UA | RU
05 червня 2023, 16:50

Бої під Шебекіним та полонені росіяни. Що відомо про події у Бєлгородській області

Кілька днів поспіль триває рейд бійців з "Російського добровольчого корпусу" та легіону "Свобода Росії" в Бєлгородській області. Групи партизанів намагаються прорватись до прикордонного міста Шебекіно та збільшують кількість полонених у своєму обмінному фонді
Кілька днів поспіль триває рейд бійців з "Російського добровольчого корпусу" та легіону "Свобода Росії" в Бєлгородській області. Групи партизанів намагаються прорватись до прикордонного міста Шебекіно та збільшують кількість полонених у своєму обмінному фонді
Фото: t.me/russvolcorps

Кремль не знає, як реагувати на рейди "Російського добровольчого корпусу" та легіону "Свобода Росії" у Бєлгородській області, що призводить до хаосу та спричиняє критику в адресу російської влади, інформує RegioNews.

Рейди

У низці населених пунктів Бєлгородської області РФ, зокрема, Шебекіно, Новій Таволжанці і Муромі, що знаходяться поблизу українського кордону, "неспокійно".

Уночі 1 червня розпочався черговий рейд у Бєлгородській області, з епіцентром у містечку Шебекіно на прикордонній території. З початку події місто перебуває під постійним обстрілом.

Також був проведений удар з реактивних систем залпового вогню "Град" по будівлі адміністрації.

Паралельно з обстрілами повстанці здійснили напад на автомобільний пункт пропуску "Шебекіно", де розгорнулися жорстокі бої. Бійці "Російського добровольчого корпусу" (РДК) підтвердили свою присутність на цьому напрямку і оголосили про реалізацію другої фази дій на території РФ. Вони також підтвердили свою причетність до атаки "Градами". За їхніми заявами, метою були російські силовики, які зібралися в адміністрації.

Поки Міністерство оборони Росії звітує про відбиту спробу прориву та знищення "понад 30 терористів", бойові дії РДК вже розгорнулися в передмісті Шебекіно, у селах Нова Таволжанка та Титовка. "Свобода Росії" активно звітує про знищення самохідного міномета "Тюльпан", вантажівок з боєприпасами та колон РСЗВ "Град".

Вчора передові штурмові групи "Російського добровольчого корпусу" (РДК) та легіону "Свобода Росії" успішно проникли до передмістя Шебекіно. На офіційних каналах повстанців були опубліковані відеозаписи, що показують знищення російської військової техніки в лісопосадках. Рейд, що триває кілька днів, вже був зафіксований на карті сервісу DeepState Map. Попередньо, "сіра зона" охоплює площу майже 10 квадратних кілометрів, і російські сили не контролюють село Нова Таволжанка. За даними на 5 июня, село перебуває під контролем РДК.

5 червня легіон "Свобода Росії" повідомив про знищення двох танків, бойової машини піхоти та броньованої розвідувально-дозорної машини (БРДМ). Вони також опублікували відеозапис із закликом до російських військових здаватися в полон.

Слід зазначити, що кілька військовослужбовців Російської Федерації вже опинилися у полоні. Влада Бєлгородської області запропонувала їх вивезти, але ніхто не прийшов забрати полонених.

На передодні учасники повстання запропонували губернатору Бєлгородської області, В'ячеславу Гладкову, провести переговори, обіцяючи за це звільнити двох полонених. Зустріч планувалася відбутися у церкві у селі Нова Таволжанка.

Командир РДК, Денис Нікітін, звернувся до губернатора з пропозицією: "Якщо ви до 17:00 з'явитеся... ми, як жест доброї волі, як заведено говорити у нас на батьківщині, обміняємо цих двох полонених просто на можливість поспілкуватися з вами про долю Росії, непотрібну кровопролитну війну, яка триває вже півтора роки, а тепер продовжується і на території вашої Бєлгородської області".

Однак Гладков відмовився їхати на переговори і заявив, що полонених, на його думку, вже вбили. Він запропонував бійцям зустрітися на пункті пропуску "Шебекіно". Незважаючи на це, переговори не відбулися, а РДК опублікував нове відео, де показано, що всі полонені залишаються живими і їх кількість збільшилася.

Лідер приватної військової компанії "Вагнер", Євген Пригожин, розкритикував дії Гладкова. Він натякнув на те, що у губернатора "проблема з мужністю", оскільки він не відважився забрати полонених, яких були готові віддати безоплатно.

Епізод вичерпався тим, що РДК вирішив передати їх до обмінного фонду України. А 5 червня з'явилося відео того, як російських військових брали в полон.

Також стала відомою інформація про участь представників "Польського добровольчого корпусу" (ПДК) в операціях повстанців. За повідомленнями РДК, поляки діють виключно на території України та надають допомогу з конвоюванням полонених, військовою та медичною логістикою.

Прессекретар міністра-координатора спецслужб Польщі, Станіслав Жарін, заявив, що члени ПДК не мають жодного зв'язку з польською владою та не належать до Збройних сил Польщі або будь-яких інших державних установ.

Крім того, з'ясувалося, що РДК, як стверджує Reuters, можливо використовує бельгійські гвинтівки SCAR. Приміром, прем'єр-міністр Бельгії Александр де Кроо заявив, що звернеться до уряду для отримання пояснень щодо того, чи була передана українській армії стрілецька зброя, яка використовувалася в бойових діях на території Росії.

Панічна реакція росіян на рейди

Оголошення про евакуацію до 1000 дітей з прикордонних районів Росії є одним з перших рішень, прийнятих російською стороною у зв'язку з ситуацією в Бєлгородській області.

Також на околицях Нової Таволжанки було зафіксовано випадок, коли російські силовики відкрили вогонь по цивільному автомобілю, що призвело до загибелі двох осіб. Повстанці заявили, що російська сторона використовує тактику обстрілу будь-яких рухомих об'єктів артилерією, що може пояснити інцидент з цивільним автомобілем, який було помилково сприйняли за диверсійну групу.

Для боротьби з повстанцями у прикордонних районах було направлено загін спецназу з 322-го центру Спеціальних Завдань Генерального Штабу Росії "Сенеж". Також було обмежено рух транспорту на дорогах навколо Шебекіного. Однак, за даними, є впевненість, що цих заходів недостатньо.

Американський Інститут вивчення війни (ISW) вбачає тривогу в російському інформаційному просторі та суспільстві в реакції російської влади на рейди РДК в Бєлгородській області.

Аналітики вважають, що Кремль не здатний адекватно реагувати на ситуацію, що виникає в прикордонних районах Росії, і це призводить до хаосу, паніки, зростання заворушень та критики влади. Реакція російського керівництва переважно обмежується інформаційним впливом, і немає показників, що була встановлена ширша політика щодо запобігання подальшим рейдам до прикордонних областей Росії.

За заявами представників РДК, близько 4000 мешканців прикордонного району було евакуйовано до тимчасових притулків. Однак, із звітів РДК стає зрозуміло, що організованої евакуації немає, і людям доводиться самостійно покидати зону конфлікту. Україна відкриває гуманітарний коридор для виїзду жителів Бєлгородської області на свою територію.

Паралельно досягає невдоволення військового керівництва Росії. Певні особи, такі як Євгеній Пригожин, використовують ситуацію для критики міністра оборони Сергія Шойгу, начальника Генерального Штабу Валерія Герасимова та начальника штабу сухопутних військ Олександра Лапіна, який безпосередньо керує витісненням повстанців з Бєлгородської області.

Так звані "військкори" критикують місцеву владу за неефективність інформування громадськості про події. Воєнний злочинець Ігор Гіркін вважає, що Кремль нічого не здатний зробити з цією ситуацією, не вдаючись до відволікання ресурсів з території України.

Британська розвідка впевнена, що рейди поставили Москву перед гострою дилемою - посилювати оборону у прикордонних районах РФ чи зміцнювати позиції в окупованих частинах України.

Позиція України

Україна заперечує участь своїх військових представників у рейдах Бєлгородською областю, вважаючи бойові дії внутрішнім конфліктом Російської Федерації. Офіційною позицією є те, що рейди проводяться російським визвольним рухом з метою повалення путінського режиму, і це виконується силами громадян РФ.

Центр стратегічних комунікацій також пояснює, що Україна захищає свою землю і не проводить бойових дій на території Росії. Ситуацію у Шебекіному коментують в Офісі президента, таку ситуацію в ОП бачать як основу для подальших масштабних воєнних дій. Наголошується, що Шебекіно може стати "воротами війни", яка перенесеться на територію всієї Росії, і можливо ці події кінцем епохи "путінської стабільності".

Особлива увага приділяється інформаційному ігноруванню подій у Шебекіному федеральними ЗМІ. Представник військової розвідки Андрій Юсов стверджує, що нездатність припинити дії партизанів пояснюється тим, що Росія перекидає свої ресурси на окуповану територію України, що в майбутньому може призвести до бунту або більш масштабного військового протистояння.

Що відомо про попередній рейд

22 травня у Бєлгородській області пролунали вибухи, а згодом в українських та російських медіа з'явилась інформація про прихід на цю територію російських добровольців. У Головному управлінні розвідки України розповіли, що в цій області проводиться операція для "створення смуги безпеки" винятково за участі громадян Росії.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
Після ракетного удару в Одесі перекрили деякі вулиці та є проблеми зі світлом
24 квітня 2024, 08:23
Росіяни вдарили ракетами по території ЖК у Харкові — дані про постраждалих та фото наслідків
24 квітня 2024, 08:07
Доба на Херсонщині: внаслідок обстрілів загинула людина, п'ятеро поранених
24 квітня 2024, 08:01
Сенат США підтримав допомогу Україні, потрібен лише підпис Байдена
24 квітня 2024, 07:44
В Україні можуть мобілізувати багатодітних батьків: названо умову
24 квітня 2024, 05:03
Школярів на окупованих територіях змушують збирати для росіян дрони, — Федоров
24 квітня 2024, 03:32
Прикордонники знищили комплекс дальнього спостереження РФ
24 квітня 2024, 02:20
Під Луцьком чоловік намагався вкоротити собі віку, зістрибнувши з труби котельні
24 квітня 2024, 01:30
Скільки потрібно ракет ATACMS, щоб роздовбати російську ППО у Криму
24 квітня 2024, 01:00
Поклав тіло матері у валізу та залишив у парку: жителя Тернополя відправили під суд
24 квітня 2024, 00:18