UA | RU
01 червня 2023, 11:30

Троє людей загинули біля зачиненого укриття: подробиці трагедії у Києві

У ніч проти 1 червня Росія завдала нового ракетного удару по Києву. Уламки однієї з ракет впали на людей, які стояли біля закритого укриття поблизу поліклініки у Деснянському районі. Загинуло троє людей. Нацполіція та прокуратура Києва уже розпочали розслідування
У ніч проти 1 червня Росія завдала нового ракетного удару по Києву. Уламки однієї з ракет впали на людей, які стояли біля закритого укриття поблизу поліклініки у Деснянському районі. Загинуло троє людей. Нацполіція та прокуратура Києва уже розпочали розслідування
фото: прокуратура

RegioNews розповідає усі подробиці трагедії у столиці.

Що відомо про жертв

Внаслідок нічної атаки окупантів відомо про трьох загиблих, серед яких одна дитина.

"Сьогодні вночі Росія вбила 9-річну дівчинку, її 34-річну маму і 33-річну жінку", - повідомила прес-служба Нацполіції.

Загалом у Дніпровському та Деснянському районах столиці цієї ночі поранення отримали 14 людей, серед них також є одна дитина. Дев'ятьох – госпіталізували, п'ятьом надали допомогу на місці, повідомив столичний голова Віталій Кличко.

Зачинене укриття

Місцеві жителі розповіли журналістам, які прибули на місце падіння уламків ракети у Деснянському районі, що укриття у поліклініці було зачиненим.

Чоловік однієї із загиблих жінок, Ярослав, розповів журналістам, що його кохана загинула на вулиці, коли з дитиною йшла до укриття, а воно, як виявилось, було зачинене.

"Була тривога, люди бігли в укриття. Укриття просто не відкрили та й все. Люди стукали, і в той момент прилетіло", - розповів чоловік "Суспільному".

"Восени було таке, взимку не пам’ятаю. Це вже не перший раз, що закрито. А охоронець ще стверджував, що це рішення адміністрації. Що адміністрація дала вказівку закрити входи… Я хочу сховатися, чому мені закриті двері, я хочу жити", – додала місцева мешканка.

Охоронець поліклініки у Деснянському районі Києва, який, за словами місцевих мешканців, не пустив людей до укриття, що призвело до трагедії, зараз перебуває в лікарні. Він отримав контузію внаслідок падіння уламків ракети, повідомляє ТСН.

Відомо, що чоловіку близько 70 років. Мешканці сусідніх будинків кажуть, що охоронець зловживав алкоголем. Люди стверджують, що інформація про декілька, які нібито змогли потрапити до укриття під час тривоги вночі 1 червня не відповідає дійсності.

Наразі поліція проводить слідчі дії. Правоохоронці мають встановити, чи перебував охоронець у стані алкогольного сп'яніння.

Заяви представників влади

Як повідомив міський голова Києва Віталій Кличко, до поліклініки в Деснянському районі, де загинули люди, виїхали фахівці департаменту муніципальної безпеки і на місці з’ясовують чому не було доступу до укриття.

"Відповідальність за роботу укриття несе керівник медзакладу і голова району, який має контролювати роботу укриттів, що є на мапі міста і повинні працювати. Всі рішення щодо дій відповідальних осіб будуть ухвалені сьогодні і невідкладно", – повідомив мер Києва.

Голова Деснянської районної адміністрації Дмитро Ратніков запевняє, що один із входів до укриття був відчинений.

"За словами директора поліклініки № 3, працівником нічної зміни був відкритий центральний вхід. Частина мешканців опинилися в укритті, частина – ні, через що 3 особи загинули біля укриття", - зазначив чиновник.

Тим часом Telegram-канали повідомляють, що рятувальники тільки зранку зрізали замок на головному вході в поліклініку, а запасні виходи залишаються зачиненими.

Міський голова Києва Віталій Кличко на місці події заявив, що наразі неможливо встановити, чи було зачинено укриття поліклініки в Деснянському районі, біля якого загинули люди. Оскільки вибуховою хвилею вибило всі двері та вікна.

"Одна інформація — люди кажуть, що укриття було закрито. З інших джерел кажуть, що люди знаходились в укритті. І яким чином вони туди потрапили, якщо воно було зачинено також неможливо встановити. Неможливо встановити, тому що вибуховою хвилею вибиті всі двері, всі вікна. Ми також не можемо зараз чітку відповідь на це надати", — сказав Кличко.

Він пояснив, що обставини трагедії встановить розслідування. За словами мера, цим займається поліція, Служба безпеки України та прокуратура.

"Сподіваюсь, максимально швидко ми отримаємо інформацію, чи було укриття закрито, чи було воно відкрито, щоб не було ніяких спекуляцій. Але ще раз можу заявити, що ми сьогодні ще додатково перевіримо. Тому що наше завдання - це безпека громадян, це найважливіше питання", — заявив мер.

Кримінальне провадження

Речниця Київської прокуратури Надія Максимець заявила, що прокуратура проводить слідчі дії у медичному закладі. А в поліція Києва вже розпочала за цим фактом кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України – Службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки. ЗМІ також повідомляють, що охоронця укриття у поліклініці Деснянського району затримали.

У МВС також повідомили, що розпочато кримінальне провадження.

"Поліція Києва вже розпочала за цим фактом кримінальне провадження за ч. 2 ст. 367 Кримінального кодексу України – Службова недбалість, що спричинила тяжкі наслідки", – зазначив голова МВС Ігор Клименко, коментуючи ситуацію з закритими бомбосховищами під час нічної ракетної атаки на столицю.

Він заявив, що ДСНС України спільно з Національною поліцією регулярно проводитиме перевірки доступності та стану бомбосховищ у всіх населених пунктах країни.

Міністр внутрішніх справ наголосив, що закриті бомбосховища під час війни – це не просто байдужість. Це злочин. Укриття мають бути цілодобово відчиненими. Це питання життя людей.

Що робити киянам, якщо укриття зачинене

Перший заступник начальника Київської міської військової адміністрації генерал-майор Володимир Кидонь раніше розповів, що необхідно робити киянам у разі, коли під час повітряної тривоги зачинене укриття.

"Київ регулярно зазнає повітряних нападів. Під час останніх таких атак, було виявлено, що не всі укриття відкритті для киян. Це не системна проблема Києва, а точкові питання, на які ми реагуємо і розв'язуємо проблему на місцях", - сказав Кидонь.

Він також розповів, як відбуватиметься реагування міської влади на зачиненні укриття.

"Разом із директором Департаменту муніципальної безпеки Романом Ткачуком та у присутності ЗМІ, Володимир Кидонь відвідав одну зі споруд цивільного захисту у Святошинському районі, на яку від місцевих жителів надійшло чимало скарг. Мало того, що це укриття було зачиненим під час тривог, та ще й балансоутримувач самовільно викинув просто неба речі людей, які вони залишали в укритті", - йдеться у повідомленні КМВА.

За інформацією, після проведення перевірки укриття у Святошинському районі, була виконана профілактична робота з балансоутримувачем. Внаслідок цього заходу, укриття знову готове до використання згідно з його призначенням, як споруди цивільного захисту. Тепер місцеве населення матиме безперешкодний доступ до укриття під час тривоги, забезпечуючи їм необхідний захист.

Також Кидонь нагадав алгоритм: що робити у разі, коли укриття зачинене під час повітряної тривоги.

"У випадку якщо під час тривоги укриття закрите, ви можете зателефонувати до 101 або ж 1551, тоді рятувальники приїжджатимуть та відкривають укриття власноруч", - зазначив він.

Також у КМВА зазначили, що з 23 по 25 травня 2023 року Національна поліція провела перевірку 34 проблемних укриттів і отримала такі результати: 4 з них нефункціонуючі, 5 об'єктів не вважаються офіційними укриттями, 2 укриття фактично відсутні, а решта функціонують у штатному режимі.

Нагадаємо, раніше у Повітряних силах ЗСУ повідомили, що росія цієї ночі атакувала Київ 10 ракетами з ОТРК "Іскандер". Окупанти випустили балістику та крилаті ракети.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Російська армія вдарила КАБами по Сумах — інформація від ОВА
25 квітня 2024, 15:05
Росіяни накрили Нікополь артилерією: постраждали двоє людей, є руйнування
25 квітня 2024, 15:00
Київщину накрила гроза із градом, негода суне на столицю
25 квітня 2024, 14:55
Удари по Донеччині: окупанти вбили одного та поранили ще п'ятьох людей
25 квітня 2024, 14:31
Ворог атакував "Ураганами" Куп'янський район Харківщини: у прокуратурі показали фото руйнувань
25 квітня 2024, 14:29
Окупанти продовжують бити по Херсонщині: в Антонівці літня жінка отримала поранення
25 квітня 2024, 14:16
Росіяни у березні понад 3500 разів обстріляли прикордоння України
25 квітня 2024, 14:13
На Хмельниччині чоловік стріляв з рушниці у патрульних
25 квітня 2024, 13:43
На Дніпропетровщині ЗСУ знищили російську ракету
25 квітня 2024, 13:41
У ЗСУ викрили "крота”, який коригував ракетні удари по Харківщині
25 квітня 2024, 13:26