UA | RU
10 травня 2023, 19:07

Далекобійні ракети Storm Shadow: Британія готується відправити Україні нову допомогу

Україна довгий час просить західні країни про далекобійні ракети, стверджуючи, що така зброя може змінити хід війни, та дозволить ЗСУ націлюватися вглиб окупованих територій. Велика Британія, яка пишалася тим, що випередила своїх західних союзників у постачанні нових систем зброї в Україну має намір передати крилаті ракети Storm Shadow. До аналогічного рішення Лондон "підштовхує" адміністрацію президента США Джо Байдена
Україна довгий час просить західні країни про далекобійні ракети, стверджуючи, що така зброя може змінити хід війни, та дозволить ЗСУ націлюватися вглиб окупованих територій. Велика Британія, яка пишалася тим, що випередила своїх західних союзників у постачанні нових систем зброї в Україну має намір передати крилаті ракети Storm Shadow. До аналогічного рішення Лондон "підштовхує" адміністрацію президента США Джо Байдена
Фото: із відкритих джерел

За даними американського видання The Washington Post, Велика Британія може поставити Україні перші ракети далекого радіусу дії на 300 км. Це дасть змогу ЗСУ бити вглиб окупованих територій, націлюватися на російські командні центри, лінії постачання, боєприпаси та сховища палива окупантів, інформує RegioNews.

Інформацію про можливі поставки далекобійних ракет британське Міністерство оборони розмістило в матеріалах закупівлі Міжнародного фонду підтримки України (IFU).

2 травня в повідомленні про закупівлі очолюваного Великою Британією Міжнародного фонду для України, Міноборони Сполученого Королівства подало запит про "зацікавленість" у наданні Києву ракет, що здатні до ударів на відстані до 300 кілометрів. За словами британського посадовця, який відмовився підтвердити WP тип, час або кількість ймовірної зброї, остаточного рішення не прийнято.

Але це повідомлення, пише газета, є суттєвим кроком до того, щоб Британія сама постачала такі боєприпаси, а запитувані характеристики та можливості майже відповідають її крилатим ракетам Storm Shadow. Storm Shadow - це крилата ракета повітряного базування, призначена вражати високозахищені цілі з великої відстані.

Ракети Storm Shadow можуть бути встановлені на українських винищувачах радянського виробництва і досягати російської території.

Зазначається, що Україна давно просила західні країни про ракети більшого радіуса дії, стверджуючи, що така зброя може змінити хід війни, дозволяючи її силам націлюватися на російські командні центри, лінії постачання, боєприпаси та сховища палива у Криму та на контрольованій рф території на сході України.

Оскільки українське військо готується розпочати великий контрнаступ протягом наступних кількох тижнів, здатність завдати удару далеко за лінією фронту рф допоможе розчистити шлях для наземного наступу за допомогою танків і піхоти.

До того ж раніше прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час Мюнхенської конференції з безпеки заявив, що "Сполучене Королівство стане першим, хто надасть Україні ракети більшої дальності".

"Якщо в цьому конфлікті є момент, який ми можемо змінити, чому б ним не скористатися? Чого ми чекаємо? Яка ціль цих запасів? Якщо зброя вражає російські збройні сили, це підвищує нашу безпеку. ...Британія стане першою країною, яка надасть Україні зброю більшої дальності", – сказав він.

За кілька тижнів до цього, згідно з файлом із витоку секретних даних США, американська розвідка підтвердила, що Британія мала намір відправити Україні невстановлену кількість ракет Storm Shadow разом із британським персоналом для допомоги в наведенні на ціль.

Бути першими – це те, чого Британія прагнула протягом усієї війни, починаючи з часу правління колишнього прем'єр-міністра Бориса Джонсона, зазначає The Washington Post. Країна була другим постачальником військової допомоги Україні після США.

2022 року Лондон надав Україні боєприпаси на суму 2,5 млрд доларів. Хоча це лише мала частина того, що надав Вашингтон, британці претендують на передові позиції, відправивши деякі з перших переносних зенітних та протитанкових озброєнь у лютому 2022 року, а останнім часом навчаючи українських льотчиків на винищувачах НАТО.

У середині січня Великобританія першою оголосила про передачу Україні важкої техніки – 14 танків Challenger. США, Німеччина та інші країни Європи наслідували її приклад.

"Це унікальна позиція Сполученого Королівства, Росія нас все одно не дуже любить. Ми знаємо, що якщо ми щось даємо, іншим стає трохи легше. У різних країнах безперечно існує різна толерантність до ризику. Ми часто виявляємося першими", – сказав британський чиновник на умовах анонімності, говорячи про внутрішні проблеми НАТО та згадавши навчання українських льотчиків, хоча ще жодна країна не підтвердила рішення передати Києву сучасні винищувачі.

Відстань між контрольованою Києвом територією України та Севастополем, найбільшим містом захопленого Криму та "штаб-квартирою" Чорноморського флоту РФ, перебуває в межах досяжності Storm Shadow.

Storm Shadow: що відомо

Військовий експерт Олександр Коваленко зазначає, що Storm Shadow – авіаційна крилата ракета, яка також може застосовуватися з надводних платформ.

Велика Британія є найбільшим користувачем цих ракет.

Носіями Storm Shadow є Eurofighter Typhoon, Dassault Mirage 2000, Dassault Rafale та інші бойові літаки.

За його словами, всі ці моделі не стоять на озброєнні ЗСУ, але важливо розуміти, що це все легкі винищувачі – аналоги МіГ-29.

Storm Shadow/SCALP – ракета виробництва фірми MBDA (спільна англо-французька технологія). Перші стрілянини, які увінчалися успіхом, відбулися у 2000 році у Франції.

Storm Shadow можуть використовувати в будь-який час доби, а також під час складних метеоумов та при застосуванні противником засобів радіоелектронної протидії.

Дальність її польоту складає понад 250 кілометрів, а висота 30-40 м. Втім, є й різні модифікації цієї ракети в залежності від яких характеристики можуть різнитися.

Вперше ракета Storm Shadow була використана 2003 року в Іраку армією Великої Британії.

Характеристики ракети

  • маса: 1 300 кг;
  • довжина: 5,1 м;
  • діаметр: 0,5 м;
  • бойова частина: 450 кг, типу BROACH;
  • дальність: понад 250 км;
  • висота польоту: 30-40 м;
  • швидкість: 0,8 М (близько 1 тис. км/год).

Україна вже давно намагається отримати далекобійні ракети союзників. Зокрема, йшлося про американські ATACMS радіусу дії на 300 км. Проте США досі побоюються, що цими ракетами Україна обстрілюватиме територію Росії і це призведе до ескалації конфлікту.

На початку 2023 року міністр оборони Олексій Резніков заявив, що "Україна готова надати будь-які гарантії, що ваша зброя не буде задіяна для ударів по території росії".

Поки що найбільш далекобійною зброєю, яку Україна отримала від західних союзників, є реактивні системи залпового вогню HIMARS. Дальність ураження снарядів становить близько 80 кілометрів.

Зеленський закликав "зняти всі табу" щодо постачання озброєнь

Президент України Володимир Зеленський закликав "зняти всі табу" щодо постачання країні озброєнь.

"Що потужніша зброя й далекобійніший вогонь, то більше життів рятується від щоденних ворожих ударів. Цінувати життя та зберігати оборонні табу між союзниками, які повинні захищати життя, - це очевидна суперечність", - сказав він виступаючи перед парламентом Нідерландів.

За його словами, "що довше зберігаються табу щодо зброї, то більше наших воїнів віддають життя, щоб витягнути оборону, коли зброя недостатньо потужна чи далекобійна й коли винищувачі Росії ефективніші, ніж літаки захисників Європи".

"Зараз усе це, на жаль, зберігається. Табу щодо зброї. Чи надовго? Залежить від нас усіх... Пам'ятаємо лідерство Нідерландів в ініціюванні постачання PzH 2000 - дякуємо вам за це сміливе рішення, за Patriot та іншу зброю. Пам'ятаємо, що Нідерланди були першими, хто сказав, що F-16 - це не табу. Ваше лідерство справді дає результат. Тож забезпечимо разом нові!" - заявив Зеленський.

На його думку, "Росія має побачити, що безпека України буде неминуче гарантована, щоб почати усвідомлювати себе, Росію, тільки у власних кордонах".

Раніше повідомлялось, що у ніч на вівторок, 9 травня, росіяни завдали удару по території України крилатими ракетами морського та повітряного базування. По всій країні оголошували тривогу. Спочатку удару завдали по східних областях, ближче до ранку — по Києву.

24 квітня 2024
Військовий експерт Іван Киричевський: росіяни не чекають травня чи червня, вони вже наступають
Експерт військового порталу Defence Express Іван Киричевський розповів в інтерв’ю RegioNews, де зараз найгарячіше на фронті, чи можливий великий наступ України і що для цього потрібно, а також чи пере...
16 квітня 2024
Зустріч із Папою Римським та повні буси гуманітарки: як італійський благодійник допомагає прифронтовій Харківщині
З початком повномасштабної війни українці не на словах відчули турботу зі сторони європейських друзів. Країни ЄС радо приймали українських жінок з дітьми, а до самої України все частіше почали приїждж...
11 квітня 2024
Заборона їздити на авто, скасування дембеля, обов’язкова ВЛК: що прописано в ухваленому законі про мобілізацію
Які зміни очікують на військовозобов’язаних, коли закон про посилення мобілізації набуде чинності
05 квітня 2024
Є-кабінет військовозобов'язаного, армія з 25 років і зміни для обмежено-придатних: що потрібно знати про нові правила мобілізації
Поки Верховна Рада готується розглядати в другому читанні законопроєкт про посилення мобілізації, днями президент підписав кілька вже проголосованих законів, які також вносять зміни до мобілізаційного...
Перевантажували боєприпаси: у Миколаєві внаслідок вибуху загинули двоє військових
25 квітня 2024, 11:33
На Херсонщині російська війська дроном атакували вантажівку, постраждав водій
25 квітня 2024, 11:22
Росіяни вдарили "Іскандером" по залізниці у Смілі на Черкащині
25 квітня 2024, 11:08
На Сумщині прикордонники відбили напад російської ДРГ
25 квітня 2024, 10:44
Митрополита Святогірської лаври взяли під варту
25 квітня 2024, 10:06
У Харкові частково відновили роботу зруйнованої телевежі
25 квітня 2024, 09:45
На Дніпропетровщині внаслідок російської атаки пошкоджений газопровід
25 квітня 2024, 09:20
У Німеччині відповіли, чи позбавлятимуть чоловіків з України статусу біженців
25 квітня 2024, 08:54
Українській бійці знищили ЗРК "Бук-М1", який готувався до пуску ракет
25 квітня 2024, 08:42
Окупанти обстріляли з артилерії громаду на Миколаївщині: наслідки
25 квітня 2024, 08:30