UA | RU
22 травня 2023, 20:30

Прорив ДРГ у Бєлгородській області: що відбувається на кордоні з Україною

У понеділок, 22 травня, у Бєлгородській області пролунали вибухи, а згодом з'явилась інформація про прорив через кордон на територію області російських добровольців, які воюють на боці України. Ця інформація спричинила переполох черед росіян та потішила українців
У понеділок, 22 травня, у Бєлгородській області пролунали вибухи, а згодом з'явилась інформація про прорив через кордон на територію області російських добровольців, які воюють на боці України. Ця інформація спричинила переполох черед росіян та потішила українців
Фото: Легион "Свобода России"/Facebook

RegioNews розповідає все, що відомо про ситуацію у Бєлгородській області станом на цю хвилину.

Що трапилося

Близько 14:00 легіон "Свобода Росії" та "Російський добровольчий корпус" заявили, що "звільнили" село Козинка Бєлгородської області й зайшли в населений пункт Грайворон.

При цьому місцева влада заявила про "масований обстріл" регіону з боку України, а також прорив українських ДРГ через кордон. Ця інформація спричинила переполох у російському суспільстві, довелося реагувати навіть представникам Кремля. За словами Дмитра Пєскова, триває "робота з видавлювання диверсантів".

Він також назвав мету диверсії - "відвернути увагу від Бахмутського напрямку, мінімізувати політичний ефект від втрати українською стороною Артемівська".

Ближче до вечора російська влада оголосила про затримання 39 диверсантів. Також влада Бєлгородської області повідомила, що у регіоні запроваджується режим контртерористичної операції.

Що кажуть в Україні

Речник ГУР Юсов, коментуючи інформацію про ситуацію у Бєлгородській області заявив, що легион "Свобода Росії" та "Російського добровольчого корпусу" проводять операцію на території Бєлгородської області для створення "смуги безпеки" для захисту цивільних українців. За його словами, операцію проводять виключно громадяни Росії.

"Так, сьогодні "Русский добровольческий корпус" та "Легион Свобода России", які складаються з громадян Російської Федерації розпочали операцію по звільненню цих територій Білгородщини від так званого режиму Путіна і відсування супротивника з метою створення певної смуги безпеки для захисту українського цивільного населення", — сказав Юсов.

Представник Головного управління розвідки Міноборони України Андрій Юсов в ефірі телемарафону повідомив, що росіяни проводять термінову евакуацію ядерних боєприпасів зі сховища, що знаходиться у Бєлгородській області. Це відбувається на тлі операції "Російського добровольчого корпусу".

Юсов заявив, що в інформації про евакуацію з прикордонних населених пунктів Бєлгородської області та знищення російського Мі-8 у регіоні "є багато правди".

"Є навіть додаткова інформація щодо евакуаційних заходів. У терміновому режимі об'єкт "Бєлгород-22", це сховище ядерних боєприпасів, так само росіяни евакуювали з району, поблизу Грайворона (місто на кордоні з Україною - ред.) знаходиться", - розповів Юсов.

Він також підтвердив, що на об'єкті "Бєлгород-22" була тактична ядерна зброя.

За словами Юсова, все, що зараз відбувається на території Росії, - це внутрішній конфлікт. В операції беруть участь громадяни РФ, їх підтримали інші жителі прикордонних територій Бєлгородської області.

На тлі вибухової інформації про "прорив" українських ДРГ через кордон у мережі було оприлюднене звернення очільника української розвідки Кирила Буданова до російських військових.

"Я звертаюся до російських військових, яким пощастило вижити у штурмах та розбитих окопах, буде ще гірше. У вас є вибір: померти чи врятувати своє життя. В Україні діє державний проєкт "Хочу жити", який допомагає військовослужбовцям армії Росії", — сказав Буданов.

Начальник ГУР МО закликав окупантів здаватися в український полон. За його словами, підрозділи України вже вивели сотні російських солдатів за лінію фронту. Наразі всі вони перебувають у безпеці під наглядом Комітету Червоного хреста та мають триразове харчування, а також можливість дзвонити додому та навіть отримувати посилки.

Реакція соцмереж

Атака "росіян на росіян" у Бєлгородській області неабияк розвеселила українців. У соцмережах масово з'являються жарти та меми про "звільнення Білгородської народної республіки".

Зазначимо, тим часом, як повідомив спікер Східного угруповання військ ЗСУ Сергій Череватий, українські захисники продовжують витісняти російських окупантів під Бахмутом. За добу їм удалося просунутися на 200-400 метрів на різних ділянках фронту на Бахмутському напрямку.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
Прикордонники знищили ворожу гармату "Рапіра” на Харківському напрямку: відео
29 березня 2024, 02:05
В Україну ввозили прекурсори під виглядом прального порошку
29 березня 2024, 01:20
У Вінниці судитимуть шахраїв, які за ​​50 тисяч доларів обіцяли посаду ректора одного з університетів
29 березня 2024, 00:36
На Житомирщині подружжя забило ножем приятеля до смерті
29 березня 2024, 00:04
Росія вперше за тиждень вивела у Чорне море ракетоносій з "Калібрами"
28 березня 2024, 22:24
В Одесі прогримів потужний вибух без оголошення тривоги — що трапилося
28 березня 2024, 22:11
Справа про підкуп начальника Сумської МВА – одному з депутатів обрали запобіжний захід
28 березня 2024, 22:03
Міномети, артилерія та дрони: росіяни за день обстріляли 12 громад на Сумщині
28 березня 2024, 21:49
Ворог атакує Україну дронами: які області в небезпеці
28 березня 2024, 21:35
Житель Закарпаття побив до реанімації колишню дружину, його затримали
28 березня 2024, 21:25