UA | RU
23 червня 2023, 18:44

ЗАЕС може стати наступною ціллю рф: як в Україні готуються до можливого теракту

Росія може вжити додаткових заходів, крім підриву Каховської дамби, у своїй спробі зупинити український контрнаступ. Українська влада попереджає про ризик теракту на захопленій росіянами Запорізькій атомній електростанції. Враховуючи такий сценарій розвитку, в Україні було розгорнуто штаби екстреного реагування, в які входять фахівці з енергетики, надзвичайні ситуації, правоохоронні органи та медичний персонал
Росія може вжити додаткових заходів, крім підриву Каховської дамби, у своїй спробі зупинити український контрнаступ. Українська влада попереджає про ризик теракту на захопленій росіянами Запорізькій атомній електростанції. Враховуючи такий сценарій розвитку, в Україні було розгорнуто штаби екстреного реагування, в які входять фахівці з енергетики, надзвичайні ситуації, правоохоронні органи та медичний персонал
Фото: Енергоатом

RegioNews дізнався, що відомо про потенційні ризики нової загрози.

Як вплинув підрив Каховської ГЕС на ЗАЕС

Російські окупанти захопили атомну станцію під час повномасштабного вторгнення в Україну. Територію станції мінували, на ній розташована військова техніка, а район часто піддавався обстрілам.

Зараз виникла нова загроза через підрив Каховської дамби. Реактори Запорізької атомної електростанції охолоджуються водою зі спеціального ставка, який заповнюється водою з Каховського водосховища. Однак після техногенної катастрофи рівень водосховища значно знизився.

Поки, п'ять із шести блоків атомної електростанції перебувають у режимі "холодної зупинки", тому води у басейні достатньо для охолодження. Останній блок також має бути переведений у цей режим. Хоча раніше росіяни цьому перешкоджали, голова "Енергоатому" повідомив, що зараз вони працюють над переведенням блоку у безпечніший режим.

Щодо рівня води, наразі немає реальних проблем. Рівень Каховського водосховища залишається стабільним понад 16 метрів, і немає підтвердження побоювань про його зниження. В разі необхідності, воду можна закачати в басейн за допомогою насосів або артезіанських свердловин.

Ситуація стурбувала МАГАТЕ. Вони заявили, що якщо рівень водосховища опуститься до 12,7 метра, перекачування води до басейну АЕС буде неможливим. Зараз рівень нижчий, але МАГАТЕ вважає, що запасів у ставку-охолоджувачі вистачить на кілька місяців.

Загроза теракту на ЗАЕС

Головне управління розвідки, ще у травні, попередило про потенційний сценарій, який може використати Росія. За їхньою інформацією, окупанти можуть симулювати аварію на атомній станції шляхом нападу на її територію. Це дозволило б їм оголосити про витік радіоактивних речовин і спровокувати міжнародне співтовариство на розслідування, в результаті чого Україна була б змушена припинити всі бойові дії. Тим часом росіяни мали б змогу перегрупуватися і зупинити український контрнаступ.

Як розповів 20 червня керівник Головного управління розвідки Кирила Буданова в ефірі телемарафону, через те, що росіяни знищили греблю Каховської ГЕС, вони зруйнували нормальний доступ води до охолоджувачів на ЗАЕС.

"Але друге, найстрашніше, це те, що ЗАЕС була додатково замінована. І найстрашніше, що був замінований охолоджувач. Якщо вони виведуть його з ладу, то велика ймовірність, що будуть значні проблеми", - сказав він.

Згодом українська влада надала більш конкретні заяви стосовно потенційної загрози. Президент Володимир Зеленський заявив: "Росія має намір підірвати атомну електростанцію. Так само, як і з Каховською дамбою, їм не цікава безпека в Україні. Вони постійно прагнуть дестабілізувати ситуацію тут, і їм потрібно, щоб світ тиснув на Україну, щоб вони мали можливість втрутитись та зупинити конфлікт за своїми умовами".

Як попередив 22 червня Зеленський, російські окупанти можуть роздумувати над вчиненням терористичного акту з викидом радіації на Запорізькій АЕС.

"Розвідка отримала інформацію про те, що Росія розглядає сценарій терористичного акту на Запорізькій атомній станції - терористичного акту з викидом радіації. Вони все підготували для цього", - сказав президент.

Він підкреслив, що радіація не знає державних кордонів і те, по кому вона вдарить, визначається лише напрямком вітру.

Зеленський зауважив, що Україна передає всю наявну інформацію союзникам - країнам Європи, Америки, Африки, а також Китаю, Бразилії, Індії, арабському світу.

Він підкреслив, що абсолютно всі мають це знати. Зокрема, й міжнародні організації.

"Жодних терактів на атомних станцій ніколи, ніде не повинно бути. Цього разу не має бути як із Каховкою: світ попереджено, отже, світ може і повинен діяти", - додав він.

Президент нагадав, що РФ використовує Запорізьку атомну станцію як елемент у своїй агресії. Окупує станцію, прикриває нею обстріли сусідніх міст, а також тримає там зброю та військових.

Скільки треба часу, щоб на ЗАЕС закінчилась вода

Одним із варіантів теракту може бути підрив басейну-охолоджувача ЗАЕС, що може призвести до значних проблем у роботі станції.

Як повідомив президент НАЕК "Енергоатом" Петро Котін, підрив Каховської ГЕС вже вплинув на рівень води у басейні АЕС.

"Поки що можу сказати, що рівень води в ставку знижується приблизно на 1 см за 10 днів. Він був 16,67 м-коду, а зараз 16,64 м. Тобто з моменту підриву Каховської ГЕС пішло 3 см. Теоретично, щоб пішла вся вода з басейну, за нашим аналізом, потрібно 12 років", - розповів він.

Котін також зауважив, що росіянам буде не просто підірвати греблю басейну. Там велика кількість землі, і це убезпечує басейн. Однак якщо це все ж вдасться, то на нижньому рівні басейну залишиться 12,8 метра води.

"Цього недостатньо, щоби працювали енергоблоки. П'ятий блок треба буде переводити в "холодну" зупинку. Рівень води 12,8 м недостатньо, щоб працювали енергоблоки. У цьому випадку насоси працюватимуть у нестабільному режимі. Блок на потужності не може працювати на рівні 12,8 м, а в холодному стані нічого страшного не буде і води буде достатньо", - підкреслив він.

В Україні розгорнули штаби

У разі теракту на захопленій росіянами ЗАЕС в Україні розгорнули роботу штабів, до яких увійшли енергетики, надзвичайники, поліціянти й медики.

"В першу чергу людям необхідно зберігати спокій. Він ґрунтується на готовності всіх наших служб: і Міністерства енергетики, і МВС, МОЗ, місцевих органів влади до будь-яких надзвичайних подій і ситуацій, в тому числі пов'язаних із можливим витоком радіації із ЗАЕС", - сказав міністр внутрішніх справ України Ігор Клименко.

За його словами, МВС сьогодні розгорнуло роботу відповідних штабів. Там будуть присутні енергетики, працівники ДСНС, поліція і медики. Клименко зазначив, що важливо донести до громадян правила поведінки у випадку надзвичайної події.

Міністр наголосив, що у випадку теракту найважливішим буде перший день, коли радіаційний фон буде найвищим.

"Що стосується Запорізької АЕС. Той радіоактивний фон, який, можливо, після будь-яких заходів буде в повітрі, він буде зберігатися приблизно 1 добу. Тобто на 80% ми зменшимо радіоактивний фон саме протягом доби", - наголосив він.

За цей час, якщо не буде евакуаційних заходів, кожен громадянин має закритися у приміщенні, перекрити вентиляцію, вимкнути кондиціонери та обігрівачі. Також необхідно ущільнити всі отвори, які є в будинках, змоченою тканиною чи скотчем.

"Найближчими днями ми проведемо відповідні навчання з перекриттям доріг і відповідним розверненням санітарних блокпостів, де ми будемо перевіряти радіацію. Все обладнання щодо виміру радіації, яке у нас є, воно відкаліброване та готове до роботи. Але ми хочемо ще раз згрупувати всі служби. Для того, щоб ми чітко могли зреагувати на будь-які виклики", - заявив міністр.

Клименко зазначив, що всі громадяни, які захочуть виїхати з території ураження, будуть забезпечені відповідним транспортом.

"Біля атомних електростанцій ми такі заходи проводимо постійно. Не завжди ми це афішуємо. Але на даний момент ми будемо працювати достатньо відкрито. Будемо працювати в тісній взаємодії з населенням та інформувати про всі наші кроки, які будемо вживати на відповідній території. Під цією територією ми маємо на увазі 50-ти кілометрову зону по радіусу навколо ЗАЕС. Якщо ми беремо і правий, і лівий берег - це приблизно півмільйона населення", - зазначив глава МВС.

Як захиститися

Клименко пояснив, що радіація - за великим рахунком пил. Захиститися від нього на вулиці можна завдяки звичайному респіратору чи маски, яку використовували під час COVID-19.

"Це все, що необхідно знати. І, звичайно, дивитися за ЗМІ, де ми будемо постійно інформувати населення про ситуацію, яка є навколо і, звичайно, про заходи безпеки, які ми будемо спільно вживати", - додав міністр.

Він наголосив, що у випадку катастрофи на ЗАЕС потрібно закритися у приміщенні, а про можливість переміщення в укриття фахівці будуть повідомляти додатково.

"Перше - треба закупоритися вдома до однієї доби. Тобто до того часу, як місцеві органи влади, цивільного захисту нададуть відповідні розпорядження щодо переміщення в той чи інший район, чи по іншій території. Тобто ми говоримо про можливий тепловий викид, який втратить найбільшу свою концентрацію протягом доби", - сказав Клименко.

Нагадаємо, росіяни підірвали Каховську ГЕС уночі 6 червня. Тому під воду пішла низка населених пунктів у Херсонській, Миколаївській, Запорізькій та Дніпропетровській областях.

Державна інспекція ядерного регулювання України видала розпорядження "Енергоатому" вивести до "холодної зупинки" енергоблок 5 Запорізької АЕС.

Російські окупанти зупинили автоматичну передачу Україні даних про рівень радіації на Запорізькій АЕС із датчиків.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29
Окупанти атакували Дніпропетровщину дронами, загорівся приватний будинок
28 квітня 2024, 14:55
Серйозна ДТП біля Львова: легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49