UA | RU
13 червня 2023, 13:30

Контрнаступ ЗСУ: де українські військові досягли успіхів

Президент України Володимир Зеленський 10 червня заявив, що контрнаступ ЗСУ уже триває. А уже з наступного дня українці почали отримувати хороші новини про результати наступу наших військових
Президент України Володимир Зеленський 10 червня заявив, що контрнаступ ЗСУ уже триває. А уже з наступного дня українці почали отримувати хороші новини про результати наступу наших військових

Зібрав усю інформацію, яка відома на сьогодні, про перші результати контрнаступу.

Заява Зеленського про контрнаступ

Президент України Володимир Зеленський 10 червня заявив, що контрнаступальні та оборонні дії відбуваються. За його словами, українські військові налаштовані позитивно. Президент, зокрема, відповів на запитання журналістів про те, що у соцмережах та ЗМІ з’явилося багато інформації про початок контрнаступу і, що про це заявив очільник Кремля Володимир Путін.

"Важливо, що Росія відчуває постійно, що їм недовго залишилося… Контрнаступальні та оборонні дії відбуваються в Україні. На якій стадії я не буду говорити детально. Вважаю, що ми обовязково все це будемо відчувати. Довіряти треба нашим військовим, і я їм довіряю. Я щоденно на зв'язку з нашими командувачами різних напрямків", - розповів Зеленський.

За його словами, українські військовослужбовці налаштовані позитивно.

"Так Путіну і передайте", - зіронізвував глава держави.

Звільнені населені пункти

Вчора стало відомо, що українські військові звільнили три населені пункти у Донецькій області. Йдеться про Благодатне, Макарівку та Нескучне.

68 окрема єгерська бригада імені Олекси Довбуша повідомила про звільнення населеного пункту Благодатне Донецької області від окупації. Також вдалось взяти в полон російських військових та здобути від них цінну інформацію.

Сухопутні війська Збройних сил України офіційно підтвердили звільнення населеного пункту від ворога.

"Славні воїни 68 окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша у взаємодії з сусідніми підрозділами Сил оборони України звільнили населений пункт Благодатне. Загарбники опирались до останнього, але не витримали натиску нестримних росомах", - пише пресслужба бригади.

Пізніше стало відомо, що українські військові під час успішних контрнаступних дій звільнили ще один населений пункт на Донеччині. Йдеться про село Нескучне.

Сьомий окремий батальйон АРЕЙ УДА повідомив, що деокупація населеного пункту відбулася 10 червня 2023 року.

"7-й окремий батальйон "АРЕЙ" Української Добровольчої Армії 129-ї оБр сил Територіальної Оборони ЗСУ під командуванням майора Олександра Грищука, звільнив село Нескучне Великоновосілківської селищної громади Волноваського району Донецької області", - йдеться у повідомленні.

Увечері 11 червня заступник міністра оборони Ганна Маляр повідомила, що українські військові звільнили від російських окупантів населений пункт Макарівка Донецької області.

"На Бахмутському напрямку наші війська продовжують штурмові дії. Є успіх в районі Берхівського водосховища. Просунулись вперед на 250 метрів", - повідомила вона.

За її словами, на півдні ЗСУ просунулися двома напрямками від 300 до 1500 метрів.

"Деокуповані населені пункти Благодатне та Макарівка", - заявила Маляр.

При цьому вона додала, що на напрямках, де українські війська в обороні – жодної позиції не втрачено.

Сьогодні, 12 червня, у Міноборони повідомили, що наші захисники просунулися далі та звільнили Сторожеве в Донецькій області.

"Державний прапор знову майорить над Сторожевим, і так буде з кожним населеним пунктом, поки ми не звільнимо всю українську землю", - написала Маляр.

За словами Маляр, населений пункт було звільнено силами 35-ї Окремої бригади морської піхоти ім.контр-адмірала Михайла Остроградського.

Також військові ЗСУ звільнили село Новодарівка у Запорізькій області. Запорізька окрема бригада територіальної оборони повідомила, що вони звільнили Новодарівку від окупантів в рамках оборонної операції ще 4 червня.

Проте російські загарбники намагалися повернути село.

"Численні спроби ворога повернути населений пункт під контроль, які тривали декілька діб, не мали успіхів", - зазначають наші захисники.

Зазначимо, що село розташоване у Малинівській сільській громаді Пологівського району Запорізької області. Воно знаходиться за 2 км від села Новопіль, що в Донецькій області.

Підрив дамби на Донеччині

11 червня ввечері стало відомо, що у районі селища Новодарівка в Запорізькій області росіяни підірвали дамбу, що призвело до затоплення вздовж берегів річки Мокрі Яли. Як повідомив речник Сил оборони Таврійського напрямку Валерій Шершень, саме у цьому районі відбувається просування українських військових.

"Ворог нервується і використовує будь-які засоби, аби не допустити прориву своєї оборони саме тут, на Таврійському напрямку. І після підриву Каховської ГЕС йде подальший підрив дамб менших водосховищ. Ми маємо інформацію, що біля населеного пункту Новодарівка ворог підірвав дамбу, і це призвело до затоплення обох берегів річки Мокрі Яли", - повідомив Шершень.

За його словами, на ведення наступальних дій Сил оборони Таврійського напрямку це не впливає.

Результати за тиждень

Як повідомила увечері 12 червня заступниця міністра оборони Ганна Маляр, за минулий тиждень українським військовим вдалось звільнити від російських окупантів сім населених пунктів.

За її даними, в ході ведення наступальної операції у Донецькому та Таврійському операційних районах звільнено:

  • Лобкове;
  • Левадне;
  • Новодарівка;
  • Нескучне;
  • Сторожеве;
  • Макарівка;
  • Благодатне.

Окрім цього просування військ наступального угруповання склало 6,5 км, а площа взятої під контроль території становить 90 кв.км.

Успіхи на Бердянському напрямку

Представник Генштабу ЗСУ Андрій Ковальов повідомив, що українські війська досягли успіху в наступальній операції на Бердянському напрямку.

За його словами, під час ведення наступальної операції в Таврійському і Донецькому операційних районах війська ударного угруповання Сил оборони за минулу добу на Бердянському напрямку просунулися на відстань від 500 метрів до 1 кілометра.

"Площа території, взятої під контроль, становить до трьох квадратних кілометрів", – зазначив він.

Також українські війська просунулись на Бахмутському і Торецькому напрямках.

"Станом на цей момент наступ відбувається на бахмутському напрямку, наші війська продовжують штурмові дії. Є успіх у районі Берховського водосховища. Просування наших військ за минулу добу тут становило – 250 метрів, а на торецькому напрямку – українські війська просунулися на 200 метрів за минулу добу", – сказав Ковальов.

Він запевнив, що на напрямках, де українські війська в обороні, жодної позиції не втрачено, попри активні ворожі артилерійські обстріли та авіаудари.

Найгарячіші точки фронту

Українські військові наразі ведуть бої на чотирьох напрямках, а окупанти намагаються завадити просуванню українських сил оборони, використовуючи авіацію та мінуючи поля.

За словами заступника міністра оборони Ганни Маляр, зараз тривають бої в районах:

  • Мала Токмачка, Новоданилівка, поблизу Макарівки (Оріховський напрямок);
  • Мар'їнка (Мар'їнський напрямок);
  • Ягідне (Бахмутський напрямок);
  • Веселе (Лиманський напрямок).

Як розповіла Маляр, окупанти роблять все, аби утримати захоплені ними позиції. Тому ворог активно застосовує штурмову та армійську авіацію, веде інтенсивний артилерійській вогонь.

"Наші війська під час наступу стикаються з суцільними мінними полями, які поєднані з протитанковими ровами", - розповіла заступник міністра оборони.

Все це, як зазначила Маляр, поєднується з постійними контратаками ворожих підрозділів на бронетехніці та масовим застосуванням ПТУРів і дронів-камікадзе.

26 квітня 2024
Вища освіта по-новому: до чого тепер готуватися студентам
Днями Верховна Рада прийняла закон, що покликаний удосконалити освітній процес для здобувачів вищої освіти в українських вишах. Загалом чиновники запевняють, що з прийняттям цього закону, усі вищі нав...
24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
Модернізовані F-16 дадуть змогу знищувати російські Су-35, — експерт про перелом у війні
28 квітня 2024, 19:00
За тиждень РФ втратила понад 6500 солдат та майже 850 одиниць техніки
28 квітня 2024, 18:00
У ДТЕК повідомили, скільки разів РФ атакувала українські ТЕС
28 квітня 2024, 17:30
Українські розвідники знищили нову російську антидронову РЛС вартістю 100 тисяч доларів
28 квітня 2024, 16:52
У Запоріжжі росіяни атакували промисловий обʼєкт – ОВА
28 квітня 2024, 16:09
Ситуація загострилась: Сирський пояснив, що відбувається фронті
28 квітня 2024, 15:52
У Запорізькому цирку з висоти зірвалися неповнолітні гімнасти – поліція
28 квітня 2024, 15:29
Окупанти атакували Дніпропетровщину дронами, загорівся приватний будинок
28 квітня 2024, 14:55
Серйозна ДТП біля Львова: легковик влетів у вантажівку
28 квітня 2024, 14:35
У Запоріжжі прогриміли кілька вибухів: видно стовп диму
28 квітня 2024, 13:49