UA | RU
20 червня 2023, 11:15

Масована атака дронами та ракетами по Україні: що відомо про російські удари та влучання

Під час останньої нічної масованої повітряної атаки російської федерації на українські міста, тривога була оголошена майже в усіх областях. Ворог використовував ракети та іранські безпілотники типу "Шахед" для атак. Більшість цілей були знищені системами протиповітряної оборони Збройних Сил України, але у деяких містах все ж були влучання
Під час останньої нічної масованої повітряної атаки російської федерації на українські міста, тривога була оголошена майже в усіх областях. Ворог використовував ракети та іранські безпілотники типу "Шахед" для атак. Більшість цілей були знищені системами протиповітряної оборони Збройних Сил України, але у деяких містах все ж були влучання
Фото:facebook.com/zelenskiy.official

RegioNews розповідає все, що відомо про наслідки нічної атаки 20 червня.

Сповіщення про потенційну загрозу ворожих повітряних атак надійшли після опівночі, спочатку на півдні країни, а згодом тривога розповсюдилася до центральних, східних, північних і західних областей.

За даними командування Повітряних сил Збройних Сил України, ворожий противник у цій атаці використовував ракети та ударні безпілотні апарати. Також була попереджена загроза використання російських балістичних збройних систем.

У різних регіонах почали надходити повідомлення про роботу систем протиповітряної оборони та спалахи вибухів.

Як відпрацювала ПВО

Повітряні сили ЗСУ знищили 32 із 35 ударних дронів "Шахед", які росіяни запустили по Україні вночі 20 червня.

"У ніч на 20 червня противник завдав удару іранськими баражуючими боєприпасами "Shahed-136/131" по військових та інфраструктурних об’єктах України. Загалом окупанти застосували 35 ударних дронів. 32 вдалось знищити протиповітряній обороні", - йдеться у повідомленні.

ПС уточнили, що росіяни запускали "Шахеди" з північного та південного напрямків − з Брянської області та східного узбережжя Азовського моря.

В основному окупанти цілили по Київщині − тут збили понад 20 ударних безпілотників.

Загалом 30 "Шахедів" знищили силами та засобами Повітряних Сил, ще два – підрозділами Сухопутних військ.

Крім того, уночі російські окупанти завдали удару по Запоріжжю балістикою – ракетами "Іскандер-М"/С-300.

"Штурмова, бомбардувальна та винищувальна авіація Повітряних Сил продовжує завдавати ударів по позиціях, техніці і тилах окупаційних військ", − підсумували у ПС ЗСУ.

Вибухи у Запоріжжі

Близько пів на другу ночі в Запоріжжі відбулися вибухи. Згодом стало відомо, що це були ракетні атаки, проведені військами РФ за допомогою комплексу С-300.

Голова Запорізької військової обласної адміністрації Юрій Малашко повідомив, що вибухи сталися як в самому місті, так і в передмісті. Об'єктами атаки були комунікації, майно і техніка сільськогосподарських та фермерських господарств, а також популярні місця відпочинку.

"Запоріжжя та передмістя сколихнула чергова підступна масована атака ворога. Мішенями рашистів стали комунікації, майно та техніка сільськогосподарського та фермерського господарства, а також популярного місця відпочинку", - розповів чиновник.

Також зазначається, що на місцях працюють фахівці над ліквідацією наслідків ворожих ударів.

"Доки російські снаряди нищать цивільні об'єкти, воюють з мирними людьми та тваринами, ЗСУ продовжує шлях до звільнення нашої землі та довгоочікуваної перемоги", - наголошує глава ОВА.

Згодом Малашко повідомив, що всього окупанти здійснили 72 обстріли по цивільних об'єктах та комунікаціях в 19 містах і селах: ракетами вдарили по Запоріжжю та Розумівці, авіацією по Оріхову та Преображенці, атакували з БПЛА Магдалинівку, з РСЗВ вдарили по Гуляйполю, Левадному, Лобковому, 65 ударів з артилерії прийшлося по Гуляйполю, Новодарівці, Залізничному, Новоандріївці, Малій Токмачці, Новоданилівці та іншим прифронтовим селам.

"Наразі зафіксовано 50 повідомлень про руйнування: квартири, будинки, автівки, адміністративні та господарчі будівлі", - йдеться у повідомленні.

Експерти та екстрені служби працювали на місці події для ліквідації наслідків. Унаслідок цих атак ніхто не постраждав, зазначив секретар Запорізької міської ради Анатолій Куртєв, додавши, що житлові будинки не постраждали.

У Генштабі підтвердили інформацію про використання С-300 ворогом для атак на Запоріжжя та його околиці. За попередніми даними, ворожа сторона випустила 7 ракет.

Обстріл Львова

У середині ночі повідомили про вибухи, які сталися у Львові та області. В місті не було постраждалих серед мешканців, але була зафіксована руйнація на об'єкті критичної інфраструктури. Деталі про цей об'єкт поки що не були уточнені місцевою владою.

Голова Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький повідомив, що після того, як ворожа сторона влучила в об'єкт критичної інфраструктури, сталася пожежа у Львові. Екстрені служби працювали на місці події.

"Близько 5 години ранку Львів атакували ворожі безпілотники типу "Шахед". Поцілили у критично важливий об’єкт. Три влучання. Пошкоджене перекриття між поверхами, вибиті вікна. Жертв чи постраждалих немає. Була пожежа", - йдеться у повідомленні.

Голова ОВА подякував українським захисникам протиповітряної оборони, адже масштаби біди могли бути значно більші, і фахівцям ДСНС, які працювали над ліквідацією загоряння.

Козицький додав, що за час тривоги отримав низку скарг від жителів області через укриття.

Він також закликав усіх власників та балансоутримувачів сховищ слідкувати за тим, щоб під час тривоги вони були відчинені і в належному стані.

У свою чергу мер Львова Андрій Садовий вранці повідомив, що пожежники, ДСНС та комунальники активно працюють на місці події. На щастя, немає жертв. Деталі щодо події наразі не розголошують, та просять не поширювати фото або відео з місця пожежі.

Також мер Львова повідомив, що через ранкові обстріли у місті були змінені маршрути деяких трамваїв. Зокрема, маршрути 3 і 9 скоротили до Академії мистецтв, а маршрут №4 пройде через вулицю Городоцьку. Для зменшення трафіку на цих маршрутах було зменшено кількість трамваїв.

Київ та область

Війська РФ "кинули" на обстріл столиці більшість своїх "Шахедів". При цьому всі ворожі цілі були збиті у повітряному просторі біля Києва.

Як зазначив керівник Київської міської військової адміністрації Сергій Попко, було знищено майже два десятки безпілотників противника.

Чиновник уточнив, що дрони заходили до столиці "хвилями", причому курсами з різних напрямків. Повітряна тривога тривала понад три години.

"Силами та засобами нашої ППО в повітряному просторі навколо Києва було виявлено та знищено майже два десятки ворожих цілей. Дякуємо охоронцям нашого неба за відмінну роботу!" - зазначив він.

У Генеральному штабі ЗСУ у ранковому зведенні уточнили, що цієї ночі наші сили ППО знищили 28 із 30 запущених "Шахедів", і підтвердили, що близько 20 із них - у Київській області.

У столиці та Київській області, попередньо, даних про постраждалих чи руйнування не надходило.

Миколаївська область

Вранці голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив про знищення кількох повітряних цілей в небі над регіоном цієї ночі.

"Вночі, 20 червня, на Миколаївщині силами та засобами протиповітряної оборони знищено три ударні БпЛА "Shahed-131/136", - поінформував чиновник.

Повітряні сили про новий масований обстріл

Речник Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат розповів, що під час атаки росіян по Україні в ніч на вівторок, 20 червня, було знищено 32 з 35 дронів-камікадзе. Ворог застосовує традиційну тактику.

"Зафіксовано влучання на Львівщині. Тому що дрони розлетілися фактично по багатьох регіонах. Ворог намагається заплутати протиповітряну оборону, прокладаючи маршрути заздалегідь нові так по різних по різних областях. Для того, щоб розосередити увагу протиповітряної оборони для того, щоб ми витрачали на них сили та засоби, як мінімум зенітні керовані ракети", - сказав він.

За його словами, це робиться для виявлення систем протиповітряної оборони. "Якщо вдалось там пролетіти на тому напрямку, ну, значить, вони можуть це цю інформацію використовувати при наступних удар при плануванні наступних ударів", - розповів Ігнат.

Як зазначив Ігнат, атака була традиційна. "Це північ та південь, аеродром Брянської області, а також південний напрямок. Це у нас східне узбережжя Азовського моря. Саме туди доставляють дрони вже після того, як вони потрапляють там в Москву чи морським шляхом з Ірану", - повідомив речник.

Дрони не завжди вдається збивати стрілецькою зброю, як би нам того хотілося б. "Все ж таки доводиться застосовувати більш потужні зенітні ракетні системи, тому що загроза від дронів доволі таки серйозно… Основний спектр атаки в напрямку раніше атаки це все ж таки була Київщина, саме там було знищено більшість БПЛА, понад 20", - сказав він.

Ігнат повідомив, що фактично у більшості регіонах була оголошена сьогодні повітряна тривога і було збито 32 дрони з 35.

"Тому дрони літають, як бачите аж до західних кордонів і мусимо розуміти, що реагування все ж таки на сигнали повітряної тривоги це не просто так, якщо оголошується, якщо є повідомлення про застосування ракет", - додав Ігнат.

Раніше повідомлялось, що в одному з районів Київської області внаслідок ракетного обстрілу пошкоджені приватні будинки.

Сили ППО під час повітряної тривоги вдень 16 червня збили 12 ракет та два дрони ворога.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
У двох містах Росії спалили тепловози: що відомо
29 квітня 2024, 04:40
Росіяни продаватимуть квартири і будинки українців, які виїхали з ТОТ, – Федоров
29 квітня 2024, 03:20
Штурмують на мотоциклах: під Бахмутом Сили оборони знищили російську техніку
29 квітня 2024, 02:25
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29