UA | RU
30 травня 2023, 13:30

Масована атака дронів на Москву: все, що відомо на цей момент

У російській столиці Москві ранок 30 травня почався з вибухів. У місті заявили про дронову атаку, а причина вибухів – робота ППО
У російській столиці Москві ранок 30 травня почався з вибухів. У місті заявили про дронову атаку, а причина вибухів – робота ППО
фото: російські ЗМІ

RegioNews розповідає все, що відомо про атаку дронів на Москву становим на цю хвилину.

Що сталося

Міський голова Москви Сергій Собянін заявив, що у місті працює ППО. Він також повідомив, що вранці в результаті атаки БПЛА "у кількох будинках сталися незначні пошкодження".

"Всі екстрені служби міста знаходяться на місцях подій. Вони з'ясовують обставини того, що сталося. На цей момент ніхто серйозно не постраждав", - сказав він.

Своєю чергою губернатор Підмосков'я Андрій Воробйов заявив про роботу ППО.

"На підльоті до Москви було збито кілька безпілотників. Прошу жителів зберігати спокій. Усі екстрені служби працюють", - сказав чиновник.

У мережі тим часом публікують відео та фото про вибухи та літаючі безпілотники, а також про пошкоджені будинки.

За даними ЗМІ, уламки дрона влетіли у вікно однієї з квартир, після чого евакуювали близько 300 людей. Спецслужби оточили місце, працюють екстрені служби.

Реакція Міноборони РФ

У Міноборони Росії заявили, що російська столиця вранці, 30 травня, була атакована 8 безпілотниками, і всі вони нібито "були уражені". Причому три з них нібито були "подавлені засобами радіоелектронної боротьби", через що втратили управління і відхилилися від намічених цілей. Ще п'ятьох безпілотників нібито збито за допомогою "Панцир-С" у Підмосков'ї.

Водночас російські ЗМІ подають геть інші цифри. Є інформація, що у атаці брали участь 32 дрони. Також повідомляється, що 19 дронів були збиті на підльоті (Рублівка, Красногірський район, Істринський район, Нова Москва, Апрелівка, Власиха); ще близько 10 зачепилися за дерева та впали (Одінцовський район, ТіНАО); а 3 влучили у житлові будинки (Ленінський проспект, Профспілкова вулиця, вулиця Атласова).

Міноборони РФ, традиційно, звинуватило в атаці на Москву Україну.

Куди були націлені дрони

За даними російських ЗМІ, в епіцентрі атаки дронів на Москву та область опинилися маєтки путінської еліти. Безпілотники впали неподалік резиденції самого диктатора Володимира Путіна, а також біля будинку міністра оборони РФ Сергія Шойгу.

Зазначається, що один із безпілотників впав у селищі Іллінське - за 3 км від резиденції Путіна в Ново-Огарьово. Дрони падали і в інших місцях. Наприклад, у селищі Знам'янське, де знаходиться маєток путінського друга Геннадія Тимченка. По сусідству - резиденція прем'єра Михайла Мішустіна та будинок екс-зятя диктатора Кирила Шамалова. Поруч живуть батько губернатора Підмосков'я, сенатор Юрій Воробйов та міністр оборони Сергій Шойгу.

Поруч із селом Жуківка у котеджному селищі "Іллінське поле" стоять один навпроти одного особняки найближчих друзів Путіна братів Аркадія та Бориса Ротенбергів. А по сусідству знаходиться будинок коханки Шойгу Олени Шебунової. У селищі "Ландшафт" - будинок у першого заступника глави Адміністрації президента РФ Сергія Кирієнка. У Барвісі будинок у президента "Роснефти" Ігоря Сечіна. Колишнбою дачею Мікояна володіє голова "Росгвардії" Віктор Золотов.

Крім того, в Архангельському - будинок у голови Конституційного суду Валерія Зорькіна, який нещодавно приніс Путіну карту Європи нібито "без України", хоча вона була там позначена.

У Роздорах живе коханка глави ВТБ - телеведуча Наїля Аскер-Заде, заступник міністра оборони Руслан Цаликов, теща голови "Ростеху" Сергія Чемезова - Людмила Рукавішнікова.

Повідомляється, що безпілотник прямував до селища Власиха - там центральний командний пункт Ракетних військ стратегічного призначення РФ.

Що каже пропаганда

У російській Держдумі спробували пояснити, чому цього ранку сталася масована атака дронів на Москву. Голова комітету Держдуми з оборони Андрій Картаполов заявив, що Росія "велика країна", а тому "лазівки" в обході ППО завжди знайдуться.

"Це стало можливим, тому що у нас дуже велика країна і завжди знайдеться лазівка, де безпілотник може пролетіти, обходячи райони розташування засобів протиповітряної оборони", - заявив Картаполов, коментуючи атаку безпілотників на Москву.

За його словами, нібито "дрони не вразили жоден військовий чи державний об'єкт" і не завдали "серйозних" пошкоджень житловим будинкам.

Представник Держдуми назвав сьогоднішні події так званою "інформаційною атакою".

"Вона розрахована на те, що зараз підніметься хвиля паніки, почнуть цю справу мусолити. Нам головне цього не допустити. Це акт залякування, спрямований на мирне населення", - додав Картаполов.

Звідки були випущені дрони

За інформацією міжнародної розвідувальної спільноти InformNapalm, дрони, які вранці масовано атакували столицю РФ, китайського виробництва та прилетіли зі сходу Підмосков'я.

"Належність БПЛА, які зранку завітали у Москву, встановили. Вони - китайські й прилетіли зі східної частини Московської області", - йдеться у Telegram-повідомленні.

Реакція України

Речник Повітряних сил України Юрій Ігнат відмовився коментувати сьогоднішні події у Москві.

"Те, що в небі в Росії, ми не коментуємо зазвичай, ви це знаєте", – заявив він в ефірі телемарафону.

Ведуча запитала: "Невідомого походження безпілотники в небі Москви сьогодні вгамують їхню [росіян] злість?"

"Чи вгамують? Ну, може, когось вгамують, а когось роздратують. Але що вони ще нам можуть зробити? Уже начебто все перепробували, і агонія кремлівського режиму вже не знає, як дати цьому раду, бо немає успіхів очевидних, яких вони хотіли б досягти, і тому все, що залишається, – кошмарити нас цими ударами", – відповів Ігнат.

Нагадаємо, сьогодні, 30 травня, Росія здійснила 17-ту з початку місяця масовану атаку по Києву. Уламки збитих дронів впали у Голосіївському, Печерському, Дарницькому, Дніпровському, Подільському та Святошинському районах Києва.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
У Дніпрі з-під завалів дістали ще одного загиблого: рятувальна операція завершена
20 квітня 2024, 11:34
Зеленський підписав указ про обмеження роботи онлайн-казино
20 квітня 2024, 11:13
Нічна атака на Україну: скільки цілей збила ППО
20 квітня 2024, 10:53
Ситуація на фронті та втрати ворога: інформація від Генштабу ЗСУ на 20 квітня
20 квітня 2024, 10:28
На Вінниччині вночі розстріляли поліцейських: один загинув
20 квітня 2024, 09:45
На Хмельниччині на хабарництві викрили голову військово-лікарської комісії
20 квітня 2024, 06:27
На Полтавщині тривають пошуки 13-річного хлопчика, який зник під час риболовлі майже тиждень тому
20 квітня 2024, 03:45
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02