UA | RU
16 травня 2023, 14:40

Голову Верховного суду впіймали на хабарі: подробиці резонансної справи

Національне антикорупційне бюро заявило про викриття масштабної корупційної справи серед керівництва та суддів Верховного суду
Національне антикорупційне бюро заявило про викриття масштабної корупційної справи серед керівництва та суддів Верховного суду
Всеволод Князєв

RegioNews розповідає, що відомо про резонансну справу станом на зараз.

Пізно ввечері 15 травня НАБУ і САП заявили, що викрили масштабну корупцію у Верховному суді, а саме схему щодо одержання неправомірної вигоди керівництвом та суддями ВСУ. Антикорупційні відомства повідомили, що проводяться невідкладні слідчі дії. Водночас у ЗМІ з'явилася інформація, що голову Верховного суду Князева впіймали на хабарі у 3 млн доларів, а обшуки проводяться у 18 суддів ВСУ.

Також НАБУ анонсувало брифінг щодо цієї справи. Він відбувся 16 травня о 12 годині.

Керівників Національного антикорупційного бюро та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури на брифінгу підтвердили затримання голови Верховного суду Всеволода Князєва у справі про отримання хабарів. Уже затримали дві людини, але перевіряють причетність інших. Правоохоронці готують підозри фігурантам.

У чому звинувачують керівника Верховного суду

Директор НАБУ Семен Кривонос розповів, що відомство отримало інформацію про діяльність злочинного угруповання у суддівській гілці влади із залученням керівництва цієї гілки. Правоохоронці вирішили здійснити оперативне проникнення і спецзавдання детектива під прикриттям.

Під час цих заходів зафіксували низку контактів власника фінгрупи "Фінанси та кредит" Костянтина Жеваго з одним із власників адвокатського об'єднання, яке використовувалося для прикриття злочинної діяльності. Тоді вони домовилися про передання хабаря для високопосадовців Верховного суду для ухвалення потрібного рішення.

За словами директора НАБУ, 15 березня мало відбутися засідання по справі, але через домовленість його перенесли, щоб можна було зібрати хабар. Паралельно почали передавали гроші. А 19 квітня Верховний суд ухвалив рішення. На початку травня адвокат отримав від керівництва суду вказівку про розподіл грошей серед учасників угруповання.

Правоохоронці зафіксували, що 3 травня передали першу частину хабаря, а 15 травня — другу частину. Також члени угруповання намагалися повпливати на обрання членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Прокурор САП Олександр Клименко розповів, що посередником між керівництвом суду і людьми, які хотіли вирішити питання у суді, виступало адвокатське об’єднання.

"Це стосувалося не лише Верховного суду, але й більшості судів на території України. Цим фактам буде надана оцінка. Слідчі дії ще тривають. Підбивання підсумків буде пізніше", — зазначив прокурор.

За його словами, є інформація, що йдеться не про одне рішення Верховного Суду, за яке давали хабар. Її зараз перевіряють.

Крім того, у члена Великої палати Верховного Суду під час слідчих дій теж знайшли багато грошей. Правоохоронці вже встановили, за які рішення суд отримав частину з них.

Начальник відділу САП Олександр Омельченко каже, що документувати злочини було складно, бо фігуранти застосували засоби конспірації. Зокрема, вони моделювали поведінку у разі викриття правоохоронцями і називали умовними словами ПІБ певних людей.

За словами Клименка, правоохоронці вже припинили цю злочинну схему і задокументували факти про те, що у майбутньому зловмисники хотіли "впливати на багато процесів у судовій системі". Гроші, які передавали як хабарі, вилучили під час обшуку.

Також затримали дві людини, серед яких голова Верховного Суду Всеволод Князєв. Правоохоронці звертатимуться до Вищої ради правосуддя з клопотаннями про забезпечення заходів кримінального провадження щодо голови суду. Також вони перевіряють ймовірну причетність інших людей до злочину. Підозри ще не вручили, але вручення вже готується.

Справу кваліфікували за частинами 3 та 4 статті 368, а також частиною 4 статті 369 Кримінального кодексу України. За це фігурантам загрожує від 8 до 12 років ув'язнення.

Реакція Верховного суду України

У зв’язку з подіями, що відбуваються навколо голови Верховного суду Владислава Князєва 16 травня відбулося позачергове засідання Пленуму Верховного Суду.

На Пленумі Верховного суду ухвалили заяву щодо ситуації з очільником Суду.

"Верховний суд, повністю усвідомлюючи свою роль і місце у системі правосуддя, бере на себе повну відповідальність за події, пов'язані з можливими корупційними діяннями окремих його членів. Судді шоковані. Суд наголошує, що повне розслідування сприятиме якнайшвидшому становленню істини та досягненню справедливості. За будь-який злочин має бути невідворотне покарання", - йдеться у заяві.

В установі запевнили, що судді і працівники співпрацюють зі слідством.

"ВСУ буде діяти за принципом самоочищення, вживаючи всіх необхідних засобів", - йдеться у заяві.

Представник суду наголосив, що це "чорний день в історії Верховного суду".

Заяву одноголосно затвердили 142 судді, які були присутні на засіданні.

Також ініціативна група запропонувала підписати подання про висловлення недовіри голові Верховного суду. Подання буде розглядатися, якщо його підпишуть не менше третини суддів. Після цього створюється організаційний комітет, який протягом 20 днів готує проведення позачергове засідання Пленуму ВС, на якому буде розглядатися це питання.

Подання підписали 138 суддів, тоді як, відповідно до закону, достатньо 56 підписів.

Що каже Жеваго

Український бізнесмен Костянтин Жеваго заперечив свою причетність до хабаря у 3 мільйони доларів голові чи суддям Верховного Суду. Про це йдеться у заяві, яку поширила пресслужба Костянтина Жеваго для медіа.

Видання ZN.UA з посиланням на джерело в НАБУ написало, що гроші голова Верховного Суду отримував від людей, які виступали за рішення суду на користь бізнесмена Костянтина Жеваго. Велика Палата ВС розглядала справу стосовно права власності 40,19% акцій Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo. Своїм рішенням 19 квітня орган залишив зазначені акції пов'язаним із Жеваго компаніям.

У заяві бізнесмена йдеться, що ця інформація "повністю неправдива". Він також зазначив про "безпідставний зв'язок і явне підтасування" щодо рішення суду про акції Полтавського гірничо-збагачувального комбінату Ferrexpo.

За словами Жеваго, Велика палата ВС ухвалила рішення не в його інтересах, а "в інтересах великої публічної компанії з поважними акціонерами, яка торгується на основному майданчику Лондонської фондової біржі".

Водночас детективи НАБУ під час брифінгу 16 травня заявили, що фінгрупа "Фінанси та Кредити" мала низку контактів із власником адвокатського об'єднання, яке використовувалося для прикриття злочинної діяльності.

Що відомо про Князєва

Всеволод Князєв обіймає посаду голови Верховного Суду з 1 грудня 2021 року.

З 2013 року Князєв почав працювати суддею, а у 2015 році став головою Миколаївського окружного адміністративного суду. З 2017 року — суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду.

16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
У Дніпрі з-під завалів дістали ще одного загиблого: рятувальна операція завершена
20 квітня 2024, 11:34
Зеленський підписав указ про обмеження роботи онлайн-казино
20 квітня 2024, 11:13
Нічна атака на Україну: скільки цілей збила ППО
20 квітня 2024, 10:53
Ситуація на фронті та втрати ворога: інформація від Генштабу ЗСУ на 20 квітня
20 квітня 2024, 10:28
На Вінниччині вночі розстріляли поліцейських: один загинув
20 квітня 2024, 09:45
На Хмельниччині на хабарництві викрили голову військово-лікарської комісії
20 квітня 2024, 06:27
На Полтавщині тривають пошуки 13-річного хлопчика, який зник під час риболовлі майже тиждень тому
20 квітня 2024, 03:45
Смерть від рук вітчима: житель Миколаївщини забив 6-річного пасинка
20 квітня 2024, 01:24
В ДТП біля Львова загинув 12-річний велосипедист
20 квітня 2024, 00:32
Житель Миколаївщини отримав 15 років в'язниці за співпрацю з російськими спецслужбами
19 квітня 2024, 22:02