримання повістки
27 квітня 2024, 18:01
Над Одещиною знищили два розвідувальні дрони росіян
27 квітня 2024, 17:28
Окупанти обстріляли Станіслав на Херсонщині: є постраждала
27 квітня 2024, 16:49
Україна не зверталася до Польщі щодо видачі чоловіків, – посол
27 квітня 2024, 16:27