UA | RU
09 травня 2023, 13:53

"Сакральне" 9 травня: в Україні вперше святкують День Європи, а росія знову атакує ракетами

У ніч на вівторок, 9 травня, росіяни завдали удару по території України крилатими ракетами морського та повітряного базування. По всій країні оголошували тривогу. Спочатку удару завдали по східних областях, ближче до ранку — по Києву
У ніч на вівторок, 9 травня, росіяни завдали удару по території України крилатими ракетами морського та повітряного базування. По всій країні оголошували тривогу. Спочатку удару завдали по східних областях, ближче до ранку — по Києву
Фото: із відкритих джерел

Як повідомив головнокомандувач Валерій Залужний, загалом за дві хвилі обстрілу Росія випустила 25 ракет "Калібр" і Х-101/Х-555, пише RegioNews.

За словами Залужного, приблизно о 22:00 годині 8 травня росіяни випустили вісім крилатих ракет "Калібр" із носіїв у Чорному морі, які прямували на східні регіони. Усі вони знищені засобами протиповітряної оборони командування "Схід".

Ближче до 04:00 ранку 9 травня РФ здійснила пуски 17 крилатих ракет повітряного базування Х-101/Х-555 з літаків стратегічної авіації - чотирьох Ту-95мс (район Каспію).

"Засобами оборони повітряного командування "Центр" знищено 14 крилатих ракет, ще одну - у зоні відповідальності командування "Південь". Усього знищено 15 крилатих ракет Х-101/Х-555", - повідомив він.

П’ята повітряна атака по Києву в травні

В районі столиці сили ППО збили близько 15 цілей, якими бомбардувальники Ту-95МС атакували з району Каспійського моря, повідомили у міській військовій адміністрації.

Там зазначили, що це вже п'ята повітряна атака на Київ з початку травня.

"Сьогоднішню нічну атаку здійснили з чотирьох бортів стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з району Каспійського моря. Нагадаю, що напередодні рашисти навмисно задіяли рекордну кількість "Shahed" аби виявити і максимально виснажити ППО Києва. Але, як і на фронті, плани агресора провалилися", - зазначив начальник КМВА Сергій Попко.

Випущені крилаті ракети, ймовірніше всього типу Х-101 (Х-555), не досягли своїх цілей. Протиповітряна оборона столиці знову спрацювала відмінно.

"За попередньою інформацією, в повітряному просторі навколо Києва виявили і знищили близько півтора десятка ворожих повітряних цілей. Влучань не допущено. Попередньо, без жертв і серйозних руйнувань внаслідок падіння уламків. Інформація оновлюється і уточнюється. Дякуємо нашій ППО за збережені життя киян", - додав Попко.

Мер Києва Віталій Кличко уточнив, що під час атаки на столицю в Голосіївському районі уламок збитої ракети впав на приватне подвірʼя. Палаючий уламок загасили. Постраждалих та пошкоджень немає.

Також у Шевченківському районі виявили уламки на проїжджій частині. Фахівці-вибухотехніки, рятувальники та поліція ще працюють на місцях.

В одному із районів Київської області виявили вирву після обстрілів. Фото оприлюднив очільник поліції області Андрій Нєбитов.

"Частини зброї окупантів впали на поле. Потерпілих і руйнування немає. Поліцейські оглядають місце події. Дякуємо ЗСУ за чудову роботу", - розповів Нєбитов.

Крім того, частини ворожої ракети виявили на території населеного пункту в одному із районів області.

"Є часткові руйнування цивільної інфраструктури", - додав очільник поліції Київської області.

"Діаметр влучання близько 8 метрів, глибина понад 2,5 метра. Потерпілі та пошкодження відсутні. Правоохоронці Київщини забезпечують охорону місця події, проводять огляд", - йдеться у повідомленні Нєбитова.

Дніпро

У Дніпрі внаслідок падіння уламків ракети на житловий будинок поранено жінку, повідомив очільник ОВА Сергій Лисак.

"Збили всі вісім ракет, які ворог направив на область. Уламки російського металобрухту впали на чотириповерхівку в Дніпрі. Поранено 32-річну жінку, вона в лікарні", — написав він.

У будинку пошкоджено дах і перекриття кількох квартир. "На третьому поверсі виявлено бойову частину ракети. Поки працювали вибухотехніки, кілька десятків жителів було евакуйовано. Небезпечні уламки вивезли, їх знищать", — зазначив Лисак.

Також він повідомив, що росіяни завдали ударів з важкої артилерії по Нікополю та Марганецькій громаді. Один приватний будинок знищено, ще чотири — пошкоджено.

Люди не постраждали, зазначив очільник області.

Черкащина

Виявили залишки ракети та у Черкаській області у лісовому масиві біля села Оршанець. За попередніми висновками, це уламки ракети Х-101.

Внаслідок вибуху виникла пожежа. Постраждалих немає.

Вибухова хвиля пошкодила понад 40 вікон комунального закладу "Черкаський обласний протитуберкульозний диспансер". Персоналом лікувального закладу проведено евакуацію 47 пацієнтів до неушкодженої частини будівлі.

Гуменюк про загрозу ракетних атак

Армія РФ може завдати чергового ракетного удару упродовж 9 травня або ж вичекати до 10 травня. Про це повідомила речниця Сил оборони півдня України Наталя Гуменюк в ефірі телемарафону.

Вона переконана, що ворог продовжуватиме тероризувати і спрямовувати свої зусилля на те, щоб тримати в напрузі населення протягом щонайменше сьогоднішнього дня.

"Тому треба уникати скупчень людей, дійсно свідомо ставитися до небезпеки, яку окупанти наразі несуть", - наголосила Гуменюк.

Зараз у Чорному морі розміщено 18 кораблів, серед них 5 ракетоносіїв. Щонайменше 28 ракет типу "Калібр" вони тримають напоготові, розповідають у Силах оборони.

"Вони мали потужні плани на 9 травня, щоб прозвітувати про свої якісь "перемоги", знаємо про їх тяжіння до символізму тощо. Дійсно, продемонструвати техніку на парадах вони не можуть, то хотіли на полі бою. Але й тут зазнали поразки. Тому ворог буде шукати будь-яку іншу "перемогу", - зазначила Гуменюк.

За її словами, різні тилові регіони України можуть опинитися під загрозою ракетних атак.

"Водночас ворог може витримувати паузу, щоб створити додаткове напруження. Або ж навпаки протягом дня буде тривале очікування і вночі, або ж наступного дня, наприклад, вони можуть завдати удару", - припускає Гуменюк.

В Україні замість Дня перемоги 9 травня тепер День Європи

Цьогоріч Україна вперше за двадцять років долучиться до заходів з нагоди Дня Європи — свята, яке традиційно 9 травня відзначається в Європейському Союзі та інших країнах на знак миру та єдності на континенті.

"Будемо вшановувати нашу історичну єдність – єдність усіх європейців, які знищили нацизм і переможуть рашизм", - сказав президент Володимир Зеленський у зверненні 8 травня після підписання указу про щорічне відзначення свята в Україні.

Так, голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн прибула до Києва 9 травня, коли в Україні вперше відзначають День Європи.

Вона привітала рішення президента України Володимира Зеленського "зробити 9 травня Днем Європи і тут, в Україні".

Президент Володимир Зеленський зустрівся у День Європи з президентом Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Він привітав її у Києві.

"Відтепер 9 травня буде Днем Європи - у Європейському Союзі, а також в Україні. Сьогодні ми зустрічаємось у Києві в цей особливий день, тому що Київ - це ідеальне місце, щоб святкувати День Європи. Щодня хоробрий народ України захищає саме ті цінності, які є основою Європейського Союзу", - заявив президент.

За словами президента, сьогодні він зустрівся з президенткою ЄК зокрема, заради таких рішень: перше - це оборона, друге - подальше наше об'єднання, третє - вирішення наявних протиріч.

"Щодо оборони, Україна щодня демонструє ефективність нашого захисту проти російської агресії. Кожна збита ракета терористів, кожен успіх наших воїнів у відбитті російських штурмів - це докази того, що ми можемо перемогти цього агресора. Головне пропорційність наших можливостей тим можливостям, які має агресор", - заявив Зеленський.

Європейський Союз готовий надати Україні мільйон снарядів для артилерії для боротьби проти російської агресії.

"Україна щодня демонструє ефективність нашого захисту проти російської агресії. Кожна збита ракета терористів, кожен успіх наших воїнів у відбитті російських штурмів - це докази того, що ми можемо перемогти цього агресора", - сказав він.

При цьому президент підкреслив важливість пропорційності можливостей України тим можливостям, які є у Росії.

"У цьому контексті сьогодні подякував Урсулі за готовність Євросоюзу надати Україні вкрай необхідні боєприпаси, один мільйон снарядів для артилерії", - сказав Зеленський.

Він також зазначив, що, серед іншого, обговорив з фон дер Ляєн питання швидкості закупівлі та постачання цих боєприпасів, адже вони потрібні на передовій.

Нагадаємо, у ніч на понеділок, 8 травня, російські терористи завдали чергові ракетні та дронові атаки по містах України. Так, ракети типу Х-22 росіяни спрямували по складу одного з продовольчих підприємств і по рекреаційній зоні на Чорноморському узбережжі, а в Києві внаслідок падіння уламків збитих "шахедів" пошкоджено будівлі й п'ятеро осіб травмовано.




28 березня 2024
Гроші чи армія: скільки потрібно буде заплатити, щоб мати "економічну бронь" від мобілізації
"Бронь" за податки. Бізнес підтримує, військові експерти вбачають серйозні ризики
18 березня 2024
Парламент увійшов у зону турбулентності. Чи загрожує Верховній Раді політична криза?
Верховна Рада, схоже, опинилася на порозі парламентської кризи. За останні три тижні нардепи змогли ухвалити лише одне рішення в той час, коли в повітрі зависнули важливі для Офісу президента питання,...
09 березня 2024
Призначення Залужного послом у Великобританії: добровільно-примусова висилка чи зважений крок?
Колишній головнокомандувач ЗСУ найближчим часом може поїхати працювати в Лондон – президент готовий призначити його послом України у Великобританії. Чи зможе Валерій Залужний після такої дипломатичної...
05 березня 2024
Кінець "гуманітарці" на папері: які зміни очікують на волонтерів із 1 квітня
Незабаром в Україні зміняться правила завезення гуманітарної допомоги з-за кордону. RegioNews розбирався, що зміниться для волонтерів та з якими проблемами вони можуть стикнутися
На Полтавщині у ДТП з мотоциклом постраждали три людини
28 березня 2024, 11:56
Окупанти скинули з дрона вибухівку на Берислав: є поранений
28 березня 2024, 11:52
В Одесі опалювальний сезон завершиться 7 квітня
28 березня 2024, 11:49
Київські посадовці організували схему вирубки 100-річних дубів у Чорнобильському заповіднику
28 березня 2024, 11:36
На Харківщині чоловік підірвався на міні: йому відірвало частину ноги
28 березня 2024, 11:31
На Харківщині діють графіки аварійних відключень електроенергії: пояснення від "Укренерго"
28 березня 2024, 11:19
В Україні планують запустити держпрограму стимулювання виробництва будматеріалів з відходів від руйнувань
28 березня 2024, 10:51
У Дніпрі затримали російського агента: готував удар по ТЕС та військовому шпиталю
28 березня 2024, 10:51
На Херсонщині через обстріли загинули дві людини, ще четверо дістали поранення
28 березня 2024, 10:19
Поліція розшукує винуватця смертельної ДТП на Львівщині
28 березня 2024, 09:58