UA | RU
04 липня 2023, 22:03

Росія готує провокацію на ЗАЕС: що відомо і як діяти у екстреній ситуації

Росіяни 4 липня вдалися до підготовки провокації на Запорізькій АЕС із застосуванням вибухових пристроїв. За даними Генштабу, вони хочуть звинуватити Україну в обстрілі
Росіяни 4 липня вдалися до підготовки провокації на Запорізькій АЕС із застосуванням вибухових пристроїв. За даними Генштабу, вони хочуть звинуватити Україну в обстрілі
Фото: "Енергоатом"

Ще 20 червня начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов заявляв, що росіяни додатково замінували Запорізьку АЕС. Зокрема, вибухівку встановили і на охолоджувачі енергоблоків станції. Тоді він наголошував, що виведення з ладу ставка-охолоджувача призведе до значних проблем.

Вже за кілька днів після цього президент України Володимир Зеленський зазначив, що СБУ та розвідка доповіли йому про підготовку росіянами теракту з викидом радіації на Запорізькій АЕС. Пізніше Буданов додавав, що, крім охолоджувача, заміновано також і чотири енергоблоки станції.

Росіяни не зупинилися у своїх діях та вже 4 липня вдалися до підготовки провокації на Запорізькій АЕС із застосуванням вибухових пристроїв. Як повідомив Генеральний штаб ЗСУ, вони хочуть звинуватити Україну в обстрілі. Українське військове командування наголосило, що провокацію на Запорізькій АЕС росіяни можуть здійснити вже "найближчим часом".

"За оперативною інформацією, сьогодні на крівлі третього та четвертого енергоблоків ЗАЕС були розміщені сторонні предмети, схожі на вибухові пристрої. Їхній підрив не може пошкодити енергоблоки, але може створити картинку обстрілів з боку України. Про це і дезінформують російські ЗМІ та Telegram-канали", - зазначили у Генштабі.

Там додали, що Збройні сили України не порушують норми міжнародного гуманітарного права та відстежують і контролюють ситуацію.

Які населені пункти у зоні ризику

Як відомо, законодавчо ще за часів будівництва атомних електростанцій у СРСР було визначено, що до зони ризику (або зони спостереження) належать населені пункти, розташовані в радіусі 30 кілометрів від АЕС.

Таким чином до зони спостереження Запорізької атомної електростанції потрапляють 59 населених пунктів: 27 з них знаходяться на території Запорізької, 30 – на території Дніпропетровської та 2 – на території Херсонської областей. 30-кілометрова зона спостереження Запорізької АЕС охоплює місто Енергодар та Кам'янсько-Дніпровський, Великобілозерський, Василівський, Запорізький райони Запорізької області; міста Нікополь та Марганець, Нікопольський та Томаківський райони Дніпропетровської області; села Бережанка та Михайлівка Верхньорогачицького району Херсонської області.

Що робити у разі теракту на ЗАЕС: поради від МОЗ

У разі теракту на Запорізькій АЕС, який можуть влаштувати окупанти, українцям потрібно бути готовим до евакуації. У МОЗ наголошують, що у разі аварії необхідно перебувати в укритті або дістатися туди якнайшвидше.

Якщо доведеться евакуюватися, у валізу необхідно зібрати:

  • Документи та їх копії (документи, що засвідчують особу, медичні документи, документи, що засвідчують право власності на рухоме та нерухоме майно, контакти осіб, з якими можна зв'язатися в екстрених випадках).
  • Маска для обличчя або респіратор. Аптечку та тижневий запас ліків (якщо у вас хронічні захворювання).
  • Вологі серветки.
  • Змінний одяг та взуття.
  • Мінімально необхідний запас води та їжі.
  • Саму валізу потрібно обмотати харчовою плівкою або скотчем, щоб спростити процес дезактивації на санітарних постах.

Рекомендації українцям в окупації

Мер Мелітополя Іван Федоров наголосив, що на тлі можливості теракту росіян на ЗАЕС під особливою небезпекою перебувають мешканці тимчасово окупованих територій на півдні України.

За його словами, українцям необхідно виїхати з окупації, але якщо такої можливості немає, то треба поїхати якнайдалі від Запорізької АЕС, наприклад, на узбережжя Азовського моря.

Скільки часу буде на евакуацію

Своєю чергою голова Нікопольської РВА Євген Євтушенко розповів, що у разі підриву росіянами ставка-охолоджувача ЗАЕС, про мінування якого повідомляло Головне управління розвідки Міноборони України, аварія на станції може статися приблизно через 12-24 години.

"Цей час буде використано для евакуації населення. Така евакуація буде швидкою у зв'язку з відсутністю потреби у санітарній обробці та безпечною для людей у зв'язку з відсутністю радіаційного забруднення території", - додав Євтушенко.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вважає, що росіяни можуть дистанційно підірвати Запорізьку АЕС уже після передачі станції Україні. За його словами, Росія планує такий крок, щоб заморозити війну і тим часом посилити свою армію, а потім продовжити воєнні дії.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29
Окупанти атакували Дніпропетровщину дронами, загорівся приватний будинок
28 квітня 2024, 14:55
Серйозна ДТП біля Львова: легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49